Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Διεθνές Φεστιβάλ «ΚΥΠΡΙΑ» 2013



Κάντε κλικ εδώ για το πρόγραμμα του φεστιβάλ
Από την ίδρυσή του το 1993, το Διεθνές Φεστιβάλ «ΚΥΠΡΙΑ» είχε ως στόχο του να παρουσιάσει, τόσο σε Κύπριους όσο και σε επισκέπτες, ένα φάσμα από πολιτιστικές εκδηλώσεις του υψηλότερου δυνατού επιπέδου. Ξεκινώντας σε μια περίοδο που χαρακτηριζόταν από μια σχεδόν πλήρη έλλειψη σημαντικών πολιτιστικών γεγονότων, λειτούργησε ως ο καταλύτης για τη δημιουργία μίας άνευ προηγουμένου πολιτιστικής κίνησης που προσφέρει στο κοινό μια πληθώρα επιλογών.
Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ακατάπαυστα ψάχνουν για νέες προσεγγίσεις με στόχο την περαιτέρω βελτίωση και αναβάθμιση του Φεστιβάλ, όσον αφορά τόσο στη σύλληψη όσο και την περαιτέρω πορεία και το χαρακτήρα των εκδηλώσεων που φιλοξενούνται στο πρόγραμμά του.


Στα 20 χρόνια της ύπαρξής του, το Φεστιβάλ είχε πάντα ως στόχο του την παρουσίαση Κυπρίων καθώς και ξένων καλλιτεχνών και συνόλων με διεθνή αναγνώριση, και να προβάλει υψηλής ποιότητας παραγωγές από διάφορους χώρους των παραστατικών τεχνών. Επίσης, κάθε χρόνο η επιλογή των συντελεστών φιλοδοξεί να δώσει την ευκαιρία για την εκπροσώπηση και τη συμμετοχή, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, καλλιτεχνών και ομάδων από τη Κύπρο, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζεται ο διεθνής χαρακτήρας του Φεστιβάλ.

Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, τα «ΚΥΠΡΙΑ» έχουν φιλοξενήσει μια σειρά από διακεκριμένους καλλιτέχνες και σύνολα από τους χώρους του Θεάτρου, της Μουσικής, του Χορού, των Εικαστικών Τεχνών και του Κινηματογράφου. Όσον αφορά στο Χορό, το Φεστιβάλ έχει φιλοξενήσει, μεταξύ άλλων, το Μπαλέτο του Ρήνου, το Εθνικό Μπαλέτο της Κούβας, την Ομάδα Εδάφους του Δημήτρη Παπαϊωάννου και την Ομάδα Χορού Μπάτσεβα.
Θεατρικές παραστάσεις από διακεκριμένους σκηνοθέτες, με τη συμμετοχή διάσημων ηθοποιών και θεατρικών ομίλων από όλο τον κόσμο, είχαν εξέχουσα θέση στο Φεστιβάλ. Μερικά από τα πιο γνωστά είναι το Εθνικό Θέατρο Ελλάδας, το Ελληνικό Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν και το Αμφι-Θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου. Επιπλέον, μια από τις πιο πρόσφατες μεγάλες στιγμές του Φεστιβάλ ήταν η εξαιρετική ερμηνεία του John Malkovich στο Κολασμένη Κωμωδία: Εξομολογήσεις Ενός Κατά Συρροή Δολοφόνου που παρουσιάστηκε στο ΚΥΠΡΙΑ 2011.

Το Διεθνές Φεστιβάλ «ΚΥΠΡΙΑ» έχει φιλοξενήσει επίσης μια σειρά από διάσημα μουσικά συγκροτήματα παγκόσμιας φήμης, όπως η English National Symphony Orchestra, η Madrigalisti di Venezia, η European Union Baroque Orchestra, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δωματίου του Σάλτσμπουργκ, η Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης και η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Διονύση Σαββόπουλου.

Από φέτος, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ανέθεσαν τη διοργάνωση σε Καλλιτεχνικό Διευθυντή με την εντολή όχι μόνο να βελτιώσει τα ήδη υψηλών προδιαγραφών επίπεδα του Φεστιβάλ, αλλά και να ανανεώσει την εικόνα του μέσω μιας νέας προσέγγισης και σύγχρονης αντίληψης. Στο πλαίσιο αυτό, τόσο οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού όσο και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, αποφάσισαν να υιοθετήσουν μια νέα προσέγγιση η οποία θα χαρακτηρίζει το φετινό Φεστιβάλ με σκεπτικό που θα διέπει τις παραστάσεις και το οποίο είναι: Μυθολογία, Μύθοι και Ιστορία ως πηγή έμπνευσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Επίσης από φέτος θα υπάρχει παγκύπριος τηλεφωνικός αριθμός πληροφοριών, ηλεκτρονική διάθεση εισιτηρίων, ανανεωμένη ιστοσελίδα, ως επίσης και επαφή με το κοινό μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φετινό πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στο www.kypria.org.cy ή στο τηλέφωνο 7000 2212 κατά τις εργάσιμες ώρες (09:00-17:00).
Εισιτήρια θα διατίθενται στα περίπτερα SOEASY παγκυπρίως, στο περίπτερο TIMEOUT στην Πάφο και στο www.soldoutticketboxx.com

Κάντε κλικ εδώ για το πρόγραμμα του φεστιβάλ
http://www.cyprusevents.net/el/kypria-international-festival-2013.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου