Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Η ιταλική αστυνομία ανέκτησε θησαυρό των Ετρούσκων

Τεφροδόχα αγγεία, γλυπτά, κεραμική και χάλκινα όπλα
Μαρμάρινο τεφροδόχο αγγείο διακοσμημένο με γοργόνειο. Φωτ.: Reuters.
 
  από Archaeology newsroom - Τρίτη, 2 Ιουλίου 2013
Η ιταλική αστυνομία ανέκτησε θησαυρό αρχαίων ετρουσκικών τεφροδόχων αγγείων και άλλων πολύτιμων αντικειμένων, που είχαν πέσει στα χέρια αρχαιοκαπήλων. Ο θησαυρός είχε αρχικά βρεθεί κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών στην περιοχή της Περούτζια. Τα 23 τεφροδόχα αγγεία, που περιέχει ο θησαυρός, ανήκουν σε ταφικό σύνολο το οποίο ανήκε σε ετρουσκική αριστοκρατική οικογένεια.


Η ανάκτηση των συγκεκριμένων αρχαίων αντικειμένων είναι πολύ σημαντική, καθώς, ως γνωστόν, οι Ετρούσκοι άφησαν ελάχιστες γραπτές μαρτυρίες, ενώ τα περισσότερα στοιχεία που γνωρίζουμε για τον πολιτισμό τους οι ερευνητές τα έχουν αντλήσει μελετώντας ευρήματα ταφικών συνόλων.
Τα περισσότερα από τα αντικείμενα που η αστυνομία ανέκτησε χρονολογούνται στην Ελληνιστική περίοδο, μεταξύ του 3ου και του 2ου αι. π.Χ., όταν ο πολιτισμός των Ετρούσκων είχε αρχίσει να δύει. Η οικογένεια στην οποία αποδίδεται το ταφικό σύνολο θα ήταν αναμφισβήτητα, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων του ιταλικού Υπουργείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς Λουίτζι Μαλνάτι, μία από τις πιο ισχυρές της εποχής και εκπροσωπούσε τη μερίδα εκείνη της αριστοκρατίας που σύναπτε συμμαχίες με τη Ρώμη, επομένως αποτελεί έναν πολύ σημαντικό σύνδεσμο μεταξύ των Ρωμαίων και της υπόλοιπης αρχαίας Ιταλίας.
Τα μαρμάρινα τεφροδόχα αγγεία είναι διακοσμημένα με σκηνές Κενταυρομαχίας, μαχών αλλά και τη θυσία της Ιφιγένειας. Ορισμένα από τα αγάλματα του θησαυρού ήταν αρχικά επιχρυσωμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου