Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Το αρχείο του Έριχ Λέσινγκ στην Αυστρική Εθνική Βιβλιοθήκη

Ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά φωτογραφικά αρχεία του κόσμου 
Έριχ Λέσινγκ, Σύνοδος Κορυφής της Γενεύης, 1955.
 
  από Archaeology newsroom - Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2013
Το αρχείο του με 60.000 φωτογραφίες, το οποίο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά φωτογραφικά αρχεία σε διεθνές επίπεδο, παρέδωσε ως δωρεά στην Αυστριακή Εθνική Βιβλιοθήκη ο διάσημος Αυστριακός φωτογράφος Έριχ Λέσινγκ, με αφορμή τα 90ά γενέθλιά του.
Το τεράστιο αρχείο αυτό, το οποίο στο μέλλον θα φυλάσσεται στη Φωτογραφική Συλλογή της Βιβλιοθήκης, αποτελεί μια μοναδική φωτογραφική τεκμηρίωση των μεγάλων γεγονότων του δευτέρου μισού του 20ού αιώνα, με 20.000 ασπρόμαυρες φωτογραφίες και αρνητικά να αφορούν τη μεταπολεμική περίοδο μέχρι το 1970.
Ανεκτίμητης αξίας θεωρούνται τα φωτογραφικά πορτρέτα μεγάλων προσωπικοτήτων που είχε απαθανατίσει ο Λέσινγκ με τη φωτογραφική του μηχανή, όπως ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, ο Σαρλ ντε Γκολ, ο Κόνραντ Αντενάουερ, ο Βίλι Μπραντ, ο Νικίτα Χρουτσόφ, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το τμήμα του αρχείου που περιλαμβάνει 40.000 διαφάνειες μεγάλου σχήματος, στις οποίες ο ίδιος έχει καταγράψει φωτογραφικά θέματα της μεταπολεμικής ευρωπαϊκής πολιτιστικής ιστορίας.


Ο Λέσινγκ είπε πως χαίρεται που η φωτογραφική διαθήκη του, ως δωρεά στην Αυστριακή Εθνική Βιβλιοθήκη, θα διατηρηθεί και θα αρχειοθετηθεί κατά τον καλύτερο τρόπο ώστε στο μέλλον να έχει πρόσβαση το ενδιαφερόμενο κοινό. Η γενική διευθύντρια της Βιβλιοθήκης, Γιοχάνα Ράχινγκερ, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της, εξήρε την ιδιαίτερα γενναιόδωρη προσφορά του.
Ο Λέσινγκ συγκαταλέγεται διεθνώς στους ελάχιστους φωτογράφους της εποχής του που κατέγραψαν με το φακό, το βλέμμα και με μοναδικό σθένος και ευαισθησία, τα δύσκολα χρόνια μετά τον Πόλεμο όχι μόνον στην Αυστρία, αλλά και σε μια σειρά από άλλες χώρες.
Γεννημένος το 1923 στη Βιέννη, γιος ενός οδοντίατρου και μιας γνωστής πιανίστριας, ο Λέσινγκ διέφυγε τον Δεκέμβριο του 1939 από τους Ναζί και εγκαταστάθηκε στην Παλαιστίνη, όπου έκανε αρχικά διάφορα επαγγέλματα πριν αφοσιωθεί λίγο αργότερα στη μεγάλη αγάπη του, τη φωτογραφία, ξεκινώντας ως επίσημος φωτογράφος του βρετανικού Στρατού.
Ο Λέσινγκ, του οποίου οι φωτογραφίες θεωρούνται σταθμοί του πολιτικού ρεπορτάζ, υπήρξε από το 1947 και για πολλά χρόνια φωτοειδησεογράφος του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Associated Press και είναι από το 1951 βασικό στέλεχος της φημισμένης Σύμπραξης Φωτογράφων Magnum, με έδρα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά του κόσμου, ενώ σε μια σειρά εκδοτικών οίκων σε ΗΠΑ, Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία και Ιταλία έχουν εκδοθεί πάνω από 40 βιβλία-συλλογές με καλλιτεχνικές φωτογραφίες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου