Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Φένια Παπαδόδημα: «Ολα έχουν καταστραφεί στην Αθήνα»

Μέσα από το έργο της «Πωλούνται δάκρυα ελιάς» μιλάει για την πόλη που χάνεται
Φένια Παπαδόδημα: «Ολα έχουν καταστραφεί στην Αθήνα»

 
«Αφορμή για το έργο στάθηκε το βιβλίο του Καμπούρογλου και ο συγκινητικός τρόπος που μιλάει για την Αθήνα και τον Ελαιώνα» λέει η Φένια Παπαδόδημα που αυτές τις μέρες παρουσιάζει στη Β' Σκηνή του Θεάτρου της οδού Κεφαλληνίας το έργο της «Πωλούνται δάκρυα ελιάς». Μαζί με τη Μαρία Σκουλά, που ερμηνεύει τον κεντρικό γυναικείο λόγο, μοιράζονται μια ιδιαίτερη θεατρική εμπειρία.

«Εχουν όλα καταστραφεί» επανέρχεται η Φένια Παπαδόδημα, η μουσική καλλιτέχνις που γράφει, σκηνοθετεί και παίζει, θέλοντας να εκφράσει όλες τις πτυχές της προσωπικότητάς της. «Εχουν όλα καταστραφεί στην πόλη μας. Απέχουμε από τις εποχές εκείνες που μπορούσαμε να διακρίνουμε και να απολαύσουμε τη φύση, την ομορφιά...». Η δική της προσέγγιση σε όλο αυτό το χαμένο παρελθόν ίσως να έχει αφορμή τα έντεκα χρόνια που έζησε, σπούδασε και δούλεψε στο Παρίσι. «Ναι, ίσως είναι ο νόστος, η πατρίδα που μου έλειψε...».

Το «ιερόν δάσος»

Κεντρική ηρωίδα της είναι μια γυναίκα, χωρισμένη, γύρω στα σαράντα. Μια γυναίκα που περιπλανιέται, αλλάζει δωμάτια σε ξενοδοχεία, τριγυρίζει κάπου εκεί στην Ομόνοια. Εκκεντρική, μισότρελη, μοναχική - δηλώνει βρικόλακας. «Το "ιερόν δάσος" δεν υπάρχει πια. Μόνο η ταμπέλα "Ελαιώνας" στον σταθμό του μετρό. Στη θέση του», λέει, «υπάρχουν σήμερα τερατώδη εμπορικά κέντρα, βιομηχανίες θανάτου, μπουρδέλα, στέκια frozen yogurt, σουβλατζίδικα...». Η ηρωίδα κρατάει ημερολόγιο και διαβάζει τον Αναδρομάρη της Αττικής, ένα περιηγητικό σύγγραμμα για την Αθήνα του 1920. «Ονειρεύεται μια αθώα και ρομαντική εποχή και αυτό την ανακουφίζει. Μέσα από τα όνειρά της που μπλέκονται με την πραγματικότητα συναντά κρυφούς συμμάχους που την κάνουν να θέλει να αλλάξει ζωή. Την ίδια τη θεά Αθηνά, μια γριά ελιά που της χαρίζει λίγα δάκρυα από τον κορμό της. Βρέχοντας με αυτά τα μάτια της θα μπορεί πάντα να βλέπει την ομορφιά και το φως της πόλης γύρω της αλλά και της δικής της χαμένης αθωότητας» συμπληρώνει.

Χαμένη στις αναλύσεις και τις σκέψεις της, καταπιάνεται με τα μεγάλα θέματα της ζωής. Σε αυτή τη γυναίκα εμφανίζεται κάποια στιγμή ένας Αγγελος (τον ρόλο ερμηνεύει η ίδια η Φένια Παπαδόδημα) που την επηρεάζει, την εμπνέει, την καθοδηγεί... Κι αυτές οι δύο γυναίκες, σαν ένα, θα γιατρευτούν τελικά με τα δάκρυα της ελιάς, αυτά που πέφτουν από τον κορμό της...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου