Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Απολιθωμένος κορμός από την εποχή των δεινοσαύρων στη Λέσβο

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους
Έναν απολιθωμένο κορμό κωνοφόρου δέντρου, από την Κίνα, έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν οι επισκέπτες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στο Σίγρι.

Πρόκειται για ένα σπάνιο απόκτημα, καθώς εκτιμάται ότι ανάγεται στην Ιουράσια περίοδο, περίπου 150 με 200 εκατομμύρια χρόνια πριν, το οποίο έγινε δώρο στο Μουσείο, από την αντιδήμαρχο της πόλης Γιανκίνγκ, Ζανγκ Σουζί (Zhang Suzhi), κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στο νησί της Λέσβου.


Αντιπροσωπεύει τη χλωρίδα της εποχής των δεινοσαύρων

Ο απολιθωμένος κορμός είναι, πλέον, προσιτός σε όλους τους επισκέπτες του Μουσείου, στην ειδική εκθεσιακή ενότητα «Η εξέλιξη της ζωής», στην αίθουσα του Απολιθωμένου Δάσους. Το ιδιαίτερο έκθεμα αποτελεί μια σχετικά πρόσφατη επιστημονική ανακάλυψη και αντιπροσωπεύει τη χλωρίδα της εποχής των δεινοσαύρων.

Η περιοχή του Πεκίνου ήταν δασώδης

Την Ιουράσια περίοδο (γεωλογική περίοδος που εκτείνεται στο παρελθόν από τα 199,6 έως τα 145,5 εκατομμύρια χρόνια πριν), η περιοχή του Πεκίνου ήταν δασώδης, όπως αποδεικνύεται από το σημαντικό αριθμό απολιθωμένων δένδρων που ανακαλύφθηκαν, καθώς και από τα άφθονα αποτυπώματα πολλών ειδών δεινοσαύρων που έχουν διατηρηθεί, και τα οποία περιλαμβάνουν τα φυτοφάγα σαυρόποδα αλλά και αρκετά σαρκοβόρα είδη. Λόγω της σημασίας των ευρημάτων, το γεωπάρκο Γιανκίνγκ (Yanqing), αποτελεί ένα από τα φυσικά πάρκα της Κίνας με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.
http://www.naftemporiki.gr,  
Τρίτη, 23 Ιουλίου 2013 13:28

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου