Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Από το Μόντρεαλ θα ξεκινήσει το ταξίδι της η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μεγ. Αλέξανδρο»

Πιστό αντίγραφο χρυσής νεκρικής μάσκας «Αγαμέμνονα» από τον Ταφικό Κύκλο Α΄ των Μυκηνών, 16ος αιώνας π.Χ. Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών (το πρωτότυπο εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Π 624α).
 
500 ευρήματα από την προϊστορική και την ιστορική εποχή
  από Archaeology Newsroom - Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014
Η αρχαιολογική έκθεση «Οι ‘Ελληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μεγ. Αλέξανδρο», που θα περιέχει 500 ευρήματα από την προϊστορική και την ιστορική εποχή θα ξεκινήσει το ταξίδι της από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Μόντρεαλ Pointe-à-Callière στις 12 Δεκεμβρίου 2014 και θα κατεβάσει αυλαία στις 25 Απριλίου 2015.
Συνολικά, θα ταξιδέψει σε τέσσερις πόλεις της Βόρειας Αμερικής (Pointe-à-Callière Μόντρεαλ, Canadian Museum of History Οττάβας, Field Museum Σικάγου και National Geographic Museum Ουάσιγκτον) και θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο του 2016.

Στον χώρο του Μουσείου, όπου πραγματοποιήθηκε πρόσφατα συνέντευξη τύπου, δόθηκε ένα δείγμα από το υλικό και το σκεπτικό της έκθεσης, που αποτελεί προϊόν στενής συνεργασίας του υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας (Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς), του Canadian Museum of History καθώς και των συνεργαζομένων μουσείων.
Ο πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά Ελευθέριος Αγγελόπουλος εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση και υπερηφάνεια γιά την πραγματοποίηση της μεγαλύτερης έκθεσης αρχαιοτήτων που εξέρχεται από τα σύνορα της χώρας, αναδεικνύοντας ένα πολύ σημαντικό μέρος της ιστορίας και του πολιτισμού της Ελλάδας, όπως τόνισε.
Η εκπρόσωπος του δήμου του Μόντρεαλ Chantal Rossi εξήρε τη σημασία ενός τέτοιου μεγάλου πολιτιστικού γεγονότος γιά την πόλη και υπογράμμισε το δυναμισμό και την προσφορά της ελληνοκαναδικής κοινότητας στη γαλλόφωνη καναδική μητρόπολη.
Η διευθύντρια του Μουσείου Pointe-à-Callière Francine Lelievre επεσήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που φιλοξενείται μία τόσο μεγάλη έκθεση στο «μοναδικό αρχαιολογικό μουσείο σε όλο τον Καναδά», και εξέφρασε θερμές ευχαριστίες σε όλους τους διοργανωτές και στην Ελληνική Πολιτεία για «τη γενναιοδωρία της».
Ο πρόεδρος του Μουσείου Καναδικής Ιστορίας Marc O’Neil, ο οποίος υπήρξε πρωτεργάτης αυτής της πρωτοβουλίας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην πολυπλοκότητα του εγχειρήματος, στην αμέριστη συμπαράστηση και στην εξαιρετική συνεργασία που έχει με τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου