Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Τα Μαράσια: ανακάλυψε την ιστορία δίπλα σου

Τα Μαράσια – ανακάλυψε την ιστορία δίπλα σου

Οι φετινές Ανοικτές Πόρτες θα εστιάσουν στη “ξεχασμένη” πολιτιστική κληρονομιά της Ρόδου: τα Μαράσια. Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου οι ιστορικές εκκλησίες της πόλης μας και οι τριγύρω γειτονιές τους, τα Μαράσια, θα αποτελέσουν ξανά το πολιτιστικό κέντρο της Ρόδου όπως ήταν για τους Έλληνες και κατά τη διάρκεια των τετρακοσίων χρόνων τουρκικής κατάκτησης. Είναι η πρώτη φορά που οι Ανοικτές Πόρτες θα έχουν ένα καθορισμένο θέμα και είναι η πρώτη φορά που τα Μαράσια, ως σύνολο, θα αποτελέσουν αντικείμενο πολιτιστικής εκδήλωσης και ενδιαφέροντος.

Ανοικτές Πόρτες, Έκθεση για το Bernard Rottiers και πολιτιστικό κουίζ
Αυτή τη χρονιά οι Ανοικτές Πόρτες έχουν ένα εκτενές πρόγραμμα. Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στο Κατάλυμα της Γαλλίας θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης για το Φλαμανδό περιηγητή του 19ου αιώνα Bernard Rottiers. Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το κουίζ “Ανακαλύψτε τα ίχνη του πολιτισμού, στα χνάρια του Bernard Rottiers”.

Τα Μαράσια
Αν μιλήσεις για πολιτιστική κληρονομιά στη Ρόδο αμέσως όλοι θα σκεφτούν την κλασική κληρονομιά και την Παλιά Πόλη. Λίγοι θα σκεφτούν τα Μαράσια. Αυτό βέβαια είναι άδικο γιατί τα οκτώ πρώην χωριά γύρω από την Παλιά Πόλη είναι σημαντικό μέρος της τοπικής μας ιστορίας. Λίγο μετά την κατάκτηση της Ρόδου από τους οθωμανούς Τούρκους οι Έλληνες και άλλοι χριστιανοί εκδιώχθηκαν από την Παλιά Πόλη και εγκαταστάθηκαν σε μια σειρά από χωριά γύρω από τα τείχη της πόλης. Αυτά τα χωριά (Νιοχώρι, Αγ. Ιωάννης, Αγ. Ανάργυροι, Αγ. Αναστασία, Μητρόπολη, Αγ. Γεώργιος ο ʼνω, Αγ. Γεώργιος ο Κάτω ή Καμένος και Αγ. Νικόλαος) ονομάστηκαν Μαράσια. Τον 20ο αιώνα τα Μαράσια έχασαν το ξεχωριστό τους χαρακτήρα αφού αναπτύχθηκαν και ενώθηκαν διαμορφώνοντας έτσι τη σύγχρονη πόλη της Ρόδου.

Εκστρατεία ενημέρωσης
Είναι η πρώτη φορά που οι Ανοικτές Πόρτες έχουν ένα συγκεκριμένο θέμα και έχουμε επιλέξει μια διαφορετική προσέγγιση. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές που το κύριο κέντρο των εκδηλώσεων ήταν η Παλιά Πόλη, οι Ανοικτές Πόρτες 2013 είναι κάτι πολύ περισσότερο από άνοιγμα πορτών. Έχει σκοπό να αποτελέσει μια ιδιαίτερη εκστρατεία ενημέρωσης. Τοποθετώντας τα Μαράσια στο κέντρο του ενδιαφέροντος θέλουμε να αναδείξουμε αυτήν τη ξεχωριστή πολιτιστική κληρονομιά που είναι άγνωστη σε πολλούς και η οποία αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις. Με τις Ανοικτές Πόρτες 2013 “Τα Μαράσια - ανακάλυψε την ιστορία δίπλα σου” θέλουμε να συμβάλουμε στη γνώση και ενημέρωση γι΄αυτό το σημαντικό τμήμα της ιστορίας μας και να ανανεώσουμε το ενδιαφέρον γι΄ αυτό το τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Πρόγραμμα Ανοικτών Πορτών 2013
(πιθανές αλλαγές)

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου – Ανοικτές Πόρτες 2013, Κατάλυμα της Γαλλίας, έκθεση για το Bernard Rottiers
Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου – Ανακαλύψτε τα ίχνη του πολιτισμού, στα χνάρια του Bernard Rottiers
Κυριακή 29 Σεπτεμεβρίου – Ανοικτές Πόρτες: Τα Μαράσια – ανακάλυψε την ιστορία δίπλα σου

* Η έκθεση για το Bernard Rottiers θα διαρκέσει έως τις 20 Οκτωβρίου
rhodesriches@gmail.com
www.rhodesriches.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου