Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Η λογοτεχνία ως δρώμενο

Τριήμερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο, στη Στοά του Βιβλίου, από την Παρασκευή 5 ως την Κυριακή 7 Ιουλίου
Η λογοτεχνία ως δρώμενο
6
εκτύπωση  

Τα περισσότερα από τα κείμενα της ελληνικής γραμματείας δημιουργήθηκαν για να παρασταθούν ή να εκφωνηθούν μπροστά σε ακροατήριο, με διάφορες αφορές, σε θρησκευτικές τελετές, γιορτές κτλ. Αυτή η πραγματικότητα είναι κάτι που ξεχνούμε σήμερα καθώς τα μελετούμε ως κείμενα, χάνοντας στοιχεία της λογοτεχνικής τους ποιότητας άμεσα συνδεδεμένα με τον δραματικό τους χαρακτήρα.

Την αρχαία λογοτεχνία ως παράσταση, ως δρώμενο, τη δραματική λειτουργία της -που υπαγορεύει και τον τρόπο συγγραφής των κειμένων αυτών- αλλά και τους χώρους στους οποίους τα κείμενα αυτά παρίστανται διερευνούν οι συμμετέχοντες στο συνέδριο «Η λογοτεχνία ως δρώμενο» που διοργανώνουν το Kέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης της Στοάς του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου), από την Παρασκευή 5 Ιουλίου ως την Κυριακή 7 Ιουλίου.

Στο συνέδριο μετέχουν 33 επιστήμονες από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική, μεταξύ των οποίων οι: Μάργκαρετ Αλεξίου, ομότιμη καθηγήτρια Νέων Ελληνικών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Harvard, Gregory Nagy, καθηγητής και Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Γρηγόρης Σηφάκης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Liz James, ιστορικός τέχνης από το Πανεπιστήμιο του Sussex, Peter Meineck, καθηγητής κλασικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Νένη Πανουργιά, ανθρωπολόγος, New School for Social Research, Στρατής Παπαϊωάννου, διευθυντής του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Brown, Μάρω Πρεβελάκη, Sorbonne, Ιόλη Καλαβρέζου, ιστορικός τέχνης Dumbarton Oaks, Harvard, ο μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Ware.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη διάρκεια του συνεδρίου στο θέμα του θρήνου, καθώς πρόκειται για θέμα που απαντά σε όλα σχεδόν τα λογοτεχνικά είδη, από την αρχαιότητα μέχρι τη δημοτική ποίηση και τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία.

Στη διάρκεια του συνεδρίου η εικαστικός Βένια Δημητρακοπούλου θα παρουσιάσει στην Αίθουσα Τέχνης της Στοάς του Βιβλίου μια σειρά έργων που σχολιάζουν τη θεματική της «Λογοτεχνίας ως δρώμενου», με τον Μανδύα του Νέσσου σε χαρτί, Σκεπτογραμμές, Μικρά Σχέδια και τον Πολεμιστή με Κράνος από ηφαιστεογενές πέτρωμα.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, στο αίθριο της Στοάς του Βιβλίου, την Παρασκευή 5 Ιουλίου, στις 9.00 μ.μ., τα Αρσάκεια Σχολεία παρουσιάζουν το θεατρικό και μουσικό δρώμενο «Ο κύκλος της ζωής», σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και την Κυριακή 7 Ιουλίου, στις 9.00 μ.μ., ο Λάμπρος Λιάβας παρουσιάζει παράσταση με τίτλο «Ηπειρώτικα μοιρολόγια: Από τις φωνές στα μουσικά όργανα» με τοπολυφωνικό σύνολο «Χαονία», τη Χορωδία Πολύφωνο του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων και την ηπειρώτικη κομπανία του Θωμά Λώλη.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα γίνουν στην αγγλική γλώσσα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου