Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ

03/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Μπλοκαρισμένοι λογαριασμοί και στο βάθος εκποίηση;

Τα δύο μεγάλα δάνειά του (245 εκατ. ευρώ), που δόθηκαν με εγγύηση του Δημοσίου, δεν αποπληρώνονται. Ο Γιώργος Κουρουπός και το σωματείο εργαζομένων ζητάνε από την κυβέρνηση να
Της Μαρίνας Κουβέλη

Οι φήμες άρχισαν εδώ και καιρό. Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι μπλόκαραν οι λογαριασμοί του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (εκείνοι στους οποίους κατατίθεται η κρατική επιχορήγηση) έγινε σαφές ότι ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας κινδυνεύει πραγματικά. Τις πρώτες μέρες χορτάσαμε διαψεύσεις. Αλλά πλέον τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο σαφή και δυσοίωνα για την τύχη του οργανισμού. Τα χρέη του φαίνεται πως υπονομεύουν σοβαρά το μέλλον του, παρόλο που για «λουκέτο» δεν έχει μιλήσει κανείς ακόμα επισήμως.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: το Μέγαρο έχει δύο μεγάλα δάνεια να εξυπηρετήσει: το πρώτο ύψους 150 εκατ. ευρώ, το δεύτερο 95 εκατ. ευρώ. Και τα δύο είχαν δοθεί με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου (έπειτα από σχετικές υπουργικές αποφάσεις). Το 2011 το Μέγαρο δεν κατάφερε να μείνει συνεπές στην αποπληρωμή τους και έτσι ανέλαβε το ελληνικό Δημόσιο. Σήμερα όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι το ελληνικό Δημόσιο αρνείται να συνεχίσει να τα πληρώνει. Κι ακριβώς επειδή πρέπει με κάποιο τρόπο να δοθούν τα χρήματα στις τράπεζες, άρχισαν τα σενάρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στο «Εθνος της Κυριακής», υπάρχει το εξής σχέδιο: τα στοιχεία του ενεργητικού και παθητικού του Μεγάρου να περάσουν σύντομα στην αρμοδιότητα του υπουργείο Οικονομικών και κατόπιν στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου). Κι αυτό θα επιχειρήσει να το πουλήσει σε όποιον ιδιώτη ενδιαφερθεί. «Δυστυχώς, είμαι στη δυσάρεστη θέση να επαναλαμβάνομαι: οι αλλαγές που ακούγονται είναι παράλογες και καταστροφικές για την ουσία του Μεγάρου Μουσικής» λέει ο Γιώργος Κουρουπός, καλλιτεχνικός διευθυντής του. «Θεωρώ πως η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας μάς θωρακίζει αρκετά. Το Μέγαρο δεν είναι δημόσιος οργανισμός. Είναι σαφές ότι το κράτος δεν μπορεί να το εκποιήσει. Ωστόσο επειδή πολλά έχουν δει τα μάτια μας, φοβάμαι ότι η κυβέρνηση ενδεχομένως βρει τον τρόπο. Είναι εντελώς παράλογο να προσπαθήσεις να νομιμοποιήσεις μια παράνομη απόφαση. Κι είναι ακόμα μεγαλύτερο λάθος να προσπαθείς με κινήσεις ασφυξίας να οδηγείς το Μέγαρο, με την τόσο σπουδαία ιστορία του, σε παραδοχή ήττας».
Ο μεγαλύτερος φόβος των υπευθύνων του οργανισμού είναι πως μια πιθανή εκποίηση με όρους, που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να διευκρινιστούν, θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στον ρόλο του οργανισμού. «Το Μέγαρο είναι ένας παραγωγικός πολιτιστικός οργανισμός, που στόχο του έχει να υπηρετεί κυρίως τη μουσική. Η εκποίησή του λοιπόν σημαίνει αυτομάτως εμπορευματοποίηση, αλλοίωση των στόχων, απομάκρυνση από τα οράματα. Είναι άλλωστε προσβλητικό για κάποιον, που δεν πηγαίνει καλά, να του φέρεσαι με γκανγκστερικές μεθοδεύσεις και όχι να συζητάς μαζί του με έντιμο τρόπο» συνεχίζει ο Γ. Κουρουπός, εξαιρετικά ανάστατος όπως και το σύνολο των εργαζομένων.
Δυστυχώς για τον ίδιο ανέλαβε το Μέγαρο στη χειρότερη στιγμή της ιστορίας του. «Ηξερα πάντα τι συμβαίνει, διότι φιλοξενήθηκα στο Μέγαρο επανειλημμένως» παραδέχεται. «Ομως, αν ερμηνεύουμε σωστά τις κινήσεις και τις πληροφορίες, είμαστε σε δεινή θέση. Θέλω να ελπίζω ότι οι αποφάσεις δεν θα είναι βλαπτικές και δεν θα μας οδηγήσουν στην οριστική εξαθλίωση».
Εξαιρετικά ανήσυχο εμφανίζεται με ανακοίνωσή του και το Σωματείο Εργαζομένων του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Ζητά μια ξεκάθαρη απάντηση από την κυβέρνηση: «Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν μπλοκάρει εδώ και ένα χρόνο την πενιχρή πλέον επιχορήγηση που δίνεται στο Μέγαρο από το υπουργείο Πολιτισμού. Οι ίδιες υπηρεσίες δέσμευσαν και τους τραπεζικούς λογαριασμούς του ΟΜΜΑ, με αποτέλεσμα το Μέγαρο να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις του απέναντι σε τρίτους (καλλιτέχνες, συνεργάτες κ.λπ.). Εδώ και δύο μήνες όλοι οι εργαζόμενοι αμειβόμαστε με “έναντι”.
Η “κατάσχεση εις χείρας τρίτου” προκαλεί τεράστια ζημιά στην εικόνα μας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η εσφαλμένη σύνδεση του λειτουργικού κόστους του Μεγάρου με τα δάνεια για την ανέγερση του Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου έχουν αποτέλεσμα το Μέγαρο να αντιμετωπίζεται σαν ένας κακόπιστος οφειλέτης, τη στιγμή που σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του τα δάνεια αυτά βαρύνουν το ελληνικό Δημόσιο-εγγυητή».
Και το σωματείο καταλήγει: «Το Μέγαρο δεν λειτούργησε ποτέ σαν Δημόσιο και δεν ανήκει στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως λανθασμένα απεφάνθη η Στατιστική Αρχή. Αλλωστε το Συμβούλιο της Επικρατείας με την πρόσφατη απόφασή του μας δικαιώνει, επιβεβαιώνοντας τα αυτονόητα. Το Μέγαρο δεν σταμάτησε να λειτουργεί ούτε μια μέρα.
Οι εργαζόμενοι -χωρίς κανένα επίδομα και με μισθούς χαμηλούς στην πλειονότητά τους- είναι πάντα εκεί, εξασφαλίζοντας την αξιοπιστία του Οργανισμού, σεβόμενοι τους δημιουργούς και το κοινό του. Το Μέγαρο ανήκει σε όλους τους Ελληνες, υπηρετεί τον πολιτισμό και εκπροσωπεί επάξια τη χώρα μας». Ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ιδρύθηκε το 1981, με πρόεδρο τον Χρήστο Δ. Λαμπράκη και ανέλαβε την ευθύνη της ολοκλήρωσης των εργασιών και στη συνέχεια τη λειτουργία του Μεγάρου. Eίναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και διοικείται από συμβούλιο, του οποίου τα μισά μέλη διορίζονται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τα υπόλοιπα από τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής» (επίσης μη κερδοσκοπικός κοινωφελής φορέας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου