Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Επετειακός τόμος για τα 20 χρόνια λειτουργίας του Τμήματος ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ήταν το 1991, σε μια μεταβατική περίοδο σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και με την ιδιωτική τηλεόραση να κάνει τα πρώτα της βήματα, όταν ξεκινούσε τη λειτουργία του το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είκοσι και πλέον χρόνια μετά το Τμήμα γιορτάζει με έναν επετειακό τόμο.
Ο επετειακός τόμος «Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. 20 χρόνια και κάτι...» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg, με την επιμέλεια του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας του Τμήματος.
http://www.dardanosnet.gr//books/9581030.jpg

«Θέλαμε να αφήσουμε ένα ίχνος των ετών λειτουργίας του Τμήματος, που πιστεύουμε ότι είναι πρωτοπόρο στη χώρα στους τομείς της Επικοινωνίας και των Μέσων Ενημέρωσης» εξήγησε ο καθηγητής Μιχάλης Μεϊμάρης, διευθυντής του Ινστιτούτου και πρώην πρόεδρος του Τμήματος από το 1999 ως το 2003, κατά τη διάρκεια της αποψινής παρουσίασης του τόμου στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Συμπληρώνοντας τα 21 χρόνια λειτουργίας το Τμήμα ενηλικιώθηκε τυπικά, γιατί ουσιαστικά το είχαμε καταφέρει. Πρόκειται για ένα μικρό, αλλά πολύ ανήσυχο Τμήμα, στο οποίο η ενηλικίωση δεν περιόρισε την ανήσυχη διάθεσή του» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Τμήματος, Γιώργος Πλειός.

Την ιδέα της ίδρυσης Τμήματος Επικοινωνίας είχε το 1987 ο τότε πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Σταθόπουλος, ο οποίος επεσήμανε: «Δεν ήταν δυνατόν ένα μεγάλο πανεπιστήμιο να μην έχει τμήμα Επικοινωνίας».

Ανατρέχοντας στην περίοδο ίδρυσης του Τμήματος ο ομότιμος καθηγητής και πρώην πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Μεταξάς παρατήρησε: «Δεν θα γινόταν τίποτα αν ο Μιχάλης Σταθόπουλος δεν αντιλαμβανόταν τη σπουδαιότητα της ίδρυσης ενός τμήματος που είχε ως αποστολή όχι τόσο την παραγωγή πτυχιούχων όσο την οργανωμένη και ελέγξιμη αμφισβήτηση της εξουσίας».

Ο επετειακός τόμος «Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. 20 χρόνια και κάτι...» περιλαμβάνει επιστημονικά και βιωματικά άρθρα από καθηγητές και άλλους διδάσκοντες του Τμήματος. Ανάμεσα στα κείμενα και ένα σύντομο σημείωμα του αείμνηστου Ανδρέα Χριστοδουλίδη, πρώην διευθυντή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και συνεργάτη του Τμήματος από το 1994 ως το 2011.

Στην αποψινή παρουσίαση παραβρέθηκαν, επίσης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, και ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ιωάννης Λασκαρίδης.

Πηγή: AMΠE   ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line
"Η" Online 16/7 09:09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου