Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Απόψε η Λυρική Σκηνή στο Μουσείο Νίκος Καζαντζάκης στη Μυρτιά (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Σήμερα και αύριο στη πλατεία του Μουσείου. 
Σημαντικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, στη Μυρτιά, το διήμερο 7 και 8 Ιουλίου 2013 και συμπίπτουν με τα 30 χρόνια από την ίδρυση του Μουσείου. Γι' αυτό και χθες το μεσημέρι το λυρικό λεωφορείο της Όπερας της Βαλίτσας από την Λυρική Σκηνή περιόδευσε στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου χαρίζοντας θαυμάσιες νότες στους ντόπιους αλλά και στους ξένους επισκέπτες.


opera

operairakleio

Απόψε στις 9.00 μ.μ. η «Όπερα της Βαλίτσας» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα παρουσιάσει στην πλατεία του Μουσείου την όπερα Μποέμ του Τζάκομο Πουτσίνι σε σκηνοθεσία Ισίδωρου Σιδέρη. Η παράσταση είναι δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

periodeia

Τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013 με ώρα έναρξης 8.30 μ.μ. στην πλατεία μπροστά από την αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου, ο πρώην πρόεδρος του Μουσείου, τ. Πρύτανης Καθηγητής Γιώργος Γραμματικάκης θα παρουσιάσει αποσπάσματα από το βιβλίο του με τίτλο Ένας αστρολάβος συνομιλεί με τη Μουσική, ενώ σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα ερμηνεύσουν γνωστές άριες.
Και οι δύο εκδηλώσεις είναι ελεύθερες στο κοινό.
Η Όπερα της βαλίτσας είναι μία πρωτότυπη δραστηριότητα της Λυρικής Σκηνής και παρουσιάζει διάσημες όπερες με μια διαφορετική ματιά σε χώρους απρόσμενους και εναλλακτικούς, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε πολύ κόσμο να ταξιδέψει στο χώρο του Λυρικού Θεάτρου χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθεί σε κάποια από τις ειδικές προς τούτο αίθουσες. Η Όπερα της βαλίτσας είναι ευέλικτη, αλλά δεν κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα. Σε χώρους μη αναμενόμενους, όπως πνευματικά κέντρα και μουσεία, διάσημες όπερες ξεδιπλώνουν τους μύθους τους, με τη συνοδεία ενός πιάνου αντί ορχήστρας, με μικρή χορωδία και σκηνικά που μπορούν να χωρέσουν... σε μια βαλίτσα. Με τους πρωταγωνιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η Όπερα της βαλίτσας, βγαίνει εκτός του θεάτρου Ολύμπια και ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με στόχο να συναντήσει και να γοητεύσει ένα νέο κοινό.

irakleiolyrikh

Είναι μεγάλη τιμή για το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη με ό,τι αυτό αντιπροσωπεύει, η απόφαση της Λυρικής Σκηνής να κάνει την παρουσίαση της όπερας Μποέμ στους Βαρβάρους εμφανιζόμενη για πρώτη φορά στην Κρήτη. Έτσι οι συντοπίτες μας θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν την όπερα με ζωντανή μουσική και με όλους τους πρωταγωνιστές επί σκηνής. Σημαντικό στοιχείο της παράστασης είναι η προβολή υπέρτιτλων στα Ελληνικά, κάτι που είναι πλέον καθεστώς στις σύγχρονες παραστάσεις όπερας στα μεγάλα θέατρα. Η παρακολούθηση της υπόθεσης της όπερας γίνεται πλέον πολύ πιο εύκολη.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Λυρικής Σκηνής είναι ο γνωστός Ηρακλειώτης Αρχιμουσικός Μύρων Μιχαηλίδης ενώ υπεύθυνοι καλλιτεχνικών δράσεων 2012-13 είναι οι: Λυδία Αγγελοπούλου - Σταμάτης Μπερής

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ της παράστασης είναι:

Σκηνοθεσία: Ισίδωρος Σιδέρης
Σκηνικά - Κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας
Μουσική διδασκαλία, συνοδεία παράστασης: Φρίξος Μόρτζος
Χορογραφία: Διονύσης Τσαφταρίδης
Φωτισμοί: Νίκος Εργαζάκης
Μετάφραση: Μαρία Μουρκούση
Υπέρτιτλοι: Εύη Σταφέτα
ΔΙΑΝΟΜΗ

Ροντόλφο: Γιάννης Χριστόπουλος
Μιμή: Έλενα Κελεσίδη
Μαρτσέλλο: Χάρης Ανδριανός
Μουζέττα: Μαρία Κόκκα
Σωνάρ: Ζαφείρης Κουτελιέρης
Κολλίνε: Κώστας Ντότσικας
Αλτσιντόρο: Χρήστος Αμβράζης
Έρωτας / Θάνατος: Διονύσης Τσαφταρίδης
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη θα τιμήσει το Μεγάλο του Δωρητή Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τη δωρεά του οποίου αναγέρθηκε το οίκημα των γραφείων και των συνεδριακών εγκαταστάσεών του.

Και οι δύο εκδηλώσεις είναι ελεύθερες στο κοινό.

Ίδρυμα «ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ»
Μυρτιά (Βαρβάροι) 70100
Ηράκλειο Κρήτης
Τηλ. 2810 741689, 742451, fax 2810 742232
Email: info@kazantzakis-museum.gr
http://www.prismanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου