Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Κόκκινη κλωστή δεμένη

19/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Η 11η Γιορτή Παραμυθιών στην Κέα (20-28 Ιουλίου)
     
Οι σύγχρονοι παραμυθάδες ξανάφεραν τα τελευταία χρόνια την τέχνη της αφήγησης ορμητικά στο διεθνές προσκήνιο, ζωντανεύοντας ιστορίες από τις πατρίδες τους σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Ενα από αυτά γίνεται κάθε χρόνο στην Τζια και είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Γιώργος Ευγενικός, μας εξηγεί τα μυστικά του και τη μεγάλη του απήχηση σε ντόπιους και επισκέπτες

Tης Βασιλικής Τζεβελέκου

Η αφήγηση, από τις πιο παλιές μορφές έκφρασης του ανθρώπου, η πρώτη ίσως performance στην ιστορία, στο πρόσφατο παρελθόν έδειχνε ότι τείνει να χαθεί. Να, όμως, που επανέρχεται ορμητικά με νέους εκφραστές και τα ίδια πάντα εργαλεία. Τον λόγο, πρωτίστως, και το χάρισμα να λες ιστορίες.


«Παραμύθια από το σεντούκι της γιαγιάς», «Παραμύθια των παραμυθάδων», «Ιστορίες σοφίας που ισορροπούν σε μια κλωστή» και ζωντανεύουν τις περιπέτειες των Σούφι της Ανατολής, των Βίκινγκ, ηρώων από την Τουρκία, την Παλαιστίνη και την Αλβανία θα αντηχήσουν στα πιο απίθανα σημεία της Κέας στην 11η Γιορτή Παραμυθιών (από αύριο έως 28 Ιουλίου). Πρόκειται για ένα ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός, που έχει στο επίκεντρο την άυλη πολιτιστική παράδοση της αφήγησης.

Η διοργάνωση, εκτός από χιλιάδες επισκέπτες (πάνω από 2.500 πέρυσι), φέρνει στο νησί συγγραφείς, μουσικούς, εικαστικούς και 33 αφηγητές, εκπροσώπους Διεθνών Σχολών και Φεστιβάλ Αφήγησης από: Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Σουηδία, Πολωνία, Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία. Οι σύγχρονοι παραμυθάδες, χαρισματικοί αφηγητές, κρατούν δεμένους από τα χείλη τους μικρούς και μεγάλους. Ζωντανεύουν ιστορίες από τις πατρίδες τους μαζί με άλλες που τα σύνορα της χώρας προέλευσής τους χάθηκαν, καθώς εκατοντάδες χρόνια ταξιδεύουν από στόμα σε στόμα στα πέρατα της γης.

Πολλά χρόνια πριν, οι παππούδες και οι γιαγιάδες αναλάμβαναν ρόλο αφηγητή. Η δυνατότητα να ζωντανεύουν τα θεριά, τις λάμιες και τις λεπτόλιγνες αρχοντοπούλες, να αφηγούνται με τον πιο γλαφυρό τρόπο παραμύθια και αληθινές ιστορίες της ζωής τους, μετέτρεπαν τις συνευρέσεις στο σπίτι, στη γειτονιά ή το καφενείο του χωριού σε συναρπαστική εμπειρία. Αυτή την τέχνη και την τεχνική αναπτύσσουν και διαδίδουν σύγχρονοι αφηγητές από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

«Στη Γιορτή Παραμυθιών έχουμε στόχο να απελευθερώσουμε τις ιστορίες από τα βιβλία και να τις παραδώσουμε στους ακροατές. Κι εκείνοι με τη σειρά τους να τις αφηγηθούν αλλού. Η ιδέα της γιορτής στηρίζεται παράλληλα στην ανάδειξη του φυσικού τοπίου της Τζιας. Γι’ αυτό, το φεστιβάλ δεν οριοθετείται σ’ έναν χώρο, αλλά επεκτείνεται σε όλο το νησί», μας λέει ο Γιώργος Ευγενικός, αφηγητής και καλλιτεχνικός διευθυντής της Γιορτής Παραμυθιών, που διοργανώνεται για 11η χρονιά στην Κέα. Φέτος, η θεματική έχει άξονα τη «σοφία του κόσμου».

Οι αφηγήσεις και όλες οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο -κόβουν μόνο ένα αναμνηστικό μηδενικό εισιτήριο- και γίνονται στις πλατείες, στις παραλίες, σε λιθόστρωτα μονοπάτια, σε αλώνια και πηγές του νησιού. Πρώτη φορά θα ζωντανέψει και το θέατρο της Αρχαίας Καρθαίας. Αφηγητές απ’ την Ευρώπη θα συγκεντρωθούν δίπλα στα αρχαία μάρμαρα για να πιάσουν τον μίτο της αφήγησης και να πουν ιστορίες εμπνευσμένες από την «Οδύσσεια», ο καθένας στη γλώσσα του. Οι ιστορίες θα ακουστούν στα: αγγλικά, ιταλικά, πολωνικά, σουηδικά και φυσικά στα ελληνικά. Παράλληλα θα τιμηθεί η έκδοση «Catalogue of Greek Magic Folktales», η επίτομη έκδοση του καταλόγου Ελληνικών Μαγικών Παραμυθιών, που κυκλοφόρησε στα αγγλικά το 2012. Πρώτη φορά το ελληνικό παραμύθι γίνεται διεθνές, μέσα από πέντε τόμους. Η έκδοση στην ελληνική γλώσσα ξεκίνησε από τον Γιώργο Μέγα κι ολοκληρώθηκε από τις συγγραφείς: Αννα Αγγελοπούλου, Αίγλη Μπρούσκου, Μαριάνθη Καπλάνογλου, Εμμανουέλα Κατρινάκη.

Κατά τη διάρκεια της γιορτής διοργανώνονται καθημερινές συναντήσεις αφήγησης -πρωινές, απογευματινές ώρες κυρίως για τα παιδιά, βράδυ για τους ενήλικες- εργαστήρια αφήγησης για μικρούς και μεγάλους, τμήματα καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας, μουσικές συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής κ.ά.

«Η συμμετοχή του κοινού είναι μεγάλη. Mια έρευνα πριν από δύο χρόνια μάς έδειξε ότι από τους επισκέπτες μας το 30% έρχεται από την Αθήνα, το 20% από τη Μακεδονία και πολλοί από την Πελοπόννησο. Σε όλες τις εκδηλώσεις είναι έντονη η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και φυσικά των παραθεριστών», αναφέρει ο Γιώργος Ευγενικός.

Το φεστιβάλ είναι το μοναδικό ελληνικό στο είδος του. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά αντίστοιχα στην Ευρώπη. Η αφήγηση ή η νεο-αφήγηση γνωρίζει μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια. Το 2008 δημιουργήθηκε η Ομοσπονδία «Story Telling» με μέλη της σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι εκπρόσωποι μαζεύονται μια φορά τον χρόνο σε κάποια πόλη και ανταλλάσσουν ιδέες, ιστορίες, εμπειρίες, τεχνικές αφήγησης. Η Αγγλία και η Γαλλία έχουν τη μεγαλύτερη παράδοση στο είδος.

«Συναντάμε αφηγητές με 40 χρόνια εμπειρίας, όπως ο Μπρουνό ντε λα Σαλέ από τη Γαλλία, από τους πρωτεργάτες στην Ευρώπη. Επίσης, τον Βρετανό Ντέιβιντ Αμπρος, ο οποίος θα είναι μαζί μας στην Κέα. Είναι από τους κορυφαίους αφηγητές, καλλιτεχνικός διευθυντής του μεγαλύτερου Φεστιβάλ στην Ευρώπη, “Beyond The Border”, το οποίο διευθύνει εδώ και 20 χρόνια. Ο κυριότερος λόγος για όλους όσους ασχολούμαστε με την αφήγηση είναι η ανάγκη μας να μεταφέρουμε τις ιστορίες του άυλου πολιτισμού, μέσω του λόγου και της προσωπικής αφήγησης. Είναι πολύ ζωντανή τέχνη και δημιουργείται αμφίδρομη σχέση με το κοινό», λέει ο Γιώργος Ευγενικός.

Πώς τα πάει ο κόσμος με τα παραμύθια την εποχή της κρίσης, τον ρωτάμε. «Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται προς το παραμύθι.

Ο κόσμος έχει ανάγκη να μπει στη μαγεία των παραμυθιών, να ονειρευτεί, να φτιάξει τις δικές του εικόνες. Κι όταν μπαίνει σ’ αυτή τη διαδικασία, αναγεννιέται. Η αφήγηση είναι έμφυτη σε όλους μας. Από εκεί και πέρα μια σχολή σού δίνει τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσεις για να συνεχίσεις τις προσωπικές σου περιπλανήσεις».

Η τοπική κοινωνία, οι φορείς και ο δήμος έχουν αγκαλιάσει την εκδήλωση που όχι απλώς φέρνει κόσμο στο νησί αλλά το προβάλλει διεθνώς, αφού η Γιορτή των Παραμυθιών αναφέρεται σε πολλούς τουριστικούς οδηγούς όπως της Σουηδίας κι άλλων χωρών. Αναλυτικά το πρόγραμμα στο www.e-mythos.eu

v.tzevelekou@efsyn.gr

INFO: 11η Γιορτή Παραμυθιών, Κέα (Τζια) 20-28 Ιουλίου, Διοργάνωση: Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, υπό την αιγίδα του Δήμου Κέας, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε μεγάλους και μικρούς και η είσοδος είναι δωρεάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου