Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Φελίνι και Αγγελόπουλος τιμώνται στην Μόστρα

Η αφίσα της 70ης διοργάνωσης είναι αφιερωμένη στους δυο σκηνοθέτες
 



 
Φόρο τιμής στον Θόδωρο Αγγελόπουλο (1935 - 2012) και τον Φεντερίκο Φελίνι (1920 - 1993) αποτίει με την επίσημη αφίσα του το εφετινό, 70ό φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας. Δημιουργία του καρτουνίστα, γραφίστα  και σκηνοθέτη Στέφανο Μάσι, η αφίσσα παραπέμπει αμέσως στην εικόνα του Μπρούνο Γκαντς σε σκηνή από την ταινία του Αγγελόπουλου «Μια αιωνιότητα και μια ημέρα» (1998), ενώ ο ρινόκερος μέσα στο πλοίο που διακρίνεται στ' αριστερά της αφίσας, είναι μια σαφής αναφορά σε μια από τις πιο παράξενες ταινίες του Φελίνι, το «Και το πλοίο φεύγει» (1983).


Βραβευμένος με το David di Donatello το 2012 για μικρού μήκους ταινία του, ο Στέφανο Μάσι που γεννήθηκε στην Πέργκολα το 1970, είναι επίσης ο δημιουργός των εισαγωγικών γραφικών που προηγούνται των επίσημων προβολών της Μόστρα και παρουσιάζουν χειρόγραφα σχέδια μεγάλων σκηνοθετών του κινηματογράφου όπως ο Ερμαν Ολμι, ο Βιμ Βέντερς, ο Αντρέι Ταρκόφσκι και οι δυο που τιμώνται στην αφίσα.
Φελίνι και Αγγελόπουλος τιμώνται στην Μόστρα
Τόσο o Φ. φελίνι όσο ο Θ. Αγγελόπουλος είχαν διακριθεί στο φεστιβάλ Βενετίας. Ο ιταλός σκηνοθέτης απέσπασε τον Αργυρό Λέοντα το 1953 και το 1954 για τις ταινίες του «Βιτελόνι» και «La strada», ενώ ο Αγγελόπουλος είχε θριαμβεύσει με το «Τοπίο στην ομίχλη» το 1984. Η ταινία απέσπασε τον Αργυρό Λέοντα και πολλά ακόμα  βραβεία. Επίσης, το 1980, η ταινία του έλληνα σκηνοθέτη «Μεγαλέξανδρος» είχε αποσπάσει το βραβείο καλύτερης πειραματικής ταινίας αλλά και το βραβείο της Παγκόσμιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Fipresci).

Το εφετινό φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας θα διεξαχθεί από τις 28 Αυγούστου ως τις 7 Σεπτεμβρίου.
Ζουμπουλάκης Γιάννης,   ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  06/07/2013, TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου