Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Το μακρύ χέρι της μαφίας στα μνημεία


 0


ΤΡΙΤΗ, 23 Ιουλίου 2013
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ ART,
τεύχος 322 στις 18 Ιουλίου 2013
Δάφνη Πασχάλη

Στη γειτονική Ιταλία απλώθηκε στις αναστηλώσεις και τις συντηρήσεις αρχαιολογικών χώρων, όπως το Κολοσσαίο και η Πομπηία. Και δεν μιλάμε για όποια κι όποια μαφία, αλλά για την περίφημη Καμόρα. Η UNESCO κρούει τον κώδωνα του κινδύνου
Το Κολοσσαίο πέφτει, η Πομπηία καταρρέει, η UNESCO φωνάζει, η σφιχτοχέρα Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει χρήματα, μεγιστάνες αποφασίζουν να συνδράμουν τη χώρα τους για τα μνημεία που αποτελούν ισχυρό brand name ως προς τον τουρισμό, και μετά… τίποτα. Δεν φταίει η κρίση, δεν φταίει η ακυβερνησία, δεν φταίει η καταδίκη Μπερλουσκόνι, ούτε κάτι άλλο. Η αιτία είναι απλή: η μαφία προσπαθεί να βάλει το μακρύ χέρι της και στις αναστηλώσεις / συντηρήσεις και η Ιταλία προσπαθεί να της το κόψει.

Σαράντα εκατομμύρια ευρώ δίνει ο ιδιοκτήτης του οίκου Tod’s για το Κολοσσαίο, εκατό εκατομμύρια η Ε.Ε., συν 20 ο μεγιστάνας Πιέτρο Σαλίνι για την Πομπηία. Οι μελέτες ετοιμάζονται, οι ανάδοχοι εμφανίζονται κι εκεί σταματούν όλα. Η μαφία (η Καμόρα επί το ακριβέστερον) παρεισφρέει στα έργα και ξεκινά τις κακοτεχνίες, ώστε να πολλαπλασιάζεται το κέρδος, αφού λιγοστεύουν τα υλικά, και οι προσπάθειες για μίζες.

Μπαίνουν από την πίσω πόρτα
Οι συμμορίες δεν μπαίνουν βεβαίως από την κύρια είσοδο των έργων. Τοπικοί δημοτικοί άρχοντες, σύμβουλοι, επιτροπές, εργολάβοι ανοίγουν τα παραθυράκια διάπλατα – όπως κατανοεί κανείς, με το αζημίωτο. Κι έτσι, συμβάσεις διαλύονται, διαγωνισμοί γίνονται από την αρχή κι οι καθυστερήσεις είναι αναπόφευκτες. Στο μεταξύ, τα μνημεία εξακολουθούν να πέφτουν.
«Θα ήταν έγκλημα να αφήσουμε την Πομπηία να καταρρέει» λέει ο κ. Σαλίνι κι ετοιμάζεται να βρει κι άλλους χορηγούς, μέσω διεθνούς εκστρατείας. Η δήλωσή του έρχεται σε μια στιγμή που ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής της UNESCO στην Ιταλία, Giovanni Puglisi, προειδοποίησε την ιταλική κυβέρνηση ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι εργασίες αποκατάστασης στον αρχαιολογικό χώρο. «Η κυβέρνηση έχει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την Πομπηία» τονίζει. Η UNESCO πρόκειται να προβεί σε αξιολόγηση της προόδου, τον Φεβρουάριο του 2014.

Η UNESCO χτύπησε συναγερμό
Ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Massimo Bray απάντησε στην κριτική του διεθνούς Οργανισμού λέγοντας: «Η Πομπηία είναι ένα σύμβολο για τη χώρα μας. Η επίπληξη της UNESCO είναι ένας συναγερμός που παίρνω πολύ σοβαρά και ήδη εργαζόμαστε για να ξεπεραστούν τα επείγοντα προβλήματα». Πώς μπορεί όμως να γίνει συνετή διαχείριση, όταν η Πομπηία, που θα απορροφήσει τόσα εκατομμύρια, είναι στην καρδιά του βασιλείου της Καμόρα, στη Νάπολη; Λίγο δύσκολο, αν όχι αδύνατο…
Η ιταλική Αστυνομική Διεύθυνση κατά της Μαφίας πραγματοποίησε αιφνιδιαστικό έλεγχο στον αρχαιολογικό χώρο, με εντολές από την κυβέρνηση. Πρόθεση ήταν να γίνει επιθεώρηση ως προς την πρόοδο της αποκατάστασης, και πιο συγκεκριμένα στον Οίκο των Ένοχων Ερωτιδών και στον Οίκο της Μεγάλης Κρήνης. Μεταξύ των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν ήταν ο εξονυχιστικός έλεγχος όλων των εργαζομένων που συμμετέχουν στις ανασκαφές, του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται καθώς και των συστημάτων βιντεοπαρακολούθησης.
Πριν από έναν χρόνο ακριβώς, η ιταλική κυβέρνηση είχε δεσμευθεί πως «ούτε ένα ευρώ» από τα ταμεία της Ε.Ε. για τις αποκαταστάσεις της Πομπηίας δεν θα καταλήξει στα χέρια της Καμόρα. Δεσμεύθηκε, επίσης, για πλήρη διαφάνεια και για δημοσιοποίηση όλων των εξόδων.

Απάτες από… επισήμους
Την ώρα που γινόταν η τελετή έναρξης του έργου, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ιταλίας ανακοίνωνε ότι ερευνούσε για κατάχρηση εξουσίας τον πρώην διευθυντή Μαρτσέλο Φιόρι, τον οποίο είχε διορίσει το 2009 ο τότε πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι. Έχει επίσης κατηγορηθεί για απάτη ο πρώην επόπτης εργασιών αποκατάστασης της Πομπηίας, ενώ ο πρώην εργολάβος τέθηκε υπό κατ’ οίκον περιορισμό για τεράστιες υπερτιμολογήσεις των έργων. Έργο ύψους 449.882 ευρώ κατέληξε να κοστίσει στο κράτος 4,84 εκατ. ευρώ, όπως ανέφεραν οι εισαγγελείς στα έγγραφα του δικαστηρίου.
«Με τόσο πολλά χρήματα σε προσφορά, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Καμόρα θα αποπειραθεί να επωφεληθεί» τονίζει ο Φάμπιο Τζουλιάνι, εκπρόσωπος της ομάδας Libera κατά της μαφίας.
«Θεωρούμε πως έχουμε φτιάξει ένα σύστημα που θα εντοπίσει κάθε προσπάθεια της ναπολιτάνικης μαφίας να εισχωρήσει στο έργο» σημειώνει από την πλευρά της η Σιρίν Γουίλερ, εκπρόσωπος του επιτρόπου περιφερειακής πολιτικής Γιοχάνες Χαν. Πάντως έχει υπογραφεί ειδική «νομική σύμβαση». Διορίστηκε μέχρι και πρόσωπο που θα αξιολογεί την πορεία όποιου έργου ξεπερνά τα 5.000 ευρώ, «ώστε να μην καταλήγει τίποτα στις τσέπες της μαφίας», όπως ειπώθηκε σχετικά. Θα δείξει…

Τα συνδικάτα κινητοποιούνται με απεργίες
Η UNESCO έχει εντάξει μέχρι σήμερα 981 χώρους (759 πολιτιστικούς, 193 φυσικού κάλλους και 29 μεικτούς) σε 160 χώρες στον κατάλογο των μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η Ιταλία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό, 49. Αλλά προφανώς δεν τα προστατεύει καλά, τουλάχιστον όσον αφορά την Πομπηία. Εκτός από τα προβλήματα με τη μαφία, η Ιταλία αντιμετωπίζει και κινητοποιήσεις στον τομέα του πολιτισμού της, τις τελευταίες εβδομάδες. Τα συνδικάτα του χώρου κλείνουν μεγάλους χώρους και μουσεία ανά τη χώρα, ως αντίδραση στο πάγωμα των προσλήψεων και της πληρωμής δεδουλευμένων που οφείλονται στους εργαζόμενους. Ως είθισται, οι απεργίες χαρακτηρίζονται «καταστροφικές για την εικόνα της Ιταλίας» και οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι ισχυρίζονται ότι «δεν συμβάλλουν στη διαδικασία αποκατάστασης της κληρονομιάς μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου