Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Κεραμικά, χαλκό και μοβ υφάσματα εξήγε η Κύπρος

Ευημερούσε η Λάρνακα Κύπρου την Εποχή του Χαλκού

Την Εποχή του Χαλκού στην Ελλάδα, και όταν βασίλευαν στις Μυκήνες οι γνωστοί από την αρχαία τραγωδία Ατρέας, Αγαμέμνων, Αίγισθος, Ορέστης (13ος-12ος αι. π.Χ.), στη Λάρνακα της Κύπρου, και συγκεκριμένα κοντά στο σημερινό διεθνή αερολιμένα, υπήρχε μια πόλη που διέθετε χαλκουργείο, εξάγοντας χαλκό στη Μεσόγειο, και υφαντουργείο, που παρήγε πολύτιμα μοβ υφάσματα. 

 
 Τμήμα αυτής της πόλης αποκαλύφθηκε έπειτα από έρευνα, με υπεδάφιο ραντάρ, των Πανεπιστημίων Γκέτεμποργκ και Βιέννης.

Η πόλη είχε έκταση 25 έως 50 εκταρίων, σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, και οι απαρχές της ανάγονται στον 16ο αι. π.Χ. Φαίνεται πως καταστράφηκε στις αρχές του 12ου αι. π.Χ. και δεν ξανακατοικήθηκε. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι αυτής της ανασκαφής ήταν το χαλκουργείο, καθώς βρέθηκαν μεταλλεύματα χαλκού και εκατοντάδες κιλά σκουριάς χαλκού.


Βρέθηκαν επίσης πήλινοι φυσητήρες που χρησίμευαν για να φυσούν αέρα στα καμίνια, προκειμένου να ανεβάζουν τη θερμοκρασία του μεταλλεύματος, με σκοπό να απομονώνεται ο χαλκός. Προτού το μετάλλευμα τοποθετηθεί στα καμίνια, αποθηκευόταν σε βαθείς λάκκους. Κατασκευάζοντας τους λάκκους αυτούς οι αρχαίοι, φαίνεται πως έπεσαν σε κάποιο παλαιό τάφο τον οποίο καθάρισαν απομακρύνοντας τα οστά και τα κτερίσματα. Δεν τα καθάρισαν όμως όλα, όπως απεδείχθη, γιατί τα υπόλοιπα ανακαλύφθηκαν στην τωρινή ανασκαφική έρευνα. Αυτά που είχαν απομείνει ήταν πήλινα αγγεία, χάλκινα αντικείμενα και δύο σφραγιδοκύλινδροι με εγχάρακτες παραστάσεις. Η μία παράσταση απεικονίζει τρεις πολεμιστές και η άλλη έναν πολεμιστή-κυνηγό με ελάφι και δέντρο. Από την κεραμική του τάφου αποδεικνύεται πως οι νεκροί ήταν θαμμένοι 100-200 χρόνια πριν από τους κατοίκους της πόλης.

Το χαλκουργείο ήταν δίπλα στο οικιστικό σύνολο εντός του οποίου βρέθηκε υψηλής ποιότητας μυκηναϊκή κεραμική, εισηγμένη από τη Στερεά Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου. Βρέθηκαν επίσης αγγεία εισηγμένα από την ανατολική Μεσόγειο, κάτι που δείχνει την ανάπτυξη του εμπορίου και τις σχέσεις της Κύπρου με όλα τα μεγάλα λιμάνια της Μεσογείου στην πρώιμη εκείνη εποχή. Η αρχαιολογική υπηρεσία της Κύπρου στην επίσημη ανακοίνωση του ευρήματος επισημαίνει ότι γινόταν εξαγωγή χαλκού από το νησί προς την Ελλάδα, προς τη σημερινή δυτική Ευρώπη, όπως επίσης την ανατολική Μεσόγειο, την Ανατολία και την Αίγυπτο.

Σε ένα από τα δωμάτια βρέθηκαν μεγάλα αγγεία γεμάτα κοχύλια Murex, από τα οποία έβγαζαν το μοβ χρώμα. Συνεπώς, οι κάτοικοι του νησιού σε αυτή την περιοχή επιδίδονταν και στην υφαντική τέχνη, καθώς παρήγαν μοβ υφάσματα. Ετσι, το υψηλό βιοτικό επίπεδο των Κυπρίων της Εποχής του Χαλκού δεν οφειλόταν μόνο στο χαλκό, αλλά και στην εξαγωγή υψηλής ποιότητας κυπριακής κεραμικής και μοβ υφασμάτων. Οι Κύπριοι εισήγαν χρυσάφι, ασήμι, μόλυβδο και έργα τέχνης. Αναφέρεται επίσης ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι εισήγαν και παστά ψάρια από τον Νείλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου