Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Συλλαβές τέχνης από τον χαώδη κόσμο της γλώσσας

Στο Πυθαγόρειο της Σάμου 

 Η καλλιτεχνική κολεκτίβα «Slavs and Tatars» παρουσιάζει την πολυμεσική εγκατάσταση, με γενικό τίτλο «Long Legged Linguistics», στον χώρο τέχνης «Art Space Pythagorion», στο Πυθαγόρειο της Σάμου.

Η γλώσσα, αλλά και ο τόπος, γίνονται πηγή έμπνευσης για μία ομάδα καλλιτεχνών, που προσπαθεί να εικονογραφήσει έναν κόσμο γλωσσικών συγκρούσεων, μέσα από τις ορολογίες της υποταγής και της αντίστασης, παρασύροντας τον θεατή σε ένα λαβύρινθο από σύμβολα, συγκινήσεις και νοήματα.

Επιχειρώντας να υμνήσει, αλλά και να ασκήσει κριτική στην πολυπλοκότητα του γλωσσικού φαινομένου, μέσα από γλωσσικές κατασκευές που χρησιμοποιούν το χιούμορ, τη διακωμώδηση, την αργκό και την παρωδία, η καλλιτεχνική κολεκτίβα Slavs and Tatars παρουσιάζει την πολυμεσική εγκατάσταση, με γενικό τίτλο «Long Legged Linguistics», στον χώρο τέχνης Art Space Pythagorion, στο Πυθαγόρειο της Σάμου, από το Σάββατο 20 Ιουλίου, ενώ τα εγκαίνια  της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 4 Αυγούστου, παρουσία των καλλιτεχνών.
Ιδανικό σημείο ζεύξης


Η εγκατάσταση «Long Legged Linguistics»,  η οποία ανατέθηκε στην ομάδα ειδικά για το Art Space Pythagorion, αποτελεί την πρώτη στην Ελλάδα ατομική έκθεση των Slavs and Tatars, που αυτοπροσδιορίζονται ως «μία φατρία εξωτερικής πολεμικής και εσωτερικού οικείου χώρου», με βάση την Ευρασία, και με τα έργα  τους να έχουν εκτεθεί στα μεγαλύτερα Μουσεία του κόσμου.

Το Πυθαγόρειο της Σάμου, ως σημείο ζεύξης της Ανατολής με τη Δύση, της Ευρώπης με την  Ασία, αφού απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα  από την Τουρκία, είναι ο ιδανικός χώρος για να παρουσιάσουν την τελευταία τους δημιουργία σχετικά με τον χαώδη κόσμο των πολιτικών της γλώσσας, εικονογραφώντας τις διαφορές ανάμεσα σε δύο πολιτιστικές ταυτότητες: την ελληνική και την τουρκική.

Τα έργα των νεαρών αυτών καλλιτεχνών είναι παραστατικά και γεμάτα χρώμα. Η καλλιτεχνική τους στρατηγική είναι προϊόν του σαφέστατα πολυεθνικού πρίσματος και της ταυτότητάς τους, καθώς επικεντρώνονται στην «περιοχή που εκτείνεται ανατολικά του πρώην Τείχους του Βερολίνου και δυτικά του Σινικού Τείχους, γνωστή ως Ευρασία».

Σαγηνευτική και πάντα διφορούμενη


Η γλώσσα κατέχει κεντρική θέση στο έργο τους. Πηγή ταυτότητας και, ταυτόχρονα, μέσο επικοινωνίας, η γλώσσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για να κρύψει, όσο και να αποκαλύψει νοήματα, να αποσαφηνίσει, όσο και να παραπλανήσει, σαγηνευτική, εκθαμβωτική και πάντα διφορούμενη.

Μέσα από έναν ιδιαίτερο συνδυασμό διαφόρων μέσων (έντυπες εκδόσεις, έργα γλυπτικής, διαλέξεις και υφαντουργικές συνθέσεις, μεταξύ άλλων) που καταδεικνύουν εσωτερικές διαδικασίες, οι Slavs & Tatars με το «Long Legged Linguistics» δημιουργούν μία αισθησιακή αφήγηση πάνω στις γλωσσικές πολιτικές της Τουρκίας, της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Νότιας Ευρώπης, μέσα από το πρίσμα της σεξουαλικότητας, θέτοντας στο επίκεντρο τα παιχνίδια εξουσίας και τα πάθη, που ελλοχεύουν πίσω από συγκεκριμένα γράμματα και φωνήματα.

Πληροφορίες
Πυθαγόρειο της Σάμου. Διάρκεια έκθεσης: 20 Ιουλίου έως 10 Οκτωβρίου. Καλλιτεχνική διεύθυνση: ιστορικός τέχνης Dr. Andrea Lukas. naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου