Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Οι ανασκαφές στη Βίλα της Ποππαίας στην Οπλοντίδα,

http://gr.euronews.com/2013/07/03/ita...
Κόκκινος συναγερμός για τους αρχαιολογικούς χώρους της Καμπανίας, της περιοχής που βρίσκεται κοντά στη Νάπολη, στα νότια της Ιταλίας, σήμανε το προηγούμενο Σάββατο, μετά το τελεσίγραφο που έστειλε η UNESCO στις ιταλικές αρχές, να αναλάβουν συγκεκριμένες δράσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013, για να σώσουν την Πομπηία, που είναι ο μεγαλύτερος ανοιχτός αρχαιολογικός χώρος της γειτονικής μας χώρας. Η Πομπηία κινδυνεύει να χάσει τη θέση της, ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στον κατάλογο που έχει θεσπίσει ο οργανισμός.


Δίπλα στην Πομπηία κινδυνεύει και η Οπλοντίδα, όπου βρίσκεται η Βίλα Α, μια από πιο όμορφες ρωμαϊκές κατοικίες που υπάρχουν στην Ιταλία με υπέροχες τοιχογραφίες και εντυπωσιακά μωσαϊκά.

Είναι ένας από τους λιγότερο γνωστούς αρχαιολογικούς θησαυρούς της περιοχής, που κινδυνεύει και αυτή από την απόφαση της Ουνέσκο, καθώς οι ρωμαϊκές βίλες της Οπλοντίδας μπήκαν μαζί με την Πομπηία στον περίφημο κατάλογο του 1997.

Τα ευρήματα που έχουν βρεθεί στην περιοχή της βίλας έχουν τεράστιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Η Ρωμαία Αυγούστα Ποππαία Σαβίνα, η δεύτερη γυναίκα του Νέρωνα, τη χρησιμοποιούσε, για να δέχεται τους υψηλούς καλεσμένους της.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, όλη η γεωγραφία της περιοχής άλλαξε, μετά την ηφαιστειακή έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., απομακρύνοντας την Οπλοντίδα, αρκετά από την ακτογραμμή.

«Η βίλα της Ποππαίας στην Οπλοντίδα είχε πανοραμική θέα στον κόλπο της Νάπολης. Στην πραγματικότητα, βρισκόταν ακριβώς πάνω από τη θάλασσα, σε ένα γκρεμό, ύψους 15 μέτρων. Αυτός ο γκρεμός φιλοξενούσε κήπους που επέτρεπαν την πρόσβαση στη βίλα, ακόμη και από την ακτή» επισημαίνει η γεωλόγος Έλντα Ρούσο Ερμόλι.

Η βίλα είναι μοναδική όχι μόνο για το μέγεθός της και τις καταπληκτικές τοιχογραφίες της, αλλά και τους εξωτερικούς κήπους της, τις πέργκολες και τις στοές, καθώς και για την ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα της. Στις ανασκαφές, βρέθηκαν μάλιστα ίχνη γύρης, που οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι στους κήπους υπήρχαν, ανάμεσα στα υπόλοιπα φυτά, λεμονιές και μυρτιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου