Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

«Ενεση» 500.000 ευρώ στην Ταινιοθήκη

Η Ταινιοθήκη περνάει δύσκολες μέρες. Το έχουμε ξαναπεί. Μεγάλες καθυστερήσεις στη μισθοδοσία, δυσκολία ανταπόκρισης στα πάγια λειτουργικά έξοδα του νέου χώρου (ΔΕΗ κ.λπ.)...
 
 Προς στιγμήν φάνηκε κάποιο φως στο τούνελ όταν ο Κώστας Τζαβάρας εξήγγειλε την αναθεώρηση του κινηματογραφικού νόμου, η οποία προέβλεπε θεσμοθέτηση της Ταινιοθήκης. Μάλιστα το σχέδιο ήταν να λειτουργούν υπό την σκέπη της όλα τα οπτικοακουστικά αρχεία της χώρας. Ωστόσο, ο υπουργός άλλαξε. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η περίφημη αναθεώρηση θα γίνει επιτέλους.
Ευτυχώς, το ΕΣΠΑ έδωσε μια ανάσα 500.000 ευρώ στο θεσμό. Οχι ότι με τα χρήματα αυτά αλλάζει κάτι στην πάγια λειτουργία του, αλλά τουλάχιστον εξασφαλίζεται ένας ενδιαφέρων προγραμματισμός.


 Η ανακοίνωση έγινε προχθές το βράδυ στο θερινό κινηματογράφο «Λαΐς» της Ταινιοθήκης, όπου η Μαρία Κομνηνού παρουσίασε το πρόγραμμα της ερχόμενης χρονιάς. Στο πλευρό της η Λίνα Μενδώνη, γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ και έμπειρη στη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων, που κατάφερε να εξασφαλίσει για την περίοδο 2007-2013 «ορισμένους πόρους για τον πολιτισμό. Το σύνολο των έργων», όπως εξήγησε, «αφορούσε κυρίως την πολιτισμική κληρονομιά, όμως πρόσφατα εντάξαμε και τη δράση φορέων σύγχρονης δημιουργίας. Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής στηρίζει πάνω από 30 τέτοιες δράσεις». Και πρόσθεσε ότι «οι κοινοτικοί πόροι είναι οι μόνοι εξασφαλισμένοι»...
Χάρη στο ΕΣΠΑ αυτό λοιπόν, θα υλοποιηθεί φέτος το πρόγραμμα «Κινηματογραφοφιλία στη νέα εποχή», μια διετής παρέμβαση που απαρτίζεται από κινηματογραφικές και εικαστικές εκδηλώσεις, συνολικά δύο φεστιβάλ και οκτώ αφιερώματα.
Η «Κινηματογραφοφιλία» εγκαινιάστηκε με την επιτυχημένη «Αναδρομή στον Κώστα Γαβρά» (Κύκλος: Ελληνες της Διασποράς). Θα συνεχιστεί τον ερχόμενο Οκτώβριο με το 7ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας (17-27/10), ένα θεσμό που στο παρελθόν έχει παρουσιάσει σημαντικούς δημιουργούς όπως ο Ντέρεκ Τζάρμαν και η Ζερμέν Ντιλάκ.
Φέτος περιλαμβάνει τρία μεγάλα αφιερώματα: το πρώτο είναι στον Χαρούν Φαρόκι, σημαντικό κινηματογραφιστή και εικαστικό καλλιτέχνη της Γερμανίας που έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 100 παραγωγές για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση και ο οποίος έχει διατελέσει και καθηγητής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Βιέννης. Θα διοργανωθεί κινηματογραφικό αφιέρωμα με 15 ταινίες του από το 1969 ώς το 2009, μάστερκλας στο Γκέτε και έκθεση στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, την οποία θα εγκαινιάσει ο ίδιος στις 29 Οκτωβρίου.
Το δεύτερο αναδρομικό αφιέρωμα είναι στον Πορτογάλο auteur Πέδρο Κόστα σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Πορτογαλίας. Θα παρουσιαστεί η πλήρης φιλμογραφία του «Σάμιουελ Μπέκετ του κινηματογράφου», κατά τον Πίτερ Μπράντσο της «Guardian».
Το τρίτο είναι στον Ρομπέρτο Ροσελίνι. Θα προβληθούν έξι ψηφιακώς αποκατεστημένες ταινίες του κορυφαίου νεορρεαλιστή Ιταλού δημιουργού που έχουν χρόνια να παιχτούν στη χώρα μας. Ανάμεσά τους και το θρυλικό «Ταξίδι στην Ιταλία».
Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου θα περιλαμβάνει επίσης τα τμήματα «Κινηματογραφικά μέτωπα» (με πολύ πρόσφατες ταινίες από το παγκόσμιο σινεμά της πρωτοπορίας), «Αφηγηματικά ή Οχι;» (με φιλμ που δίνουν έμφαση στην υποκειμενική αλήθεια μιας κρίσης) και «Ελληνικό Σινεμά Τώρα!» (με ταινίες και ντοκιμαντέρ που καταγράφουν το τι σημαίνει να ζεις στην Ελλάδα σήμερα).
Θα περιλαμβάνει ακόμη ειδικές προβολές (ταινίες της Λόρας Μάλβεϊ, του Κεν ΜακΜάλαν και της Βουβούλας Σκούρα, αλλά και φιλμ του '80) και διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις.
Οι επόμενες δράσεις της Ταινιοθήκης (χάρη στο ΕΣΠΑ 2013-2014) περιλαμβάνουν τα αφιερώματα Ντοκιμαντέρ & Εικαστική Δημιουργία - Επίμονα Ταλέντα (Νοέμβριος), Ηλίας Καζάν (Δεκέμβριος), Νίκος Παπατάκης (Δεκέμβριος), Εικόνες της Κρίσης στον Κινηματογράφο (Ιανουάριος), Ζαν-Λικ Γκοντάρ (Μάρτιος), Κρίση & Χρονικότητα (Μάιος), Ντοκιμαντέρ και Κινούμενα Σχέδια - Animation Documentary (Ιούνιος) και βέβαια το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας τον Οκτώβριο του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου