Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Αλεξάντρ Σαμσίεφ: «Θα ήθελα οι άνθρωποι να βλέπουν τις εικόνες μου»

Φωτογραφία: Αλεξάντρ Σαμσίεφ
Φωτογραφία: Αλεξάντρ Σαμσίεφ

Πάνω από 400 χρόνια φημίζεται σε όλη τη Ρωσία η τέχνη χαρακτηρικής σε κόκαλα των μαστόρων από την πόλη Χολμογκόρι, που βρίσκεται κοντά στο Αρχάγγελσκ. Τα έργα τους πάντα διακρίνονταν για καταπληκτική δεξιοτεχνία. Εκτιμούνταν επί αιώνες και από τους Αυτοκράτορες της Ρωσίας. Οι παλαιές παραδόδεις αυτής της τέχνης φυλάγονται προσεκτικά από τους σύγχρονους επιδέξιους καλλιτέχνες.

 

Ένας απ’ αυτούς - ο καλλιτέχνης Αλεξάντρ Σαμσίεφ, οι σκαλισμένες σε κόκαλο εικόνες του οποίου έχουν αναγνωριστεί σε όλο τον κόσμο, διηγήθηκε στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» μερικά μυστικά της τέχνης του.
Ο Αλεξάντρ Σαμσίεφ για τριάντα περίπου χρόνια έζησε στην Γιακουτία και η κύρια κατεύθυνση του έργου του σήμερα είναι τα σκαλισμένα σε κόκαλα εικονίδια, που έχουν δημιουργηθεί σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες της Ορθοδοξίας. Εξάλλου, ο καλλιτέχνης δεν ήρθε αμέσως στην τέχνη της οστεουργίας.
«Στην αρχή ασχολόμουν με τη ζωγραφική και συγκεκριμένα, με την ελαιογραφία. Αργότερα τράβηξε την προσοχή μου η ξυλογλυφία και τελικά κατέληξα στην γλυπτική των οστών, ή με ακρίβεια στο χαυλιόδοντα μαμούθ, - είπε ο Αλεξάντρ Σαμσίεφ. Πριν από 22-23 χρόνια, στα χέρια μου για πρώτη φορά βρέθηκε ένα κομμάτι χαυλιόδοντος και αισθάνθηκα κυριολεκτικά σωματικά τη ζέστη που προερχόταν απ’ αυτό το κομμάτι. Ένιωσα ότι το υλικό αυτό σαν να μου ζητούσε να του προσώσω κάποια νέα μορφή».
Ο Αλεξάντρ Σαμσίεφ μελέτησε εξονυχιστικά την πλούσια κληρονομιά των Ρώσων μαστόρων της τέχνη της χαρακτικής σε κόκαλο: έβρισκε παλαιά βιβλία, διάβαζε όλα τα αντίστοιχα έργα και άρθρα, επισκεπτόταν διάφορες εκθέσεις και φεστιβάλ της γλυπτικής των οστών.
«Είναι αρχαία τέχνη, - είπε στη συνέχεια ο καλλιτέχνης. – Όπως έχω μάθει, οι πρώτες αναφορές στα αρχεία για αυτή την τέχνη, που διαδιδόταν ιδιαίτερα στην πόλη Χολμογκόρι, χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα. Οι Ρώσοι Αυτοκράτορες εκτιμούσαν πολύ τα έργα των χαρακτών αυτών και οι καλύτεροι τεχνίτες προσκαλούνταν να εργαστούν στο Ορουζέιναγια Παλάτα (οπλοστάσιο) του Κρεμλίνου της Μόσχας. Τα έργα τους και σήμερα προκαλούν θαυμασμό στους επισκέπτες των μουσείων, όπου εκτίθενται και χρησιμεύουν ως υπόδειγμα για τους σύγχρονους χαράκτες των οστών. Είναι γνωστό και το γεγονός ότι ο Μεγάλος Πέτρος, όταν είδε τα σκαλισμένα σε κόκαλα έργα των μαστόρων από την πόλη Χολμογκόρι, συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη αυτής της τέχνης, και τους πρόσφερε ακόμα και έργα Δυτικών καλλιτεχνών για να γνωριστούν και με την ευρωπαϊκή εμπειρία».
Οι σκαλισμένες σε κόκαλα εικόνες του Αλεξάντρ Σαμσίεφ έχουν αποκτήσει πλατιά φήμη και αναγνώριση: το 2009, το Κρατικό Μουσείο Ιστορίας της Θρησκείας αγόρασε τις σκαλιστές σε χαυλιόδοντα μαμούθ εικόνες «Ο Ιησούς Χριστός με το ακάνθινο στεφάνι», «Ο Άγιος Γεώργιος» και πολλές άλλες. Μερικά από τα έργα του καλλωπίζουν και ιδιωτικές συλλογές.
«Θα ήθελα, βέβαια, τα έργα μου να υπάρχουν και σε κάποιες προσιτές συλλογές, ώστε να τα βλέπουν οι άνθρωποι», - είπε στο τέλος της συνέντευξής του ο καλλιτέχνης Αλεξάντρ Σαμσίεφ.
Αρμέν Απρεσιάν,   http://greek.ruvr.ru
28.06.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου