Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Στα ίχνη αρχαιολογικού «θησαυρού»

Σειρές από γυψοκονιάματα έφεραν - μεταξύ άλλων - στο φως οι φετινές ανασκαφές στη Γερόνησο ( απέναντι από τον Άγιο Γεώργιο Πέγειας στην Πάφο), στοιχείο που, σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, αποτελεί ένδειξη ότι στον χώρο κάποτε έστεκαν μνημειακοί τοίχοι κατασκευασμένοι από λαξευτούς λίθους.

Οι λίθοι πιθανόν να απομακρύνθηκαν κατά την πρωτοχριστιανική περίοδο (6ος-7ος αι. μ.Χ.) για την ανέγερση των χριστιανικών βασιλικών στον Άγιο Γεώργιο Οι ανασκαφές έγιναν από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Joan Breton Connelly με ομάδα που αποτελούνταν από δεκατέσσερα ανώτερα μέλη του προσωπικού και φοιτητές. Ο αρχιτέκτονας Richard Anderson συνέχισε το σημαντικό του έργο, καταγράφοντας και σχεδιάζοντας τα στοιχεία των ανασκαφών σε τρισδιάστατο ψηφιακό χάρτη.

Οι φετινές ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν αυτές των προηγούμενων ετών και δίνουν την εικόνα της έκτασης της καταστροφής της αρχικής επιφάνειας της Γερόνησου εξαιτίας της διάβρωσης από τον αέρα και τη θάλασσα. Η διάβρωση υποσκάπτει σιγά σιγά τους βράχους και προκαλεί εκτεταμένη κατάρρευση της περιμέτρου της νησίδας. Εκεί όπου έχει καταρρεύσει ο βράχος διακρίνονται υποστρώματα θεμελίων τοίχων που διακόπτονται απότομα.

Κατά μήκος του νότιου άκρου της Γερόνησου ανασκάφηκε σειρά από μεγάλα αποθηκευτικά αγγεία, σε περιοχή όπου είχαν προηγουμένως εντοπιστεί παρόμοια αγγεία. Θραύσματα αγγείων που βρέθηκαν κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο συγκολλήθηκαν με θραύσματα πίθων που είχαν συλλεχθεί το 2009 και το 2010. Τα μεγάλα αυτά αγγεία πιθανόν να χρησίμευαν για τη συλλογή πολύτιμου βροχόνερου, καθώς το νησί δεν διαθέτει φυσική πηγή νερού.

Ο δρ Paul Croft από το Lemba Archaeological Field Unit επέβλεψε τις ανασκαφές στον κεντρικό-νότιο τομέα όπου αποκαλύφθηκε ένα ιδιαίτερα καλοφτιαγμένο ελληνιστικό δάπεδο. Πάνω στο δάπεδο αυτό βρέθηκαν ποσότητες ελληνιστικών κυπέλλων και μαγειρικών σκευών, όπως και θραύσματα αμφορέων. Το δάπεδο είχε διαταραχθεί από όρυγμα που είχε δημιουργηθεί κατά την πρωτοχριστιανική περίοδο για την απομάκρυνση των ελληνιστικών λίθων.

Η καθηγήτρια Jolanta Mlynarczyk του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας συνέχισε τη μελέτη της πάνω στην κεραμική της Γερόνησου η οποία περιλαμβάνει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σύνολο εισηγμένων και ντόπιων αγγείων που χρονολογούνται στον 1ο αιώνα π.Χ..
Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 23 Ιουλίου 2013, 11:35,   http://www.zougla.gr/politismos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου