Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ΕΚΕΒΙ: Κραυγή απόγνωσης προς κ.Πάνο Παναγιωτόπουλο

Με επιστολή του το Δ.Σ. του οργανισμού ζητά να ληφθούν επειγόντως μέτρα που θα άρουν την ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει
ΕΚΕΒΙ: Κραυγή απόγνωσης προς κ.Πάνο Παναγιωτόπουλο

Το Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου απευθύνει κραυγή απόγνωσης προς τον υπουργό Πολιτισμού κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο και τον καλεί στο «και πέντε» να κάνει μια κίνηση και να βγάλει το ΕΚΕΒΙ από το τέλμα που το έριξε ο πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας καθοδηγούμενος από υπηρεσιακούς και εξωυπηρεσιακούς παράγοντες και ομάδες συμφερόντων.
Μέχρι στιγμής ο κ. υπουργός Πολιτισμού δεν έχει κανονίσει να δει τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ και στις διάφορες συνεντεύξεις που έχει δώσει δεν έχει αφήσει να φανούν οι προθέσεις του ως προς το μέλλον του Οργανισμού.  Το Δ.Σ. ζητεί από τον υπουργό Πολιτισμού, επιτέλους, να τους δεχτεί για να του θέσουν τα επείγοντα ζητήματα που σχετίζονται με την άμεση λειτουργία του. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο καθώς  δεν υπάρχουν χρήματα (παρά το ότι προβλέπονται από τον προϋπολογισμό) και οι εργαζόμενοι, όπως τονίζεται, «μένουν κυριολεκτικά στο δρόμο».


Στην επιστολή του Δ.Σ. που υπογράφει ο Πρόεδρος του κ. Νικόλαος Ζωρογιαννίδης  τονίζεται η  προσφορά του Οργανισμού σε πολλά επιμέρους πεδία που αφορούν το βιβλίο και οι δράσεις που πρέπει να συνεχιστούν.  Συνοπτικά το Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ ζητά από τον υπουργό Πολιτισμού:
(α) τη συνέχιση λειτουργίας του ΕΚΕΒΙ
(β) τη συνέχιση της χρηματοδότησής του σύμφωνα με την υπ΄αρίθμ. Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α/ΓΔΔΥ/ΔΙΟΙΚ/ΤΔΠΕΦ/136653/13560/11544/538 εγκριτική απόφαση
(γ) την τοποθέτηση διευθυντή
(δ) την έγκριση και προώθηση του Κανονισμού Λειτουργίας του ΕΚΕΒΙ που απεστάλη στο Υπουργείο στις 17/12/2012.
 Η επιστολή του Δ.Σ. καταλήγει  : «Είμαστε βέβαιοι ότι θα θελήσετε να συνδέσετε τη θητεία σας στο Υπουργείο Πολιτισμού με την αναμόρφωση του ΕΚΕΒΙ, την αποτελεσματική προστασία του προσωπικού του και τη διατήρηση του μοναδικού οργανωμένου Κέντρου στην Ελλάδα που ασχολείται με το βιβλίο».

Oλόκληρη η επιστολή του Προέδρου του Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ  προς τον Υπουργό Πολιτισμού
 Προς τον
Υπουργό  Πολιτισμού
Κύριο Πάνο Παναγιωτόπουλο


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ Σε συνέχεια του υπ΄αρίθμ. 26196/8-7-2013 εγγράφου μας σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

Λειτουργία του ΕΚΕΒΙ            
Το ΕΚΕΒΙ ιδρύθηκε το 1994. Στα 19 χρόνια λειτουργίας του, στον χώρο του βιβλίου, άνοιξε νέους δρόμους, άγνωστους μέχρι τότε στην Ελλάδα. Η δημιουργική του παρουσία αναγνωρίστηκε απ΄όλους τους παράγοντες του χώρου.
            Η διοίκηση του ΕΚΕΒΙ έκανε επουσιώδη λάθη, που δημιούργησαν αρνητικές εντυπώσεις.
            Με αφορμή μικρό παράπτωμα της τελευταίας διοίκησης του ΕΚΕΒΙ, «δυνάμεις» έπεισαν τον τότε υπουργό κ. Τζαβάρα να διαλύσει το ΕΚΕΒΙ.
            Επειδή ο κ. Τζαβάρας δεν είχε το δικαίωμα να προβεί σε τέτοια ενέργεια προσπάθησε, χωρίς επιτυχία, να το εντάξει στο σχέδιο νόμου που προέβλεπε τη διάλυση-συγχώνευση οργανισμούς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.         

Το προσωπικό του ΕΚΕΒΙ
            Σήμερα όπως σας έχουμε ήδη αναφέρει, στο ΕΚΕΒΙ υπηρετούν 31 (και όχι 50 όπως ανέφερε ο κ. Τζαβάρας) υπάλληλοι, που συνδέονται με συμβάσεις έργου επί σειρά ετών ή συμβάσεις αορίστου χρόνου (2 άτομα).
            Οι υπάλληλοι αυτοί που διαθέτουν μοναδική τεχνογνωσία στα θέματα του βιβλίου βρίσκονται τώρα χωρίς καμία υπαλληλική σχέση με το ΕΚΕΒΙ, παρόλον που ο κ. Τζαβάρας και ο σύμβουλός του κ. Θανασούλας κατ΄ επανάληψη σε δημόσιες ο πρώτος και σε συνεδριάσεις του Δ.Σ. ο δεύτερος είχαν υποσχεθεί ότι θα απασχοληθούν σε άλλες θέσεις σε συναφείς οργανισμούς είτε και στο υπουργείο. Οι υποσχέσεις μέχρι τώρα δεν τηρήθηκαν!

 Πόλεμος συμφερόντων κατά του ΕΚΕΒΙ
            Όταν το παρόν Δ.Σ. ανέλαβε στα τέλη Φεβρουαρίου του 2013 τα καθήκοντά του βρήκε ένα Κέντρο μισοδιαλυμένο, χωρίς διοίκηση επί μήνες, με χαμηλό ψυχολογικό επίπεδο. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το 2012 χάθηκαν 150.000€ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, γιατί δεν υπήρχε διοίκηση να υπογράψει την ανάληψη, ενώ οι υπάλληλοι ήταν απλήρωτοιεπί 4 μήνες (Νοέμβριος 2012- Φεβρουάριος 2013). Τα μέλη του Δ.Σ. αναλάβαμε να αποκαταστήσουμε τη λειτουργία του ΕΚΕΒΙ και παρακαλέσαμε τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. κ. Διονύση Μαγκλιβέρα να αναλάβει άμισθος εθελοντής ως Συντονιστής.
            Οι υπάλληλοι του ΕΚΕΒΙ καθοδηγούμενοι από το νέο Δ.Σ., έχοντας να αντιμετωπίσουν αντίδραση από διάφορους εξωυπηρεσιακούς και μη παράγοντες, κατόρθωσαν να οργανώσουν κατά τρόπο υποδειγματικό την 10η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (με θετικό αποτέλεσμα) όπως αναγνωρίστηκε από τους συμμετέχοντες εκδότες, τις ξένες αντιπροσωπείες που έλαβαν μέρος στην Έκθεση και τον Τύπο. Ας σημειωθεί ενδεικτικά ότι για την εναντίον του ΕΚΕΒΙ πολεμική δεν επιτράπηκε να αποσταλούν πληροφοριακά Δελτία Τύπου για την Έκθεση κι έτσι μια εβδομάδα προ της Έκθεσης υπήρχαν ερωτήματα από ενδιαφερόμενους αν η Έκθεση θα γίνει ή όχι. (Η πολεμική υπερτερούσε της επιτυχίας της Έκθεσης).

Οικονομική ασφυξία του ΕΚΕΒΙ
            Ενώ για το 2013 είχε αναγραφεί στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού το ποσόν των 850.000€ έχουν μέχρι σήμερα εκταμιευθεί μόνον 40.000€ επιδιώκοντας έτσι την οικονομική ασφυξία του Οργανισμού. Το ΕΚΕΒΙ εξ ανάγκης κινήθηκε με εσωτερικό δανεισμό, εκτός των δύο προγραμμάτων ΕΣΠΑ, και συνεχίστηκε έτσι η ροή των πληρωμών με ταμιακά «ανοίγματα».

Τα συμφέροντα διεκδικούν
            Τα διάφορα συμφέροντα που παρακινούσαν την κατά του ΕΚΕΒΙ συμπεριφορά του κ. Τζαβάρα επεδίωξαν:
(α) Να αφαιρέσουν την επιτυχημένη ηλεκτρονική βάση βιβλιογραφικών δεδομένων ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ. Επ΄ αυτού ασκήθηκαν σοβαρές πιέσεις στα μέλη του Δ.Σ. όπως αποδεικνύεται από τα Πρακτικά των συνεδριάσεων.
(β) Να αφαιρέσουν από το ΕΚΕΒΙ την οργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης μέσω της διοργάνωσής της από την Περιφέρεια Μακεδονίας ή τον Δήμο Θεσσαλονίκης με γνωστό τελικό αποδέκτη ως οργανωτή.
(γ) Να αφαιρέσουν από το ΕΚΕΒΙ το Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας, Πρόγραμμα ΕΣΠΑ, η καθυστέρηση υλοποίησης του οποίου δημιουργεί κινδύνους να ζητηθεί επιστροφή κονδυλίων από την Ελλάδα.
(δ) Να αφαιρέσουν από το ΕΚΕΒΙ την οργάνωση των Ελληνικών Περιπτέρων στις Εκθέσεις Βιβλίου του εξωτερικού, τομέα στον οποίο το ΕΚΕΒΙ έχει να επιδείξει αποτελέσματα με κοινή αναγνώριση.
(ε) Να νεκρώσουν –όπως έγινε επί οκτάμηνο- όλες τις δραστηριότητες του ΕΚΕΒΙ στο Κέντρο και στην Περιφέρεια ώστε να θεωρηθεί αυτό ως εντελώς άχρηστο. (Ακόμη και το προσοδοφόρο Εργαστήρι Βιβλίου).


 Κύριε Υπουργέ,
Επειδή μέχρι σήμερα δεν σας έχουμε συναντήσει για να σας κατατοπίσουμε για τη λειτουργία του ΕΚΕΒΙ, επειδή το προσωπικό –άνθρωποι που επί δεκαετία έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους στον πολιτισμό της χώρας βρίσκεται, όπως δεν τους αξίζει, κυριολεκτικά στον δρόμο, σας ζητούμε:
(α) τη συνέχιση λειτουργίας του ΕΚΕΒΙ
(β) τη συνέχιση της χρηματοδότησής του σύμφωνα με την υπ΄αρίθμ. Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α/ΓΔΔΥ/ΔΙΟΙΚ/ΤΔΠΕΦ/136653/13560/11544/538 εγκριτική απόφαση
(γ) την τοποθέτηση διευθυντή
(δ) την έγκριση και προώθηση του Κανονισμού Λειτουργίας του ΕΚΕΒΙ που απεστάλη στο Υπουργείο στις 17/12/2012.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα θελήσετε να συνδέσετε τη θητεία σας στο Υπουργείο Πολιτισμού με την αναμόρφωση του ΕΚΕΒΙ, την αποτελεσματική προστασία του προσωπικού του και τη διατήρηση του μοναδικού οργανωμένου Κέντρου στην Ελλάδα που ασχολείται με το βιβλίο. (Βλ. σχετικά απόσπασμα από Έκθεση Επιτροπής Πολιτιστικών Παραγόντων του 2012 περί ΕΚΕΒΙ, μεταξύ των οποίων η Γεν. Διευθύντρια του υπουργείου σας κα Ζωή Καζαζάκη).

Με τιμή,
 Ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου
 Νικόλαος Ζωρογιαννίδης

Μπασκόζος Γιάννης Ν,  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  24/07/2013 18:01,  http://www.tovima.gr/culture

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου