Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Αχαΐα: Για 4η χρονιά επιστρέφουν «Τα παραμύθια της Νερομάνας» στην Κρήνη

Αχαΐα: Για 4η χρονιά επιστρέφουν «Τα παραμύθια της Νερομάνας» στην Κρήνη
«Τα παραμύθια της Νερομάνας» 
αφηγήσεις παραμυθιών, αφηγήσεις με ιστορίες της ζωής.

Παραμυθάδες, συγγραφείς, ηθοποιοί, μουσικοί, γιαγιάδες και παππούδες αφηγούνται παραμύθια και διηγούνται ιστορίες σε παιδιά και μεγάλους στη ρεματιά της Νερομάνας, σε ξωκλήσια, αγρούς, γραφικά μονοπάτια, γειτονιές, πλατείες και τόπους ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς και ιστορίας.

Οι συναντήσεις γίνονται με βασικό στόχο την ανάδειξη της διαχρονικότητας των παραδοσιακών παραμυθιών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και τον κόσμο, τη γνωριμία και προσέγγιση των νεότερων με τη ζωή και τις εμπειρίες προηγούμενων γενεών, αλλά και την επαφή με τη φύση και την ιστορία της περιοχής.
 
Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στην Κρήνη και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσάτιδας, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.

Οι αφηγήσεις θα ξεκινήσουν την Κυριακή 14 Ιουλίου στις 7 το απόγευμα στη ρεματιά της Νερομάνας, στην Κρήνη. Θα συμμετέχουν οι αφηγητές Άννα Δενδρινού, Γεωργία Καρκάνη, Μαίρη Σιδηρά, Μάρω Γαλάνη, οι μουσικοί Σάκης Μπονέλης, Γεωργία Δουκλιά, Σοφία Δουκλιά και ο εμψυχωτής Κώστας Σωτηρόπουλος

Τη Δευτέρα 15 Ιουλίου, η σπουδαία αφηγήτρια Αγνή Στρουμπούλη θα αφηγηθεί παραδοσιακά λαϊκά παραμύθια επίσης στην Κρήνη.

Η Αγνή Στρουμπούλη γεννήθηκε το 1952 στον Πειραιά.Από τότε η θάλασσα. Αναζήτησε μέσα από διαφορετικά μονοπάτια: μοναχικότητας, σπουδής, εργασίας, σχέσεων.Από το 1995 στα ελληνικά λαϊκά παραμύθια. Μια άλλη θάλασσα μνήμης, ανακάλυψης και παρηγορίας.

Μέχρι σήμερα:
Ανθολογήσεις «νάνι, νάνι…νανουρίσματα απ’ όλη την Ελλάδα» εκδ. ΠΟΤΑΜΟΣ, «Παραμύθια με ανεξιχνίαστες γριές», «Παραμύθια με αρειμάνιους δράκους» εκδ. ΑΠΟΠΕΙΡΑ, «Το πετειναράκι και άλλα χιώτικα παραμύθια» εκδ. ΑΛΦΑ ΠΙ, Χίος. «Κάτι κατεργάρηδες ποντικοί» (βιβλίο με C.D.) εκδ. ΑΣΠΡΗ ΛΕΞΗ. «Αχ! αυτοί οι καλικάντζαροι» εκδ.ΚΟΝΤΥΛΙ. «Το Περγαλιό – Στοιχειά της γης και του νερού» Ιστορίες από τις Ελληνικές Παραδόσεις, εκδ.ΑΡΜΟΝΙΑ. «Το πετροκάραβο» – Λιθώματα και μαρμαρώματα» Ιστορίες από τις ελληνικές Παραδόσεις, εκδ.ΑΡΜΟΝΙΑ.
C.D. «Τα όργκανα και τα τούμπανα» μουσική: Κώστας Mουστάκας. ACROASIS, 2007. 
Συγγραφή  « Η μύγα» μικρά πεζά εκδ. ΑΠΟΠΕΙΡΑ, 2004, 2007.
Μεταφράσεις «Κούκλες και Μαριονέτες», «Το θεατρικό παιχνίδι», «Κάστρα στην άμμο», «Λεξικό του Θεάτρου» εκδ. GUTENBERG , «Μια γυναίκα: Καμίλλη Κλωντέλ» εκδ. ΕΣΤΙΑ, «Παραμύθια από το Κάιρο» εκδ. ΑΠΟΠΕΙΡΑ.
Ραδιόφωνο «Το Λαμπιόνι, Μια εκπομπή για παιδιά» κάθε Σάββατο και «Στις ίλινες, τις μπίλινες, Παραμύθια της Προφορικής Παράδοσης για μικρούς και μεγάλους» κάθε Κυριακή, στο Β΄ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
Παραστάσεις σ’ όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό [Γαλλία, Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο, Ελβετία].
Εργαστήρια για την Τέχνη της Αφήγησης στο Μουσείο Μπενάκη και στο Δήμο Αθηναίων.
Κι ακόμα πιο πριν: Κοινωνική λειτουργός και Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. 

Η Αγνή Στρουμπούλη ζωντανεύει Παραμύθια, από διάφορα μέρη της Ελλάδας, προς τέρψη και ψυχαγωγία μικρών και μεγάλων!

Τα Παραμύθια του λαού μας, για αιώνες, περνούσαν από στόμα σε στόμα, ως να καταγραφούν, και να γίνουν πάλι σήμερα προφορικός λόγος.
Θρεμμένα με τις εμπειρίες, το φως, τους ήχους, την πνευματικότητα αυτού του τόπου, πηγαίνουν ολόισια στην ψυχή μας, αναδεύουν ρητές και άρρητες μνήμες και μας αναπαύουν. 

Ειπωμένα σε μια γλώσσα εξαιρετικής ελευθερίας, αποτυπώνουν το ήθος ανθρώπων ολοζώντανων, γεμάτων περιέργεια, λαχτάρα, καημούς, που τολμούν να ονομάζουν κάθε εμπειρία της ζωής.

Έτσι, το πέρασμα του χρόνου δεν τα «παλιώνει», αντίθετα τα καταξιώνει στον ρόλο που είχαν πάντα: να μας μυούν και να μας παρηγορούν στη ζωή.
Άλλωστε παραμυθία σημαίνει παρηγοριά.

Θα σας πω ένα παραμύθι…. το κουκί και το ρεβίθι…

Μετά από ένα τετραήμερο με μουσικές, τραγούδια, γεύσεις, μυρωδιές και χρώματα,
οι εκδηλώσεις θα λήξουν την Τετάρτη 17 Ιουλίου.
 
(δημιουργήθηκε στις 13/7/2013) - (τελευταία ενημέρωση στις 13/07/2013 2:46 μμ) - Τοπικά
(Κατηγορία: Πολιτισμός)  http://patrasevents.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου