Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Οι Φιλιππίνες έχουν μοναδική ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά


http://gr.euronews.com/2013/06/18/unc...
Οι Φιλιππίνες έχουν μοναδική ιστορία. Στο τέταρτο και τελευταίο επεισόδιο της σειράς μας "Η Ζωή στις Φιλιππίνες", ασχολούμαστε με την πολιτιστική κληρονομιά και ανακαλύπτουμε τρεις περιοχές - παγκόσμια μνημεία της UNESCO. Επισκεπτόμαστε την πρώην ισπανική αποικία Βιγκάν και τον μπαρόκ ναό του Πάουαϊ, αλλά πρώτα ξεκινάμε το ταξίδι μας από τους ορυζώνες του Μπανάουε. 

Οι Φιλιππινέζοι υπερήφανα τις αποκαλούν "Το 8ο θαύμα του κόσμου" και οι Ισπανοί τις θεωρούσαν ως βήματα για τον παράδεισο: Είμαστε σε καλλιέργειες ρυζιού στην απομακρυσμένη ορεινή περιοχή στο βόρειο τμήμα της χώρας. Μια από τις πιο όμορφες περιοχές είναι το χωριό Μπατάντ, όπου οι ορυζώνες απλώνονται αμφιθεατρικά γύρω από την πόλη. Δημιουργήθηκαν πριν από 2.000 χρόνια από την ορεσίβια φυλή Ιφουγκάο. Οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής του ρυζιού μεταφέρονται από τη μια γενιά στην επόμενη.

"Κάθε μέρα έχουμε την ίδια ρουτίνα. Πριν φύγουμε για την δουλειά από τα χωράφια, πρέπει να προετοιμάσουμε το ρύζι, να το ζυγίσουμε, έτσι ώστε το απόγευμα, όταν επιστρέφουμε σπίτι, το ρύζι να είναι έτοιμο να μαγειρευτεί για το δείπνο", λένε η Ροζαλία και η Τέσι, που έχουν περάσει όλη τους τη ζωή στο Μπατάντ. Η καθεμιά τους έχει από επτά παιδιά, που τις βοηθούν με την καθημερινή εργασία. Έμαθαν από μικρή ηλικία ότι τα καθήκοντα μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι αυστηρά ξεχωριστά. Όπως εξηγούν, "η δουλειά είναι διαφορετική για τους άνδρες και για τις γυναίκες. Οι γυναίκες είναι αυτές που ετοιμάζουν και καθαρίζουν τις καλλιέργειες και τα τοιχώματα των ορυζώνων. Επίσης, εμείς φυτεύουμε τα δέντρα. Οι άνδρες είναι εκείνοι που επισκευάζουν τους πέτρινους τοίχους και οργώνουν το έδαφος, ώστε να είναι έτοιμο για καλλιέργεια".

Η δουλειά είναι σκληρή, για αυτό και ορισμένοι νέοι δοκιμάζουν την τύχη τους στην ενδοχώρα. Οι κάτοικοι εδώ ελπίζουν ότι η κληρονομιά τους θα συνεχίσει να υφίσταται. "Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε αυτές τις καλλιέργειες ρυζιού, αντιθέτως, έχουμε ανάγκη να τις διατηρήσουμε, καθώς αυτοί οι ορυζώνες έχουν συναισθηματική αξία για εμάς", λέει ένας κάτοικος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου