Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Δροσιά και μουσική στην αυλή τού MoΜA

19/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Το ετήσιο φεστιβάλ Warm Up για ανήσυχους Νεοϋορκέζους
     
Κάθε καλοκαίρι εδώ και δεκαέξι χρόνια, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης μαζεύει τα Σάββατα όλη την αμερικανική και διεθνή πρωτοπορία. Φέτος μάλιστα φρόντισε να προικίσει το φεστιβάλ με μια βραβευμένη, όλο νερά, πισίνες και δεξαμενές κατασκευή, που λέγεται Party Wall

Της Αγνής Κατσιούλα

Warm Up!… ξεσηκωθείτε! Κάθε Σάββατο, κάθε καλοκαίρι! Το ετήσιο καλοκαιρινό μουσικό φεστιβάλ με παράλληλες εκδηλώσεις στην τεράστια αυλή τού ΜοΜΑ ξεκίνησε το Σάββατο 29 Ιούνη και θα συνεχιστεί κάθε Σάββατο μέχρι τις 7 Σεπτέμβρη για 11 συνεχόμενα events-συναυλίες.


Φέτος, για 16η συνεχόμενη χρονιά, το μουσείο γιορτάζει τη μουσική του παράδοση, συνεχίζοντας να μυεί το κοινό του στην πειραματική ζωντανή μουσική, στους νέους ήχους και στους αυτοσχεδιασμούς των DJs, τόσο σε τοπικό όσο και διεθνές επίπεδο, με ένα ευρύ φάσμα μουσικών ειδών και ακουσμάτων. Το Warm Up υποστηρίζει τόσο τους καθιερωμένους όσο και τους ανερχόμενους καλλιτέχνες, δημιουργώντας μια πλατφόρμα που στηρίζει κυρίως τον πειραματισμό.


Οι επιμελητές του μουσείου γι’ αυτό το καλοκαίρι φρόντισαν να επιλέξουν πολλούς καλλιτέχνες από ένα ευρύ φάσμα της μουσικής, του νεανικού ήχου και του θεάματος. Ονόματα από την παγκόσμια και την αμερικανική σκηνή όχι μόνο παίρνουν μέρος, αλλά φροντίζουν οι παγκόσμιες περιοδείες τους να αφήνουν κενές ημερομηνίες για τις εμφανίσεις τους στην αυλή τού ΜοΜΑ. Τόσο μεγάλο μουσικό γεγονός θεωρούν το Warm Up. Caribou, Bangladesh, Ryan Hemsworth, Majical Cloudz, Julio Bashmore, J. Cole, Gobby, Bondax, Kode9, Darq E Freaker, Mr. Muthafuckin eXquire και πάρα πολλοί μουσικοί από τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Καραϊβική αλλά και τη σκηνή της Αμερικής, από το Λος Αντζελες έως την πρωτοποριακή Νέα Υόρκη, συμμετέχουν αυτό το καλοκαίρι.

Στο Warm Up υπάρχουν, επίσης, περιστρεφόμενες εγκαταστάσεις ενσωματωμένες στην κεντρική σκηνή όπου γίνονται προβολές βίντεο και ταινιών από τα νέα ταλέντα, που το ΜοΜΑ επιδιώκει να προβάλλει και να συνεργάζεται.

Οι συναυλίες και οι προβολές γίνονται κάθε χρόνο στη μεγάλη αυλή PS1 του MoMA, στο Long Island στο Queens. Φέτος ειδικά κοσμείται από μια ογκώδη προσωρινή εγκατάσταση, μια νέα κατασκευή από την CODA, που ονομάζεται Party Wall, και είναι το φετινό πρώτο βραβείο του 14ου Διαγωνισμού Νέων Αρχιτεκτόνων, που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια από το Μουσείο.

Το βραβευμένο έργο είναι ένα μεγάλο κιόσκι, ένα ευέλικτο πειραματικό περίπτερο, που όχι μόνο δίνει σκιά στα πλήθη κατά τη διάρκεια των συναυλιών και των εκδηλώσεων, αλλά παρέχει και άλλες λειτουργίες. Η πορώδης πρόσοψή του στερεώνεται σε ένα ψηλό ατσάλινο πλαίσιο, που στη βάση του έχει μεγάλες δεξαμενές γεμάτες με νερό. Επιστρωμένη με ξύλινα στοιχεία, ολόκληρη η κατασκευή αποτελείται από μεγάλα αποσπώμενα κομμάτια με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Το κατώτερο τμήμα μπορεί να δώσει 120 πάνελ που χρησιμοποιούνται ως παγκάκια και κοινά τραπέζια κατά τη διάρκεια του Warm Up, αλλά και στις παράλληλες εκδηλώσεις, όπως διαλέξεις, μαθήματα, παραστάσεις και προβολές ταινιών.

Στο χαμηλότερο επίπεδο της κατασκευής υπάρχουν βάσεις που δημιουργούν αυτόνομες, μικρής κλίμακας σκηνές για καλλιτεχνικές εκφράσεις. Οι δεξαμενές νερού, εκτός από οάσεις δροσιάς και ψύξης, προσφέρουν κι αυτές χώρους συγκέντρωσης και εκδηλώσεων. Ο Τοίχος του Party Wall δρα σαν υδραγωγείο, μεταφέροντας κατά μήκος του νερό – σε διάφορα, μάλιστα, σημεία ψεκάζεται δημιουργώντας έτσι μια δροσερή αύρα. Το νερό μέσω μιας δεξαμενής τροφοδοτεί και μια σειρά από πισίνες στο πάτωμα της αυλής.

Ακόμα και η μεταλλική κατασκευή του Party Wall επικαλύπτεται με μαξιλάρια γεμάτα νερό, κατασκευασμένα από πολυεστέρα με βάση ύφασμα. Οταν φωτίζονται τη νύχτα, παράγουν και αναπαράγουν ένα λαμπερό αποτέλεσμα.

Μέσα λοιπόν σε αυτό το φουτουριστικό περιβάλλον, στην πίσω αυλή τού MoMA, κάτω από δροσερές ανάσες, το πιο ανήσυχο και ζωντανό κομμάτι της καυτής Νέας Υόρκης χορεύει, συζητάει, αφουγκράζεται και πειραματίζεται με ήχους, ιδέες και προβολές.
a.katsioula@efsyn.gr

INFO: Warm Up 2013 (http://momaps1.org/warmup/) Κάθε Σάββατο μέχρι 7 Σεπτέμβρη στην αυλή του ΜοΜΑ PS1 15.00-21.00, οι πόρτες θα ανοίγουν το μεσημέρι. Για αγορά εισιτηρίων: http://www.etix.com/ticket/online/venueSearch.jsp?venue_id=8970

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου