Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Πιθανή παρέμβαση της ΟΥΝΕΣΚΟ για τα χάλια της Παλιάς Πόλης

Πιθανή παρέμβαση της ΟΥΝΕΣΚΟ για τα χάλια της Παλιάς Πόλης

Τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανά μελλοντικά προβλήματα με την ΟΥΝΕΣΚΟ, κρούει η σύμβουλος του Δημάρχου Ρόδου και εκπρόσωπός του στον Οργανισμό, κα Λη Μηναΐδη αφού σε περίπτωση που οι καταγγελίες για τη λειτουργία της Μεσαιωνικής Πόλης λάβουν επίσημο χαρακτήρα, ενδέχεται ακόμη και να κληθεί ο Δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς να απολογηθεί!


Η κα Μηναΐδη, αναφέρθηκε στο παραπάνω, με αφορμή την παρουσία της, τις προηγούμενες ημέρες, στην 37η συνάντηση της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ που πραγματοποιήθηκε στη μακρινή Καμπότζη (σ.σ. με την ιδιότητά της και με ευθύνη του Οργανισμού).

Όπως είπε, η συνάντηση αυτή γίνεται κάθε χρόνο και κατά τη διάρκειά της εξετάζεται η συντήρηση των Μνημείων που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ ως Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, επίσης εγγράφονται καινούργια Μνημεία, τοποθεσίες και πόλεις ενώ εξετάζονται και άλλα θέματα όπως τον τρόπο που πρέπει να προχωράει η διαδικασία για τις καινούργιες εγγραφές και πως αντιμετωπίζονται τα Μνημεία αυτά που είναι ήδη ενταγμένα.

Σύμφωνα με την ίδια, μάλιστα, φέτος, εγγράφησαν στον κατάλογο 19 Μνημεία, ανάμεσά τους και πέντε πόλεις, τα οποία θα γίνουν μέλη του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που αποτελείται από όλες τις πόλεις, από όλο τον κόσμο, που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Ανάμεσα στις πόλεις αυτές είναι στην Ινδία, στο νησί Φίτζι, στην Πορτογαλία και άλλες δύο πόλεις.

Ελληνική παρουσία υπήρ-χε στη συνάντηση αυτή, παρέστησαν πάνω από χίλια άτομα από όλα τα κράτη που είναι μέλη και έχουν υπογράψει τη Συνθήκη της ΟΥΝΕΣΚΟ για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς-και, μάλιστα, εκπρόσωπος της χώρας μας ήταν η κα Ευγενία Γιαρούση, Διευθύντρια των Βυζαντινών Αρχαιοτήτων από το Υπουργείο Πολιτισμού και είναι αυτή που είναι υπεύθυνη για όλα τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην Ελλάδα.

Παρ’ όλο που η συζήτηση δεν περιεστράφη στη Ρόδο μια και, ως γνωστόν, η Μεσαιωνική Πόλη είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς προστατευόμενο από την ΟΥΝΕΣΚΟ, ωστόσο θεωρείται πιθανή η επίσκεψη εδώ στελεχών τόσο του Υπουργείου Πολιτισμού όσο και από την ΟΥΝΕΣΚΟ αφού, όπως είπε η κα Μηναίδη, τα τελευταία χρόνια ακούγονται πολλά παράπονα είτε από κατοίκους είτε από επιχειρηματίες για την κατάσταση που επικρατεί στην Παλιά Πόλη.
Μάλιστα, η ίδια, προμήνυσε ότι, εάν αυτό γνωστοποιηθεί στην ΟΥΝΕΣΚΟ, μετά ενδέχεται να σταλεί εδώ ειδικό κλιμάκιο που χρησιμοποιεί ο Οργανισμός ως συμβουλευτικό Σώμα το οποίο θα έρθει για να εξετάσει την κατάσταση που επικρατεί στο Μνημείο.

Μπορεί, βέβαια, η απένταξη από τον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ να θεωρείται ακραία περίπτωση, ωστόσο δεν αποκλείεται, για παράδειγμα, να κληθεί ακόμη και ο Δήμαρχος να παραβρεθεί ενδεχομένως σε κάποιο συνέδριο της Επιτροπής για να απολογηθεί για την κατάσταση αυτή που επικρατεί.

«Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό για όλους εμάς γιατί δεν φταίει ο Δήμος, γίνονται φιλότιμες προσπάθειες να επικρατήσει μία πολιτισμένη κατάσταση στην Παλιά Πόλη αλλά χρειάζεται τη συνεργασία και την ευαισθησία όλου του κόσμου», δήλωσε η κα Μηναΐδη.

Όπως είπε, προς το παρόν, τα παράπονα και οι καταγγελίες έχουν φθάσει «στα αφτιά» των υπευθύνων της ΟΥΝΕΣΚΟ ανεπίσημα όμως, ωστόσο, η ίδια, προειδοποιεί ότι αν οι διαμαρτυρίες αυτές γίνουν επίσημες-αφού πολίτες έχουν εκφράσει την πρόθεση να στείλουν επιστολές με πολλές υπογραφές-τότε η ΟΥΝΕΣΚΟ έχει κάθε δικαίωμα να πάρει τα μέτρα της.

Σημειώνεται, επίσης, ότι, και από το ΥΠΠΟΤ, κατά καιρούς έρχονται για να αξιολογήσουν την πορεία της συντήρησης και της διατήρησης του Μνημείου και διάφορα άλλα θέματα λειτουργίας του, αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει γνωστό κάτι τέτοιο.
http://www.rodiaki.gr/article.php?id=256507&catid=5&maincatid=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου