Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τους νεκρούς του 1974 στην Αθήνα


Από: Sigmalive/ΚΥΠΕ Ημερομηνία: Ιούλιος 21, 2013 16:28
           

Τελέστηκε σήμερα στον ιερό ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής για τις μαύρες επετείους του Ιουλίου 1974, το ετήσιο αρχιερατικό μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή το 1974, το οποίο διοργάνωσαν ο Δήμος Αθηναίων, η Κυπριακή Πρεσβεία και η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ).


Ομιλητές ήταν ο  Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και η Εύα Κοντοσταθάκου, Αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων.
«Η απόδοση τιμών σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την προάσπιση των ιδανικών της ελευθερίας και της Δημοκρατίας αποτελεί οφειλόμενο χρέος και ελάχιστη ανταπόδοση της προσφοράς τους προς της πατρίδα» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Λευκωσίας, στην ομιλία του, προσθέτοντας ότι «σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, οφείλουμε αυτή την τιμή στους νεκρούς μάρτυρες και ήρωες μας, που αντιστάθηκαν στο εγκληματικό, αντεθνικό και άφρον πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή».
Τιμούμε τη μνήμη τους σε επιτέλεση εθνικού χρέους και απόδοση οφειλόμενης ευγνωμοσύνης, είπε ο κ. Γιωρκάτζης χαρακτηρίζοντας για τον ίδιο τιμή και προνόμιο ως δήμαρχος της μοιρασμένης και ημικατεχόμενης κυπριακής πρωτεύουσας να εκφωνεί τον επιμνημόσυνο λόγο για αυτούς που πότισαν με το αίμα τους τα χώματα της Κύπρου.
 «Όλοι όπου και να βρίσκονται πάντα μαζί μας είναι παρακολουθούν το δράμα μας και συμπάσχουν μαζί μας» συνέχισε λέγοντας ότι μετά από 39 χρόνια με νεκρούς, αγνοούμενους, εγκλωβισμένους, λεηλασίες, στρατούς κατοχής και κατεχόμενα πατρογονικά εδάφη, δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει, ούτε να ξεγράψει, ούτε να συνηθίσει.
Τριάντα-εννέα χρόνια μετά, όπως είπε ο κ. Γιωρκάτζης η Κύπρος αντιμετωπίζει τους ίδιους κινδύνους, τις ίδιες απειλές, με τον επίλογο να παραμένει άγνωστος, «39 χρόνια πέρασαν χωρίς δικαιοσύνη», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «συντηρείται ένας επικίνδυνος μύθος, ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο διότι οι Κύπριοι κάναμε σφάλματα ή διότι δεν είχαμε στόχους εφικτούς ή διότι δεν αξιοποιήσαμε ευκαιρίες που είχαμε».  «Η αλήθεια είναι ότι δεν χάσαμε εμείς ευκαιρίες», ανέφερε ο Δήμαρχος Λευκωσίας, προσθέτοντας ότι  «η αλήθεια είναι ότι ουδεμία, απολύτως καμία, υποχώρηση υπήρξε από μέρους της τουρκικής πλευράς. Οι Τούρκοι θέλουν την Κύπρο προτεκτοράτο τους, θέλουν να είναι αφέντες στο Βορρά και συνεταίροι στο Νότο. Ουσιαστικά, θέλουν να ελέγχουν ολόκληρο το νησί».
«Ξένα συμφέροντα και επεμβάσεις περιέπλεξαν το Κυπριακό ζήτημα και το μετέβαλαν από καθαρή υπόθεση σεβασμού και εφαρμογής των διεθνώς αποδεκτών βασικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε αντικείμενο παντοίων συναλλαγών», συνέχισε ο κ. Γιωρκάτζης, λέγοντας με έμφαση ότι «εμείς επιθυμούμε ειρηνική και δίκαιη λύση του προβλήματος μας για όλους ανεξαιρέτως τους Κύπριους. Αλλά η λύση εδράζεται και στερεώνεται μόνο πάνω σε δημοκρατικές αρχές και η δικαιοσύνη εμπεδώνεται μόνο με το σεβασμό των αρχών και θεσμών του Διεθνούς Δικαίου».
Αναφερόμενος στις σημερινές εξελίξεις είπε ότι «Κύπρος και Ελλάδα, τιμούμε τη φετινή επέτειο των μαύρων αποφράδων ημερών του 74, μεσούσης της χειρότερης οικονομικής κρίσης στη σύγχρονη ιστορία μας. Μιας κρίσης που άρχισε ως οικονομική αλλά μετατρέπεται ώρα με την ώρα σε κοινωνική, πολιτική, εθνική. Μιας κρίσης που καταδυναστεύει τον λαό με εξαιρετικά επικίνδυνες επιπτώσεις στο εθνικό μας θέμα».
Όπως είπε χαρακτηριστικά «προσπαθώντας να εννοήσουμε και να εξηγήσουμε τα οικονομικά δεινά που τεκταίνονται στην Πατρίδα μας αποφασίσαμε ότι φταίει η επιβουλή των ξένων, των αδίκων και άκαρδων ξένων και παρά το γεγονός ότι ευθύνες βαραίνουν και τους ξένους για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την ανάγκη μας, η αλήθεια είναι ότι εμείς με τα λάθη μας φέραμε στον τόπο μας αυτούς τους ξένους» και αναφέρθηκε στην ανάγκη να αλλάξει το μοντέλο πάνω στο οποίο στηριζόταν μέχρι σήμερα η λειτουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την σημασία του να «εργαστούμε με περισσότερη ανθρωπιά και μεγαλύτερη αλληλεγγύη, να αλλάξουμε νοοτροπία, να δουλέψουμε σκληρά, με θέληση, πείσμα και αποφασιστικότητα, να λειτουργήσουμε πιο ομαδικά», προκειμένου να υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας.
Έκλεισε δε με κάλεσμα τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα να συγχρονίσουν το βηματισμό τους με την Ιστορία και να «αγωνιστούμε, για την τιμή μας και την αξιοπρέπεια μας, για τον τόπο μας, για τα παιδιά μας και για τις γενιές που έρχονται».
Σε σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε η Αντιδήμαρχος Αθηναίων, είπε ότι θα πρέπει να πάρουμε κουράγιο από το κουράγιο των ηρώων «να μη λησμονούμε τη θυσία και την αυταπάρνηση των συμπατριωτών μας», που «δε δίστασαν να δώσουν τη ζωή τους για μία ελεύθερη πατρίδα» και να «ξαναφέρουμε την ελπίδα και το όραμα σε αυτόν τον τόπο».
Στο μνημόσυνο παρέστησαν εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Σοφία Βούλτεψη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος,  ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Κουρουπλής,  το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Βάσω Σουλαδάκη, ο Βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Βασίλειος Καπερνάρος, ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς  Γιάννης Πανούσης, ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κ. Μπάμπης Αγγουράκης, η Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Αττικής Άννα Παπαδημηρίου-Τσάτσου, η Αντιδήμαρχος Αθηναίων Εύα Κοντοσταθάκου, ο Επιτετραμμένος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μιχάλης Καραγιώργης. Επίσης παρέστησαν ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων Κύπρου Χαράλαμπος Πίττας, ο Δήμαρχος Λαπήθου Νεοπτόλεμος Κότσαπας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αμμοχώστου Κώστας Χατζηκακού, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΟΚΟΕ Λοΐζος Λοΐζος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας (ΕΚΕ) κ. Λεωνίδας Μασοστασής, ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, Αντιστράτηγος ε.α. Παντελής Μαυροδόπουλος, ο πρόεδρος της Εθνικής Γενικής Συνομοσπονδίας Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου,  Χαράλαμπος Λυμπερόπουλος, το μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Πολεμιστών Ελληνικής Δύναμης Κύπρου ‘’ΕΛΔΥΚ 1974’’ κ. Χρήστος Γραμμένος, ο γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών Κύπρου 1974 κ. Βασίλειος Χρυσούλας, εκ μέρους του Πανελλήνιου Συλλόγου Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων Κωνσταντίνα Αλεξανδράκη, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συγγενών Αγνοουμένων Κύπρου  Κώστας Ανεμάς, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και κυπριακών και ελληνικών κομμάτων, Κύπριοι σπουδαστές των Στρατιωτικών Σχολών και πλήθος κόσμου.
Την τέλεση του μνημόσυνου ακολούθησε πορεία προς το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα όπου έγινε κατάθεση στεφάνων και άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων απέδωσε τιμές.
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/56622#sthash.r96E1HYe.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου