Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Στην Πλάκα το «Σπίτι του Ελύτη»

Έντυπη Έκδοση 

Ενα αίτημα της Ιουλίτας Ηλιοπούλου, να στεγαστεί το Αρχείο Ελύτη σε ένα από τα διατηρητέα κτήρια του υπουργείου Πολιτισμού στην Πλάκα, ικανοποιήθηκε. Αποφασίστηκε από το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων να μετατραπεί σε «Σπίτι του Ελύτη» το διώροφο απέναντι από τη Ρωμαϊκή Αγορά (Διοσκούρων 4 και Πολυγνώτου 7), προκειμένου να στεγάσει στο ισόγειο το γραφείο τού νομπελίστα ποιητή (σε ακριβή αναπαράσταση) και μία έκθεση αρχειακού υλικού του.
Το κτήριο αυτό έχει απαλλοτριωθεί από το ΥΠΠΟ για αρχαιολογικούς σκοπούς, όπως πολλά ακόμη κτήρια της Πλάκας, τα οποία στεγάζουν υπηρεσίες του υπουργείου και αναμένεται να δοθούν προς εκμετάλλευση στο ΤΑΙΠΕΔ. Το συγκεκριμένο ακίνητο εξαιρέθηκε από τα υπό παραχώρηση στο Δημόσιο, τα οποία ειρήσθω εν παρόδω θα «αξιοποιηθούν» ως τουριστικές κατοικίες, δηλαδή θα γίνουν μικρά ξενοδοχεία.
Σ' αυτή τη γειτονιά βρίσκει φιλόξενο κατάλυμα και ο Ελύτης με τα αυθεντικά έπιπλά του, τις πρώτες εκδόσεις των βιβλίων του, κάποια χειρόγραφά του (αν και το αρχείο αυτογράφων έργων του έχει δοθεί από χρόνια στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη), έργα ζωγραφικής δικά του ή πίνακες που αγαπούσε. Στο υπόγειο του ωραίου αυτού κτηρίου, που αρχικά στέγαζε δύο ανεξάρτητες κατοικίες, θα λειτουργήσει βιβλιοθήκη-σπουδαστήριο με όλα όσα έχει γράψει ο ποιητής ή έχουν γράψει γι' αυτόν: βιβλία, μεταφράσεις, περιοδικά, δίσκοι, οπτικό και ηχητικό υλικό, σημειωματάρια εργασίας, αποκόμματα του Τύπου, αφίσες και προγράμματα. Στον πρώτο όροφο θα υπάρχει πληροφοριακό υλικό για το κοινό, αίθουσα εκδηλώσεων και καφέ.
Εχει προβλεφθεί επίσης και χώρος περιοδικών εκθέσεων. Τη μελέτη διαμόρφωσής του σε μουσειακό χώρο προσέφερε αφιλοκερδώς ο Αλέξανδρος Σαμαράς (αδελφός του πρωθυπουργού). Με βάση τη μελέτη αυτή θα διαμορφωθεί ο προϋπολογισμός του έργου, όπως μας είπε η γ.γ. του ΥΠΠΟ, Λίνα Μενδώνη, υπογραμμίζοντας όμως πως δεν αναμένεται να είναι μεγάλος και πάντως θα βαρύνει το υπουργείο Πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου