Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Ιστορώντας την Υπέρβαση


30 Ιουνίου - 29 Σεπτεμβρίου 2013
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Χώρα, Άνδρος

Έκθεση με τίτλο
 «Iστορώντας την Υπέρβαση. Από την παράδοση του Βυζαντίου στη νεώτερη τέχνη» 

Στην αδιάκοπη προσπάθεια εικονογραφικής ιστόρησης της υπέρβασης που ο άνθρωπος ακατάπαυστα ανέκαθεν επιχειρεί, το Βυζάντιο άφησε το δικό του ανεξίτηλο στίγμα. Παρά τις τόσες κοινωνικο-ιστορικές αντιξοότητες, αυτός ο πολυσήμαντος πολιτισμός παρήγαγε αριστουργήματα σε όλα ανεξαιρέτως τα πεδία του πνεύματος και της τέχνης.
Στη νεότερη και σύγχρονη περίοδο πολλοί διακεκριμένοι Έλληνες ζωγράφοι ανέδραμαν στον εικονογραφικό κόσμο αυτής της μεγάλης τέχνης, αναζητώντας εικονιστικά πρότυπα και επιρροές, όχι για να επαναλάβουν γνωστά στερεότυπα, αλλά για να τα εμβολιάσουν συμπρακτικά με το πνεύμα και τα τεχνοτροπικά δεδομένα των νεότερων κινημάτων, τα οποία γνώρισε η τέχνη καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου αιώνα.

Σκοπός αυτού του αφιερώματος είναι, συνεπώς, να αναζητηθούν αυτές οι ιστορικές, αισθητικές και τεχνοτροπικές επιρροές και να αναδειχθεί ο τρόπος με τον οποίο οι Νεοέλληνες ζωγράφοι τις ενέταξαν στους εικαστικούς τους προβληματισμούς επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος γι’ αυτόν τον μακρόχρονο, υποτιμημένο, όμως, ως έργο αισθητικής, εικονογραφικό πολιτισμό.
Το αφιέρωμα θα συγκροτείται με έργα των εξής διακεκριμένων ζωγράφων οι οποίοι παράλληλα με την κοσμική ζωγραφική ζωγράφισαν και έργα με θρησκευτική θεματολογία, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τη Βυζαντινή τέχνη: Κωνσταντίνος Παρθένης, Φώτης Κόντογλου, Σπύρος Παπαλουκάς, Σπύρος Βασιλείου, Πολύκλειτος Ρέγκος, Νίκος Εγγονόπουλος, Γιάννης Τσαρούχης, Κωνσταντίνος Αρτέμης, Δημήτριος Πελεκάσης, Αγήνωρ Αστεριάδης, Πολυχρόνης Λεμπέσης, Δημήτρης Μπισκίνης, Στέφανος Αλμαλιώτης, Αναστάσιος Λουκίδης, Νίκος Νικολάου, Ράλλης Κοψίδης και οι χαράκτες Δημήτριος Γαλάνης, Λυκούργος Κογεβίνας, Ευθύμιος Παπαδημητρίου, Αλεβίζος-Αναστάσιος Τάσσος, Γιώργος Σικελιώτης, Βάσω Κατράκη.
Τα 130 και πλέον έργα προέρχονται από Κρατικά και Εκκλησιαστικά Μουσεία, Ιδρύματα, Ιερούς Ναούς και Ιδιωτικές Συλλογές.
Η έκθεση θα συνοδεύεται από κατάλογο-έκδοση αναφοράς, με κείμενα 13 επιστημόνων, την επιμέλεια του οποίου έχει ο Χρήστος Φ. Μαργαρίτης.
Επιμέλεια έκθεσης: Νίκος Ζίας, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

30 Ιουνίου - 29 Σεπτεμβρίου 2013
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Χώρα, Άνδρος
 Τηλ.: 22820 22444
e-mail :irini.lagourou@gmail.com

Ιστότοπος

ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

«Αγγελοι» συνομιλούν με τον «Αγιο Σεβαστιανό»

Οι άγγελοι του Παρθένη, με το έντονο λευκό χρώμα και τα «ελληνικά» χαρακτηριστικά στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα συναντούν το Αγιο Μανδήλιο του Αρτέμη (έργο του 1934), όπου ο ζωγράφος χρησιμοποιεί μια τεχνική «οφθαλμαπάτης» με τα μάτια του Χριστού να φαίνονται εκ πρώτης όψεως κλειστά, ενώ αν παρατηρηθούν πιο προσεκτικά δίνουν την εντύπωση ότι είναι ανοιχτά.

«O Αγιος Σεβαστιανός» του Τσαρούχη είναι ένα από τα 130 έργα της έκθεσης του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή στην Ανδρο
«O Αγιος Σεβαστιανός» του Τσαρούχη είναι ένα από τα 130 έργα της έκθεσης του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή στην Ανδρο
Τα συμβολικά Κρίνα στο Σέιχ Σου του Ρέγκου συνομιλούν με το Δαβίδ και Βηθσαβεέ του Εγγονόπουλου που έχει έντονους συμβολισμούς πάνω σε μια πασίγνωστη παραβολή αλλά και με το εικονογραφικό έργο του Λουκίδη στη Ζωοδόχο Πηγή της οδού Ακαδημίας. Τα χρωματικά παιχνίδια του «ποιητή» Παπαλουκά και ο Αγιος Σεβαστιανός του Τσαρούχη μπροστά σε στρατιώτες με στολές της εποχής μας κρύβουν τα δικά τους μηνύματα...
Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Ανδρο ιστορεί την Υπέρβαση από την παράδοση του Βυζαντίου στη σύγχρονη τέχνη. 130 έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών βγήκαν από εκκλησίες, μουσεία και ιδιωτικές συλλογές και συγκεντρώθηκαν στο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, με στόχο να αποδείξουν ότι τα «σύγχρονα» ρεύματα έχουν βάση το Βυζάντιο. Η μεγάλη έκθεση εγκαινιάστηκε το Σάββατο, μακριά από τις δυσκολίες της καθημερινότητας, μέσα σ' ένα περιβάλλον απομείωσης των αξιών, προσδοκώντας να ενισχύσει «τον συνεκτικό ιστό» που μας ενώνει με τους μύθους και τα περί του Θείου πιστεύω μας.
Η έκθεση ξεκινά με σπάνιες φωτογραφίες των Κ. Αρτέμη, Σπ. Παπαλουκά, Π. Ρέγκου, Γ. Τσαρούχη, Δ. Πελεκάση, Αγ. Αστεριάδη, Φ. Κόντογλου και Κ. Παρθένη να συνομιλούν με τα έργα τους.
Από την έκθεση στην Ανδρο που εγκαινιάστηκε το Σάββατο
Από την έκθεση στην Ανδρο που εγκαινιάστηκε το Σάββατο
«Αποδέκτες του αφιερώματος αυτού θέλουμε να είναι οι πάντες, ανεξάρτητα από δεσμεύσεις δογματικές», σημειώνει στην εισαγωγή του πολύτιμου καταλόγου της έκθεσης ο διευθυντής του Μουσείου Κυριάκος Κουτσομάλλης για να συμπληρώσει: Αναδρομές και αναφορές αυτού του είδους μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο προς εναργέστερες περί τέχνης αντιλήψεις και αναζητήσεις οι οποίες συμβάλλουν στη σφαιρικότερη θεώρηση των εικόνων του κόσμου που μας περιβάλλει.
Και αν το μπλε του Αιγαίου μαζί με την αύρα του νησιού της Ανδρου δίνουν το δικό τους «παρών» στην έκθεση, την οποία επιμελήθηκε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Ζία, φαίνεται να είναι μάλλον ζητούμενο η σύμπραξη και των κατοίκων του νησιού.
Η ταυτότητα της έκθεσης
Τα 130 και πλέον έργα που περιλαμβάνονται στην έκθεση είναι των εξής καλλιτεχνών: Κ. Παρθένη, Φ. Κόντογλου, Ν. Εγγονόπουλου, Ν. Νικολάου, Γ. Τσαρούχη, Σπ. Παπαλουκά, Σπ. Βασιλείου, Π. Ρέγκου, Κ. Αρτέμη, Δ. Πελεκάση, Αγ. Αστεριάδη, Πολ. Λεμπέση, Δ. Μπισκίνη, Στ. Αλμαλιώτη, Αν. Λουκίδη, Ράλλη Κοψίδη, Κ. Φανέλλη, Χρ. Αναστασάκη, Παν. και Νικόλαου Γ. Ζωγράφου και των χαρακτών Δ. Γαλάνη, Λ. Κογεβίνα, Ευθ. Παπαδημητρίου, Τάσσου, Γ. Σικελιώτη, Βάσως Κατράκη.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι 29 Σεπτεμβρίου.
ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΑΦΛΑΜΠΑΣ,  ΕΘΝΟΣ
«E» 1/7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου