Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Δημοπρατούνται πρώτες εκδόσεις του Καζαντζάκη

Η οικονομική κρίση κατέβασε και τις τιμές εκκίνησης στις δημοπρασίες βιβλίων. Ο συλλέκτης δεν συγκεντρώνει πλέον σπάνια βιβλία και αντικείμενα τέχνης. Η ύφεση της αγοράς «μπήκε» απροειδοποίητα μέσα στις τσέπες του και τις ελάφρωσε. Η αγορά ακουμπούσε στο μικρομεσαίο και μεσαίο αγοραστή. Είναι αμφίβολο αν τη στήριζαν πάντα οι εύποροι.
Ο Νίκος Καζαντζάκης στην Αποικιακή Εκθεση στο Παρίσι το 1931 
Ο Νίκος Καζαντζάκης στην Αποικιακή Εκθεση στο Παρίσι το 1931 
 
Σήμερα θα ακούσεις τους δημοπράτες να σου λένε ότι οι συλλέκτες ανοίγουν ευκολότερα τα αρχεία και τις συλλογές τους, βεβαίως και έχουν ρίξει τις τιμές, όμως χρειάζονται μετρητά και τα θέλουν τώρα! Ετσι, δεν είναι καθόλου παράξενο ότι ένα βιβλίο, όπως π.χ. του Γεωργίου Χατζιδάκι ή του Παναγή Λορεντζάτου, έχει τιμή εκκίνησης μόλις 1 ευρώ!


Εννιακόσια δέκα προς δημοπράτηση σπάνια ή δυσεύρετα βιβλία και έργα τέχνης, τα οποία είναι ταξινομημένα σε εξήντα κατηγορίες, εκτίθενται σήμερα και αύριο (10 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 - 8 μ.μ.) στη Βιβλιοφιλία (Μαυρομιχάλη 7), για να τα ξεφυλλίσετε και να τα επισημάνετε. Η 111η Δημοπρασία Σπάνιων Βιβλίων Ελλήνων Βιβλιόφιλων θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Πέμπτη (7 μ.μ.), στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» (πλατεία Καρύτση 8). Ξεχωρίζουν:
* Εβδομήντα βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη, μία συλλογή με πρώτες εκδόσεις, ορισμένα εξ αυτών με αφιέρωση του ίδιου του συγγραφέα (18.000 - 22.000 ευρώ).
* Το στεφάνι των Δελφικών Εορτών του Αγγελου Σικελιανού, φυλαγμένο σε λευκό πανό, με κορδέλες λευκές (3.500 - 6.000 ευρώ).




Σε χειρόγραφη επιστολή του, ο Γ. Σκαρίμπας δεν θέλει να τον αποκαλούν δάσκαλο 
Σε χειρόγραφη επιστολή του, ο Γ. Σκαρίμπας δεν θέλει να τον αποκαλούν δάσκαλο 
 
* Χειρόγραφη επιστολή του Γιάννη Σκαρίμπα, με την προσφώνηση «Αγαπητέ Νίκο, Παρακαλώ, λέγε με και συ αγαπητέ μου και... όχι Δάσκαλο (μού πάει πάρα πολύ)». Δεν έχει ταυτοποιηθεί ο αποδέκτης (300 - 400 ευρώ).
* Η κατηγορία «Βιβλία διασωθέντα από τις δημόσιες καύσεις των ναζί» περιλαμβάνει γερμανικές εκδόσεις των Χάουπτμαν, Ρίλκε, Βέρφελ, Σνίτσλερ, Τσβάιχ, Τόλερ, Χάινριχ Μαν, Τόμας Μαν (45 - 900 ευρώ).
Πληροφορίες: 210-3614332, 210- 3623917, 6942 571772.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου