Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Χωρίς τέλος η ανακαίνιση στο "Μουσείο της Μεγάλης Ελλάδας"

Τα δυο γνωστότερα αρχαιοελληνικά αγάλματα της Κάτω Ιταλίας, οι "Πολεμιστές του Ριάτσε", βρίσκονται εδώ και τρία χρόνια εκτός του μουσειακού χώρου που θα έπρεπε να τα φιλοξενεί, εξαιτίας έργων επέκτασης και ανακαίνισης τα οποία ουδείς γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθούν, έγραψε σήμερα η ιταλική εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα

Μέχρι την άνοιξη του 2014, οι «Πολεμιστές του Ριάτσε» θα παραμείνουν σε αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου της Καλαβρίας, όπου έχουν τοποθετηθεί σε ειδικά στηρίγματα.

Τα δυο αγάλματα εντοπίστηκαν από Ιταλό δύτη στο βυθό του Ιονίου Πελάγους στις 16 Αυγούστου 1972 και θεωρούνται κορυφαία έργα της γλυπτικής τέχνης του πέμπτου αιώνα π.Χ. Αρχικά, πολλοί επιστήμονες είχαν κάνει λόγο για πιθανό έργο του Φειδία. Ο Ιταλός αρχαιολόγος Πάολο Μορένο, όμως, ο οποίος μελέτησε τα δυο αγάλματα επί σειρά ετών, θεωρεί ότι το πρώτο αναπαριστάνει τον ήρωα Τυδέα και το δεύτερο τον Αμφιάραο, δυο από τους πολεμιστές της τραγωδίας "Επτά Επί Θήβας" του Αισχύλου.


"Το μουσείο που φιλοξενεί τους πολεμιστές έκλεισε πριν 1.291 ημέρες για έργα ανακαίνισης και κανείς δεν ξέρει πότε θα ξανανοίξει", γράφει η Κοριέρε Ντέλα Σέρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιταλικής εφημερίδας, τα εν λόγω έργα επέκτασης του μουσείου, από την αρχική κοστολόγηση ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Μέρος του κόστους καλύπτεται από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Τα Bronzi di Riace ίσως να μπορέσουν να επιστρέψουν στον μουσειακό αυτό χώρο την Άνοιξη του 2014. Μέχρι τότε θα παραμείνουν σε μια αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου της Καλαβρίας, όπου έχουν τοποθετηθεί σε ειδικά στηρίγματα. Η προσωρινή αυτή "μετακίνηση", όμως, δεν έχει διαφημιστεί επαρκώς, με αποτέλεσμα, οι τουρίστες, να μην γνωρίζουν που μπορούν να θαυμάσουν τα κορυφαία αυτά δημιουργήματα της γλυπτικής τέχνης του πέμπτου προ Χριστού αιώνα.

Όπως αναφέρει η Κοριέρε, τους τελευταίους μήνες στην πόλη αυτή της Καλαβρίας δημιουργήθηκε επιτροπή πολιτών η οποία προβάλλει το αίτημα για την επιστροφή των δυο πολεμιστών στο "Μουσείο της Μεγάλης Ελλάδας".

Με την ελπίδα παράλληλα να οργανωθεί και μια αποτελεσματική διαφημιστική εκστρατεία, ώστε να ξεχαστούν τα αρνητικά ρεκόρ του παρελθόντος: το 2009 επισκέφθηκαν την συγκεκριμένη μουσειακή εγκατάσταση για να μπορέσουν να δουν τα δυο χάλκινα αγάλματα μόλις 36.136 ξένοι και Ιταλοί τουρίστες.

ΑΘΗΝΑ 09/07/2013   http://www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου