Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Το Μαυσωλείο Μπεν Ουαλίντ θύμα του συριακού εμφυλίου

ΣΤΟΧΟΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Με αιματοχυσίες και καταστροφές μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς συνεχίζεται ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH) και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν σοβαρότατες καταστροφές στο Μαυσωλείο Χαλέντ Μπεν Ουαλίντ, την επομένη μιας από τις πιο αιματηρές ημέρες της σύγκρουσης.
 
  Ενας από τους σημαντικότερους λατρευτικούς τόπους των σουνιτών και ιστορικό μνημείο μεγάλης πολιτιστικής αξίας, το Μαυσωλείο Χαλέντ Μπεν Ουαλίντ βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Χομς που ελέγχεται από τους αντάρτες κι αποτέλεσε χθες στόχο βομβαρδισμών των κυβερνητικών δυνάμεων. Γεννημένος το 592 στη Μέκκα, ο Χαλέντ Μπεν Ουαλίντ ήταν ο ισχυρότερος στρατηγός του προφήτη Μωάμεθ και ένας από τους πιο πιστούς συναγωνιστές του.
Οβίδες του στρατού προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στο μνημείο του 11ου αιώνα, γεγονός που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από ακτιβιστές της αντιπολίτευσης στο Διαδίκτυο: «Ο Ασαντ δεν είναι αποφασισμένος μόνο να σκοτώσει τις μελλοντικές γενιές της Συρίας αλλά είναι ξεκάθαρο ότι θέλει να σβήσει και το παρελθόν μας», έγραψε ένας από αυτούς στο Twitter.


Αυτό που σίγουρα θέλει ο Ασαντ είναι ν'ανακτήσει τη Χομς από τους αντάρτες όπως επίσης το Χαλέπι και τα περίχωρα της Δαμασκού, περιοχές που αποτελούν το επίκεντρο των κυβερνητικών επιχειρήσεων των τελευταίων μηνών. Ενώ οι μάχες συνεχίζονταν χθες στις στρατηγικής σημασίας τοποθεσίες, το OSDH αναθεώρησε προς τα πάνω τον απολογισμό των νεκρών της Κυριακής σε 232, στην πλειονότητά τους αντάρτες.
Κατάληψη
Συντρίμμια εντός και εκτός στο λατρευτικό τόπο των σουνιτών 
 Συντρίμμια εντός και εκτός στο λατρευτικό τόπο των σουνιτών Οι αντάρτες πέτυχαν ωστόσο χθες μια σημαντική νίκη καταλαμβάνοντας την πόλη Χαν αλ-Ασαλ, σημαντικό προπύργιο του καθεστώτος στην περιοχή του Χαλεπίου. Είναι η τοποθεσία στην οποία έγινε τον περασμένο Μάρτιο χρήση χημικών όπλων με 30 νεκρούς και με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για την επίθεση.
Στο διπλωματικό πεδίο, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι συνεχίζει τις προσπάθειες για τη διοργάνωση διεθνούς ειρηνευτικής συμφωνίας για τη Συρία στη Γενεύη. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τη συριακή αντιπολίτευση ότι, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, δεν δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Απολαμβάνοντας σταθερά τη ρωσική υποστήριξη, η Δαμασκός ανακοίνωσε ότι ελπίζει σε ένα δάνειο από τη Μόσχα ώς το τέλος του χρόνου.
(ΠΗΓΕΣ: ASS. PRESS-AFP-ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου