Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Όταν ο Ρέμπραντ ξεφορτώθηκε συμβάσεις

Μεγάλο αφιέρωμα της National Gallery του Λονδίνου στον Ολλανδό μετρ    

Αν τα ελληνικά μουσεία αγωνιούν για τις εκθέσεις του φθινοπώρου, τα αντίστοιχα μεγάλα ιδρύματα του εξωτερικού έχουν ήδη διαμορφώσει το πρόγραμμά τους για την επόμενη διετία. Η National Gallery του Λονδίνου, για παράδειγμα, μόλις ανακοίνωσε τις εκθέσεις του 2014, με κορυφαίο το αφιέρωμα στον μεγάλο Ολλανδό δάσκαλο του 17ου αιώνα Ρέμπραντ.


Τον Οκτώβριο του 2014 η National Gallery θα φιλοξενήσει περίπου 90 έργα -40 πίνακες, 20 σχέδια και 30 χαρακτικά-, που εστιάζουν στην εκπληκτική καινοτομία και δημιουργικότητα του Ρέμπραντ στα τελευταία χρόνια της ζωής του. Η επιμελήτρια του μουσείου Μπέτσι Βάισμαν ευελπιστεί πως οι επισκέπτες θα βρεθούν μπροστά σε μια ευχάριστη έκπληξη. «Ως ώριμος καλλιτέχνης ένιωθε λιγότερο δεσμευμένος από συμβάσεις και ήταν περισσότερο πρόθυμος να αναλάβει καλλιτεχνικούς και εικονογραφικούς κινδύνους», δηλώνει στην «Guardian».

Την τελευταία 15ετία της ζωής του, από το 1655 μέχρι τον θάνατό του το 1669, ο κορυφαίος Ολλανδός ζωγράφος υπήρξε απίστευτα εφευρετικός. Εψαξε συνειδητά για ένα νέο ύφος, πιο εκφραστικό και πιο ουσιαστικό. Χρησιμοποίησε το χρώμα, το βάθος, τη φωτοσκίαση για να δώσει νέα ώθηση στην παραδοσιακή τεχνική.

Επηρέασε τους ζωγράφους και τους χαράκτες του εργαστηρίου του, αλλά και τις επόμενες γενιές. «Πρόθεσή μας είναι να καταλάβουμε τι ακριβώς προσπαθούσε να κάνει, να ανασκάψουμε βαθύτερα και να απαντήσουμε γιατί αυτά τα έργα είναι εμβληματικά. Γιατί θεωρούνται τόσο σημαντικά και τόσο συγκινητικά».

Η έκθεση οργανώνεται σε συνεργασία με το Rijksmuseum του Αμστερνταμ (μετά το Λονδίνο θα ταξιδέψει εκεί), που στέλνει ορισμένα από τα «κοσμήματα» του, όπως την «Εβραία νύφη» (1666): απεικονίζει έναν Εβραίο πατέρα, που αποχαιρετά την κόρη του που παντρεύεται, αν και δεν είναι βέβαιο αν πρόκειται για προσωπογραφία ή ιστορικό έργο. Πολλοί πίνακες είναι πορτρέτα ή απεικονίζουν θρησκευτικές σκηνές, όπως την παραβολή του Ασώτου, και έγιναν σε μια ταραγμένη περίοδο για τον Ρέμπραντ. Εχοντας χάσει από φυματίωση τη σύζυγό του Σάσκια το 1642, απέκτησε μια κόρη εκτός γάμου το 1654 με τη Χέντριγκε Στόφελς. Παρ’ ότι αναγνωρισμένος και περιζήτητος, οδηγήθηκε σε χρεοκοπία λόγω κακοδιαχείρισης της περιουσίας του, ενώ το σπίτι και πολλά έργα του βγήκαν σε δημοπρασία.

Το πρόγραμμα της National Gallery για το 2014 περιλαμβάνει ακόμα τέσσερις εκθέσεις: Αφιέρωμα στον Βερονέζε, με έργα από το Λούβρο και το Πράντο, «Strange Beauty. Masters of the German Renaissance» με επίκεντρο τους Γερμανούς ζωγράφους της Αναγέννησης, μια έκθεση για την αρχιτεκτονική στους πίνακες της ιταλικής Αναγέννησης και την καλοκαιρινή «Colour» με ζωγραφική από της συλλογές του μουσείου.

Επιμ.: Π. Σπίνου,   http://www.efsyn.gr,
11/07/13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου