Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Η βιομηχανική εξέλιξη στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας

Κέντρο ΝΟΗΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη
Εικόνα από το Κέντρο Νόησις (Noesis) στη Θεσσαλονίκη.
 
  από Archaeology newsroom - Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2013
Σκοτεινές πτυχές του παρελθόντος της βιομηχανίας στις παρευξείνιες περιοχές φιλοδοξεί να φωτίσει μια έκθεση με τίτλο «Βιομηχανική εξέλιξη στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, παραδείγματα από την Ελλάδα τη Ρουμανία και την Αρμενία» (Industrial Evolution in the Black Sea Area, IEBSA) που εγκαινιάστηκε στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ», στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση, έργο της IEBSA, θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη μέχρι τις 9 Αυγούστου, για να ταξιδέψει στη συνέχεια στην Αρμενία και τη Ρουμανία.


Η βιομηχανική επανάσταση αποτέλεσε σταθμό στην παγκόσμια ιστορία, με συνέπειες που δεν άφησαν κανέναν ανεπηρέαστο, σημαδεύοντας ανεξίτηλα την ιστορική εξέλιξη της ανθρωπότητας, όπως υπογραμμίζει στην εισαγωγή του καταλόγου που εκδόθηκε, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Μυλόπουλος.
Μπορεί όπως υπογραμμίζει ο κ. Μυλόπουλος μελετητές να ισχυρίζονται ότι το γνωστό μοντέλο της βαριάς βιομηχανίας και των υποδομών κεντρικής διαχείρισης να δύει και στη θέση τους να ανατέλλουν τα «έξυπνα» ευέλικτα συστήματα που ενσωματώνουν καινοτομίες και είναι ικανά να ανταποκριθούν σε μια σειρά προκλήσεων που καλείται να «λύσει» σήμερα η ανθρωπότητα, όπως μεταξύ άλλων ενεργειακά αποθέματα και οικολογία, ωστόσο μόνο εάν κάποιος κατανοήσει το παρελθόν θα μπορέσει να στοχαστεί με μεγαλύτερη ορθότητα το παρόν και να οραματιστεί ένα λαμπρό μέλλον.

Το έργο εστιάζει κυρίως στην αναγνώριση των χαρακτηριστικών των κυρίων περιόδων της βιομηχανικής εξέλιξης για την κάθε εθνική περιοχή, από τις απαρχές του 19ου αιώνα έως και τις τελευταίες τάσεις που αναδύονται στο τέλος του 20ου και στις αρχές του 21ου αιώνα. Παράλληλα, το έργο εστιάζει στα σημαντικά ιστορικά γεγονότα που επηρέασαν την βιομηχανική εξέλιξη στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Στους κύριους στόχους του έργου είναι η επαναπροσέγγιση των ιστορικών δεσμών μεταξύ των τριών υπό εξέταση γεωγραφικών περιοχών, η δημιουργία ενός νέου πεδίου που ενθαρρύνει την προσέγγιση μεταξύ των ιδρυμάτων των εταίρων και η κατανόηση πιθανών ομοιοτήτων που αφορούν τις μελλοντικές τάσεις ανάπτυξης.
Οι περιοχές που μελετήθηκαν στο πλαίσιο του έργου είναι η Β. Ελλάδα και ειδικότερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Βορειοανατολική Ρουμανία και η περιοχή του κάτω Δούναβη στη Μαύρη Θάλασσα και η Αρμενία γενικότερα.
Στις μελέτες των τριών περιοχών δόθηκε έμφαση ειδικά στην ανάλυση των διακεκριμένων διαδοχικών φάσεων της βιομηχανίας και στη διασύνδεσή τους με τις ευρύτερες αναπτυξιακές περιόδους των κοινωνικοοικονομικών σχηματισμών στις τρεις χώρες, βάσει και του συστήματος παραγωγής που επικρατούσε.
Στις μελέτες και στην έκθεση που μπορούν να δουν οι επισκέπτες γίνονται ειδικές αναφορές σε θέματα όπως: κύριοι βιομηχανικοί κλάδοι, υποδομές και πηγές ενέργειας, επίδραση της βιομηχανικής εξέλιξης στην ανάπτυξη των αστικών κέντρων και βιομηχανική κληρονομιά.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ και συνεργάζονται οι εταίροι: «ΝΟΗΣΙΣ» από την Ελλάδα, που είναι και επικεφαλής του Project, Πανεπιστήμιο Γαλατσίου από τη Ρουμανία και Εθνική Ακαδημία Επιστημών από την Αρμενία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου