Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Στη Κίσαμο το Μουσείο Μουσικών Κρήτης

Το Μουσείο, που θα είναι μοναδικό στο είδος του, αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην καταγραφή και ανάδειξη της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Κρήτης και ειδικότερα της Δυτικής Κρήτης.    
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Κισάμου, του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Υπουργείου Πολιτισμού, για την εκπόνηση της μελέτης για τη δημιουργία του Μουσείου Μουσικών Κρήτης στις Λουσακιές Κισάμου όπως διαβάζουμε στα Χανιώτικα Νέα. 
Το Μουσείο, που θα είναι μοναδικό στο είδος του, αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην καταγραφή και ανάδειξη της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Κρήτης και ειδικότερα της Δυτικής Κρήτης.
 
Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό χθες ο πρόεδρος της Ενωσης Πολιτιστικών Φορέων Κισάμου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ.) Στέλιος Κουνελάκης, η μελέτη προϋπολογισμού 100.000 ευρώ που θα εκπονήσει το Πανεπιστήμιο Αθηνών και θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε 3 περίπου μήνες.  Το Μουσείο Μουσικών Κρήτης' θα έχει έδρα στο παλιό Δημοτικό Σχολείο στις Λουσακιές. Ηταν ένα όραμα του Συλλόγου Λουσακιών και η καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου Αθηνών Ρένα Λουτζάκη -που αγαπά την περιοχή της Κισάμου θα έλεγα περισσότερο κι από εμάς- το έχει μετατρέψει σε προτεραιότητα για το Πανεπιστήμιο. Ηδη η προμελέτη ολοκληρώθηκε με προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Κισάμου, του Πανεπιστήμιου Αθηνών, του Υπουργείου Πολιτισμού και τώρα η Περιφέρεια και ο κ. Αρναουτάκης με προσωπική του παρέμβαση, δρομολόγησε την υπογραφή της νέας προγραμματικής σύμβασης για την κύρια μελέτη ώστε στη συνέχεια να ενταχθεί το έργο στο Ε.Σ.Π.Α, τόνισε ο κ. Κουνελάκης. 
Να σημειώσουμε ακόμα ότι η χρηματοδότηση του έργου, σύμφωνα με τους Φορείς που έχουν πάρει την πρωτοβουλία για την ίδρυση του Μουσείου, μπορεί να εξασφαλιστεί από το Ε.Σ.Π.Α., στο οποίο υπάρχει κωδικός με την επωνυμία 'Ανάπτυξη πολιτιστικών υποδομών - Μουσείων στην Περιφέρεια Κρήτης'. 
ΒΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Να υπενθυμίσουμε ότι όπως είχε αναφέρει παλαιότερα η επίκουρος καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ρένα Λουτζάκη, η μελέτη -ακολουθώντας την προμελέτη που έχει ολοκληρωθεί- θα περιλαμβάνει τρία τμήματα:
• Εθνομουσικολογική μελέτη, όπου θα μελετηθεί επιστημονικά όλη η μουσική παράδοση της Κρήτης, αλλά και της Μεσογείου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό που θα επισκέπτονται το μουσείο να έρχονται σε επαφή με τη μουσική της Κρήτης (από παλιούς έως και του νέους μουσικούς) με έμφαση στο βιολί.
• Αρχιτεκτονική μελέτη, που θα προβλέπει τη διαμόρφωση του χώρου του παλιού Δημοτικού Σχολείου Λουσακιών σε σύγχρονο Μουσείο.
• Μουσειολογική μελέτη, όπου θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας -η οποία θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Μουσείο- ενώ θα διοργανώνονται συνεχώς νέες διαφορετικές εκθέσεις και θα εμπλουτίζεται το μουσειακό υλικό.

Κυριακή, 07 Ιουλίου 2013 00:28  http://www.prismanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου