Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

ΤΑΠΑ: Ένα ταμείο χωρίς βενζίνη, μελάνι και φαξ


Σαράντα πέντε εκατομμύρια ευρώ ετήσια έσοδα έχει το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. Η «χρυσοτόκος όρνις» του υπουργείου Πολιτισμού δεν μπορεί να βοηθήσει τις περιφερειακές υπηρεσίες και τα μουσεία να καλύψουν έκτακτα έξοδά τους, σε ύψος 5% του προϋπολογισμού του. Και μην πάει ο νους σας σε πολυτέλειες. Μιλάμε για φως, νερό, τηλέφωνο

.
Έτσι, ο Παναγιώτης Τζίννης, έπειτα από μερικών μηνών παραμονή στη θέση του προέδρου, κατέθεσε την παραίτησή του προς τον απελθόντα υπουργό αναπληρωτή Κ. Τζαβάρα. Παραίτηση που, όπως μας είπε ο ίδιος, εξακολουθεί να ισχύει και μετά την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας.
Γιατί παραιτείται ο επικεφαλής τού πλέον «ευαίσθητου» οργανισμού του ΥΠΠΟΑ;
Διότι το Ελεγκτικό Συνέδριο επιστρέφει τα Χρηματικά Προπληρωμένα Εντάλματα που εκδίδει το ΤΑΠΑ. Αποτέλεσμα; Ο κ. Τζίννης στην επιστολή του είναι εύγλωττος:
«Είναι προφανές ότι δεν ελήφθη υπόψη η αναγκαιότητα ύπαρξης διαθέσιμων μετρητών σε αποκεντρωμένες διοικητικά και οικονομικά υπηρεσίες, διότι μάλλον δεν βρέθηκε κανένας στη θέση που βρίσκονται τώρα οι περισσότεροι προϊστάμενοι των 100 περίπου υπηρεσιών, δηλαδή:
• Nα πρέπει να στείλουν επείγον έγγραφο ή φάκελο σε εκτός Αθηνών υπηρεσία και να μην έχουν 11 ευρώ για κούριερ.
• Να πρέπει να στείλουν υπαλλήλους εκτός έδρας για υπηρεσία και να μην έχουν 500 ευρώ για έξοδα εισιτηρίων, διαμονής, φαγητού κ.τ.λ.
• Να πρέπει να λάβεις ηλεκτρονικά αλληλογραφία ή αιτήσεις συμμετοχής σε διαγωνισμό κ.λ.π. και να έχει τελειώσει το μελάνι στο φαξ.
• Να πρέπει το υπηρεσιακό αυτοκίνητο να φύγει άμεσα για εντεταλμένη υπηρεσία και να μην υπάρχουν λεφτά για βενζίνη ή για συντήρηση ή για επισκευή (αυτή τη στιγμή όλα τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα είναι παροπλισμένα).
• Να πρέπει στους αρχαιολογικούς χώρους να γίνει καθαρισμός ξερών χόρτων (αποψίλωση) ενόψει πυρκαγιών κ.τ.λ. και να μην έχουν διαθέσιμα μετρητά για μεροκάματα των εργαζομένων.
• Να πρέπει οι δύτες της Εφορείας Εναλίων να περάσουν πριν από τις καταδύσεις τσεκάπ από θάλαμο αποσυμπίεσης και να μην υπάρχουν 70 ευρώ ανά άτομο για να πληρωθεί το νοσοκομείο.
• Να έρχονται 2.000 επισκέπτες τη μέρα στα μουσεία και να μην υπάρχει θέρμανση ή κλιματισμός, είδη και δυνατότητα καθαριότητας και πολλά άλλα απρόβλεπτα που μπορεί να προκύψουν από τόσο κόσμο και να χρειάζονται άμεση επέμβαση, και με τα λεφτά στην τσέπη.
• Να γίνει διακοπή στο ρεύμα, στο νερό, στο τηλέφωνο, στο φυσικό αέριο, γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμα μετρητά».
Όπως μας λέει ο κ. Τζίννης, με ευδόκιμη θητεία στον κλάδο των μηχανικών του υπουργείου από τον οποίο και συνταξιοδοτήθηκε ως διευθυντής, «από την αρχή του χρόνου το ΤΑΠ έχει στον προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ, τα οποία δεν μπόρεσε για πρώτη χρονιά να διαθέσει για λειτουργικές δαπάνες στις 100 περιφερειακές υπηρεσίες, οι προϊστάμενοι των οποίων, στην αγωνιώδη προσπάθεια να τις λειτουργήσουν, εκλιπαρούν τους προμηθευτές για πίστωση που δεν τους τη δίνουν, λόγω της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης εμπιστοσύνης στο Δημόσιο». Κρίνει «σεβαστή» την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου «και ας έχει φέρει σε αδιέξοδο τη λειτουργία του ΤΑΠ», επειδή όμως συμμερίζεται και καταλαβαίνει την αγωνία των προϊσταμένων των υπηρεσιών υποβάλλει την παραίτησή του, ελπίζοντας να βρεθεί τρόπος να αρθεί το αδιέξοδο.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το ΥΠΠΟ μένει πλέον με μόνα διαθέσιμα χρήματα, εκτός του κουτσουρεμένου προϋπολογισμού του, τα χρήματα του ΕΣΠΑ. Τα οποία απορροφά με ρυθμούς ταχύτατους (οι επιτυχίες του και στα προηγούμενα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα είναι μοναδικές και του δίνουν πρωτιές), λύνοντας έτσι σημαντικά προβλήματα. Όμως, δεν προβλέπεται η χρησιμοποίησή τους σε καθημερινές, ζωτικές ανάγκες των υπηρεσιών που σχετίζονται ιδιαίτερα και με την εξυπηρέτηση του πολίτη.
ΣΑΒΒΑΤΟ, 6 Ιουλίου 2013
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ ART,
τεύχος 320 στις 4 Ιουλίου 2013
Δάφνη Πασχάλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου