Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

«Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης η Σύρος»

Το 2021 ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985, μετά τη Θεσσαλονίκη (1997) και την Πάτρα (2006) επιδιώκεται να επιστρέψει εκ νέου στη χώρα μας και να αποτελέσει αντικείμενο διεκδίκησης και συναγωνισμού ανάμεσα στις ελληνικές πόλεις.

«Η μαγεία της πόλης ακόμα και σήμερα είναι εμφανής. "Στον καιρό των χρυσανθέμων" την ονομάζω "χρυσοπλοκώτατη". Λέξη από τον Μεγάλο Παρακλητικό Κανόνα» ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ  «Η μαγεία της πόλης ακόμα και σήμερα είναι εμφανής. "Στον καιρό των χρυσανθέμων" την ονομάζω "χρυσοπλοκώτατη". Λέξη από τον Μεγάλο Παρακλητικό Κανόνα» ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ 

 Η Σύρος πρόκειται να διεκδικήσει το συγκεκριμένο τίτλο που αποτελεί για εμάς μια τεράστια πρόκληση αλλά και μια από τις σημαντικότερες ευκαιρίες για την περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού μας.

Μιλάμε με τον Γιάννη Δεκαβάλλα, δήμαρχο Ερμούπολης Σύρου.
- Στοίχημα η κρίση;
«Διακόσια χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση και σε μια περίοδο όπου κυριαρχεί η οικονομική κρίση με τις κοινωνικά διαβρωτικές της συνέπειες, αποτελεί για εμάς μεγάλο στοίχημα η ανάδειξη του νησιού μας στον ευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη. Με άλλα λόγια, το μεγάλο μας στοίχημα είναι να αναδείξουμε μια γωνιά της Ελλάδας που γνωρίζει και σέβεται την ιστορία και τον πολιτισμό της και με αυτή την πρώτη ύλη είναι σε θέση να οραματίζεται, να σχεδιάζει και να υλοποιεί μια πρόταση για το μέλλον της».
- Τα επιχειρήματά σας;
«Η πρότασή μας, σύμφωνα με το σύγχρονο πλαίσιο που διέπει την επιλογή των ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Πρωτευουσών, θα πρέπει αφ' ενός να κινητοποιεί την κοινότητα και τους πολίτες, αφ' ετέρου να διαθέτει ευρωπαϊκή διάσταση. Η υποψηφιότητά μας με απαρχή τη σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή των Κυκλάδων, όπως αυτή αποτυπώνεται στο λαϊκό πολιτισμό αλλά και στα μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα και τις υποδομές που σχετίζονται με το brand name της περιοχής, θα αξιοποιήσει τη μακρόχρονη ιστορία του κυκλαδικού χώρου, ξεδιπλώνοντας το μίτο του και συνθέτοντας ένα πολύχρωμο μωσαϊκό με μοναδικές ψηφίδες».
- Που σημαίνει;
«Ο κυκλαδικός πολιτισμός, η βιομηχανική ιστορία και κληρονομιά, η λαϊκή μας παράδοση, το ρεμπέτικο, η μουσική των Κυκλάδων, τα πανηγύρια, τα μουσεία μας, το θέατρο "Απόλλων", αποτελούν ορισμένες μόνο από αυτές τις ψηφίδες».
- Τα πλεονεκτήματα;
«Η υποψηφιότητα της Σύρου θα αξιοποιήσει το μοναδικό χαρακτηριστικό της νησιωτικότητας και της ιδιότητάς της ως της πρωτεύουσας ενός συμπλέγματος νησιών, των Κυκλάδων. Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως προκλητική ιδέα που δεν έχει μέχρι στιγμής παρουσιαστεί στις τρεις δεκαετίες διοργάνωσης του θεσμού. Οι Κυκλάδες αποτελούν επίσης αναγνωρίσιμο τουριστικό προορισμό, μεγάλο μέρος των οποίων ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής».
- Αρωγοί σας;
«Οι ενεργοί δημότες και κάτοικοι και οι πολυάριθμοι φίλοι τής Σύρου αλλά και των Κυκλάδων αποτελούν για εμάς τη μεγαλύτερη δεξαμενή υποστηρικτών. Ηδη σημαντικές προσωπικότητες που έλκουν την καταγωγή τους από τη Σύρο, ή απλώς αγαπούν το νησί και τις Κυκλάδες, έχουν εκφράσει ανοικτά τη στήριξή τους σε αυτή την προσπάθεια, στην οποία δεν περισσεύει κανείς».
- Ο επικεφαλής;
«Στην παρούσα φάση δίνουμε έμφαση στη δημιουργία δικτύων και ομάδων εργασίας και όχι στην αυθεντία του ενός. Θεωρούμε ότι το εν λόγω εγχείρημα δεν μπορεί να αφορά μόνο μια μικρή ομάδα ειδημόνων, αλλά πρέπει να αναχθεί σε υπόθεση όλων μας για να στεφθεί με επιτυχία».
- Η σημερινή κρίση;
«Δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από συνθήκη εργασίας. Δεν έχει νόημα να εστιάζουμε άλλο στις ευνοϊκές ή δυσμενείς συνθήκες, οι οποίες είναι δεδομένες. Αντί όμως να αναλωθούμε αποκλειστικά στην ιδιαίτερα επίπονη διαχείριση της καθημερινότητας, οφείλουμε ταυτόχρονα να έχουμε ένα όραμα αναπτυξιακό που να υποδεικνύει μια νέα προοπτική και να ακολουθούμε ρεαλιστικές στρατηγικές για να το υλοποιήσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου