Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Παγκόσμια Βλάχικη Αμφικτιονία - Φόρος τιμής στο Ρήγα Βελεστινλή

Σεμνή εκδήλωση απότισης φόρου τιμής στον Εθνεγέρτη κι Εθνομάρτυρα Ρήγα Βελεστινλή πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουλίου 2013 από την Παγκόσμια Βλαχική Αμφικτιονία στο Βελιγράδι.

Στα πλαίσια της εκδρομής της στις παραδουνάβιες πρωτεύουσες Βελιγράδι, Βουδαπέστη και Βιέννη, η ΠΒΑ, θιασώτης της πνευματικής και ιδεολογικής παρακαταθήκης του Ρήγα, απέτισε φόρο τιμής στην πρωτοπόρα και πολυσχιδή προσωπικότητα του Εθνομάρτυρα Ρήγα Βελεστινλή.

Η σεμνή τελετή απότισης φόρου τιμής έλαβε χώρα στο χώρο του Αδριάντα του Ρήγα Φεραίου, μνημείου που βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο ιστορικό κέντρο του Βελιγραδίου.

Τον πρόεδρο της ΠΒΑ κ. Μιχ. Μαγειρία, ο οποίος κατέθεσε στο Μνημείο του Ρήγα Φεραίου δάφνινο στεφάνι φερμένο απ’ τη γενέτειρα γη, πλαισίωναν οι συμμετέχοντες στην εκδρομή Βελεστινιώτες, μέλη του Συλλόγου Περιβολιωτών Μαγνησίας με έδρα το Βελεστίνο, ντυμένοι τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες και το φλάμπουρο του Συλλόγου Περιβολιωτών.

Κατά τη διάρκεια της σεμνής τελετής η συγκίνηση των συμμετεχόντων ήταν ευδιάκριτη. Έγινε μάλιστα ιδιαίτερα αισθητή, καθώς όλοι μαζί έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο «εις την Ελευθερία» μπροστά στον Αδριάντα του περιβόητου τέκνου του Βελεστίνου, του «διερμηνευτή του ριζοσπαστικού Διαφωτισμού τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη».

Η συγκίνηση, ο πατριωτικός ενθουσιασμός αλλά κι η ικανοποίηση των Ελληνοβλάχων μας για την ευχάριστη έκπληξη της εκδήλωσης ήταν ξεχωριστή, όχι τόσο επειδή προφορικές παραδόσεις θέλουν την οικογένεια του Βελεστινιώτη Εθνομάρτυρα να είναι βλαχικής καταγωγής, αλλά από βαθιά φιλοπατρία και πίστη στις ιδέες του. Διότι, όπως έγραφε ο ίδιος ο Ρήγας Βελεστινλής στον Ολυμπιώτη φίλο του Στέργιο Χατζή Κώνστα «δεν είναι εις τούτο καμμία απορία ένας καθαρός απόγονος των Ελλήνων ... να μη νομίζη πρώτην και τελευταίαν ευδαιμονίαν του την ευεξίαν του έθνους του».

Έχοντας αναφορά αυτοσυνειδησίας στην παραπάνω διακήρυξη του Ρήγα, του επονομαζόμενου και «ηδύμολπου της Ελευθερίας ψάλτη», Εμείς οι Έλληνες Βλάχοι, κλίναμε ευλαβικά το γόνυ στον τόπο του μαρτυρίου του και περιηγηθήκαμε στους παραδουνάβιους τόπους αναφοράς της νεώτερης μνήμης του Γένους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου