Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Στο σφυρί κοστούμια της Κάλλας και μάσκες του Σικελιανού

Έντυπη Έκδοση
Για να σωθεί το Θεατρικό Μουσείο
«Αύριο το πρωί θα καθίσουμε στο εδώλιο του δικαστηρίου, εγώ και ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, γιατί χρωστάμε στο ΙΚΑ. Στη θέση όμως αυτή θα έπρεπε να βρίσκεται ο υπουργός Πολιτισμού». Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος χθες, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, παρ' όλο που θα ήθελε «η ημέρα να είναι μία γιορτή της παγκόσμιας προσφοράς του θεάτρου στον πολιτισμό», μας κάλεσε μπροστά από την είσοδο του καθημαγμένου και σφραγισμένου εδώ και μήνες (υπολειτουργεί 2 χρόνια) Θεατρικού Μουσείου, σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Κώστας Γεωργουσόπουλος, Γ. Μιχαλακόπουλος, Αννα Φόνσου, Β. Θεοδωρόπουλος, Ν. Τσακίρογλου στη χθεσινή διαμαρτυρία  
Κώστας Γεωργουσόπουλος, Γ. Μιχαλακόπουλος, Αννα Φόνσου, Β. Θεοδωρόπουλος, Ν. Τσακίρογλου στη χθεσινή διαμαρτυρία  Σ' αυτή την ύστατη έκκληση που απηύθυνε προς το υπουργείο Πολιτισμού, προτού αναγκαστεί να βγάλει στο σφυρί κοστούμια της Κάλλας και της Μελίνας Μερκούρη και τις μάσκες του Σικελιανού, δεν μάσησε τα λόγια του ούτε για την απαράδεκτη στάση του Πάνου Παναγιωτόπουλου ούτε για την εξαπάτηση που επεφύλαξε στο Μουσείο ο Γιώργος Καμίνης.

Μια κιβωτός μνήμης και πηγή πληροφόρησης της ιστορίας δύο αιώνων του ελληνικού θεάτρου, στο αρχείο και τη βιβλιοθήκη της οποίας φυλάσσονται αποκόμματα του Τύπου από το 1896, παρτιτούρες από όλες τις ελληνικές όπερες και οπερέτες και σπάνια χειρόγραφα και προγράμματα, που όμως έχει εγκαταλειφθεί από την Πολιτεία τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα τα χρέη του να σκαρφαλώσουν στα 500 χιλιάδες ευρώ -οι 300 είναι οφειλές προς το ΙΚΑ. «Δεν μπορώ να βρίσκομαι κάθε δύο μήνες στο εδώλιο του κατηγορουμένου (μαζί με τον αντιπρόεδρο Γ. Μιχαλακόπουλο)», πρόσθεσε ο πρόεδρός του ΚΜΕΕΘ- Θεατρικού Μουσείου κ. Γεωργουσόπουλος. Εξ ου αν δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση θα αναγκαστεί να εκποιήσει εκθεσιακό υλικό σε διεθνή πλειστηριασμό.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος στην προχθεσινή συνάντησή τους ένιψε τας χείρας του για το αδιέξοδο, παραπέμποντάς τον στα ΕΣΠΑ -πράγμα αδύνατο αφού το Θεατρικό Μουσείο είναι «ολοκληρωμένο έργο». Τα 40.000 ευρώ που δόθηκαν προ καιρού από το υπουργείο μοιάζουν με φιλοδώρημα, όταν το Μουσείο, μεταξύ άλλων, χρωστά 20 ενοίκια και μισθούς δύο χρόνων.
Και ο Γ. Καμίνης, όμως, αφού εξασφάλισε τη συναίνεση του Θ.Μ. για να του επιστραφεί το ακίνητο της Μητροπόλεως, στο οποίο επρόκειτο να μεταστεγαστεί (θα στεγάσει τελικά σε αυτό ο δήμος το Μουσείο Μαρίας Κάλλας), «απειλεί να κάνει έξωση στο Θ.Μ. από το υπόγειο του Πνευματικού Κέντρου», κατήγγειλε ο Κ. Γεωργουσόπουλος.
Οι εργαζόμενοί του, έπειτα από 3 χρόνια επίσχεσης εργασίας και αφού βίωσαν συνθήκες «εργασιακής εξαθλίωσης», με τα ποντίκια, τις κατσαρίδες, τους τερμίτες και την υγρασία να απειλούν τις συλλογές του Μουσείου, διεκδικούν την άμεση επαναλειτουργία του, αποπληρωμή των χρεών τους, μόνιμο κωδικό χρηματοδότησης από το ΥΠΠΟ και άμεση μεταστέγασή του σε ενιαίο χώρο, διαμορφωμένο σύμφωνα με τις διεθνείς μουσειολογικές προδιαγραφές.
Για να ξανανοίξει τις θύρες του για τη χθεσινή διαμαρτυρία παραγματοποίησαν μόνοι τους απεντόμωση με λεφτά από την τσέπη τους. Το Μουσείο δεν λειτουργεί πια, όχι επειδή αρνούνται να προσφέρουν έστω εθελοντικά την εργασία τους, αλλά γιατί έχει καταρρεύσει όλη η βάση δεδομένων του. «Είναι ντροπή να μαζεύουμε κατσαρίδες και ποντίκια. Το Θ.Μ. ανήκει σε όλους», υπογράμμισε εκπρόσωπός τους.
«Αφού το Μέγαρο γίνεται κρατικό γιατί να μη στεγαστεί εκεί το Μουσείο;», αναρωτήθηκε ο κ. Γεωργουσόπουλος που απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση του Δήμου να μεταφερθεί το αρχείο σε ακίνητο στο σταθμό Λαρίσης, που στεγάζει και τις κοινόχρηστες τουαλέτες.
Εντονες ήταν οι αποδοκιμασίες όταν η υπεύθυνη Πολιτισμού του Δήμου, Νέλλη Παπαχελά, εξέφρασε την πρόθεση του δημάρχου «να βοηθήσει στον καθαρισμό του Μουσείου».
«Χτυπούν τον πολιτισμό, χτυπούν τη δημοκρατία», ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης μίλησε για «κατάντια ενός κράτους που δεν κατέρρευσε οικονομικά αλλά πολιτισμικά». Η βουλευτής του ΚΚΕ Ελένη Γερασιμίδου ζήτησε «να ξεσηκωθεί ο κόσμος του θεάτρου, όχι για μας αλλά για τα παιδιά μας. Εχουν πλεόνασμα, ας βρουν τα χρήματα που απαιτούνται ώστε να γίνει ΝΠΔΔ». Στο δρόμο πρέπει να βγει ο κλάδος ενωμένος, υποστήριξε εκπροσωπώντας την ΠΟΘΑ και το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου, ο Κώστας Κεχαγιόγλου.
Η υποψήφια περιφερειάρχης Ρένα Δούρου θεωρεί ότι «πρέπει να πείσουμε ότι ο πολιτισμός δεν είναι χρυσόσκονη». «Το κράτος εκδικείται τον ίδιο το λαό του», σύμφωνα με την πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Υρώ Μανέ. Δύο φορές βιώνει «την απαξίωση του πολιτισμού που θεωρείται πολυτέλεια», είπε ο Γιώργος Μονεμβασίτης, μέλος του Δ.Σ. της Καμεράτα και του Θ.Μ. «Πώς δεν μας βάλαν ακόμη φόρο πολυτελείας!», σάρκασε.
Η Αννα Φόνσου έκανε μια αντιπρόταση, σε περίπτωση που δεν βρεθεί άλλη λύση. Να φιλοξενηθεί η βιβλιοθήκη στους τρεις ορόφους του Σπιτιού του Ηθοποιού. Εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων πρότεινε να παραχωρηθεί στο Μουσείο ένα από τα 4.500 ακίνητα του ΥΠΠΟ.
Υπήρξε και μια διαφορετική φωνή. Η Ζωζώ Λιδωρίκη (Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού) ήταν η μοναδική που δεν επέρριψε τις ευθύνες στους πολιτικούς αλλά σε εμάς τους ίδιους που δεν αξιοποιήσαμε το μεγάλο όπλο που είναι ο πολιτισμός.
Συμπαραστάτες δήλωσαν με την παρουσία τους οι Ν. Τσακίρογλου, Σπ. Ευαγγελάτος, Β. Θεοδωρόπουλος, Πλ. Μαυρομούστακος, Ερρ. Μπελιές, Γ. Σολδάτος, Λίλα Καφαντάρη, Λήδα Καζαντζάκη (Ανοιχτή Πόλη) κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου