Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Ενα Μουσείο ιδεολογικά ύποπτο

Το Μουσείο της Μόσχας δε θα επαναλειτουργήσει

Το μουσείο που έκλεισε ο Στάλιν θα παραμείνει κλειστό, αποφάσισε η κυβέρνηση Πούτιν. Η ιστορία έχει ως εξής: Στη Ρωσία υπήρχαν δυο μεγάλες συλλογές έργων σύγχρονης τέχνης. Ανήκαν στον Ivan Morozov και τον Sergei Shchukin, δυο πλούσιους εμπόρους οι οποίοι ταξίδευαν στη Δύση και αγόραζαν έργα τέχνης. Στις πλούσιες συλλογές τους υπάρχουν δεκάδες πίνακες της γαλλικής αβάν- γκαρντ, ανάμεσα σε αυτούς έργα τών Ματίς και Πικάσο. Οι συλλογές αυτές ήταν στεγασμένες στο Μουσείο Νέας Δυτικής Τέχνης στη Μόσχα. Ο Στάλιν έκλεισε το μουσείο το 1948, ως ιδεολογικά ύποπτο και τα έργα της συλλογής τους υπάρχουν σήμερα μοιρασμένα στο Ερμιτάζ και το Μουσείο Πούσκιν.
Μουσείο Πούσκιν

Στη συζήτηση για την επαναλειτουργία και επανασύσταση του Μουσείου Σύγχρονης Δυτικής Τέχνης έβαλε τέλος ο πολιτιστικός σύμβουλος του Πούσκιν, Βλαντιμίρ Τολστόι, δισέγγονος του συγγραφέα, με μια επιστολή του που αναρτήθηκε στο site του Ερμιτάζ. Εξηγεί, ότι η επανασύσταση ενός νέου μουσείου θα είναι σε βάρος των δυο υπαρχόντων, καθώς θα αποψιλωθούν οι συλλογές και θα διαλυθεί η ιστορική τους συνέχεια. Ο Μιχαήλ Πιοτρόφσκι, διευθυντής του Ερμιτάζ, ευχαρίστησε με τη σειρά του και ανακοίνωσε ότι οι συλλογές των Μοροζόφ και Σούκιν θα φιλοξενηθούν στη νέα υπό κατασκευήν πτέρυγα του Μουσείου.

 
Ερμιτάζ
 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα ρωσικά μουσεία έχουν πολλές φορές καταστραφεί από τα πολιτικά παιχνίδια και τις ιδιοτροπίες των ηγεμόνων. Και υπάρχει ακόμα και σήμερα η ισχυρή φωνή αυτών που λένε, ότι είναι παράλογο η Μόσχα να μην έχει Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Προς το παρόν τα πράγματα φαίνονται να είναι οριστικά. Σε μια χώρα που τα πάντα ρει. 
22.7.2013,  
Πηγή: www.lifo.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου