Σε ρυθμούς κινηματογράφου "ανασαίνει" αυτό το καλοκαίρι η Αθήνα. Δεν είναι μόνο το 3o Athens Open Air Film Festival, που "κατακτά" δημόσιους χώρους με τις προβολές του, αλλά και κάθε είδους συλλογικότητες που διαμορφώνουν τον δικό τους χώρο με ενδιαφέρουσες και τις περισσότερες φορές σπάνιες και πρωτότυπες επιλογές ταινιών.
Ας δούμε κάποιες προτάσεις, από σήμερα έως την Κυριακή:


Σήμερα Παρασκευή, το 3o Athens Open Air Film Festival προβάλλει στο Αλσος Ανω Πετραλώνων (πάνω από την οδό Τρώων) την κωμωδία του Τζον Λάντις "Ενα τρελό θηριοτροφείο" (1978) με ώρα έναρξης 9 μ.μ. Επίσης σήμερα, στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας (Σωκράτους 9) προβάλλεται με ελεύθερη είσοδο η εξαιρετική βελγική ταινία των αδελφών Νταρντέν "Το παιδί με το ποδήλατο" (2011) στις 9 μ.μ. Η προβολή της ταινίας θα επαναληφθεί και το Σάββατο, την ίδια ώρα.
Την Κυριακή το βράδυ, στη Νέα Σμύρνη, στην ταράτσα της Εργατικής Λέσχης Νέας Σμύρνης (Ελ. Βενιζέλου 12 & Αιγαίου, στάση τραμ Αιγαίου, τηλ. 2114013060) θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Αντώνη Μποσκοΐτη "Κατερίνα Γώγου - Για την αποκατάσταση του μαύρου" (2012). Στις 9 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο.
Τέλος, την Κυριακή το βράδυ επίσης, στις 9 μ.μ., στο πλαίσιο του εορτασμού για την εθνική επέτειο της Γαλλίας, θα προβληθεί στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου της Αθήνας (Πανεπιστημίου 12) ένα από τα πιο ανάλαφρα φιλμ της γαλλικής νουβέλ βαγκ, «Η Ζαζί στο μετρό» (1960) του Λουί Μαλ. Ταινία βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Ρεϊμόν Κενό, περιγράφει ένα Σαββατοκύριακο στο Παρίσι της μικρής, ατίθασης Ζαζί, με τον ιδιόρρυθμο θείο Γκαμπριέλ, ενώ η μητέρα της επισκέπτεται τον εραστή της. Τη νεαρή ηρωίδα ενσαρκώνει η τότε δεκάχρονη Κατρίν Ντεμονζό και τον Γκαμπριέλ ο Φιλίπ Νουαρέ. Η προβολή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 3oυ Athens Open Air Film Festival και με την υποστήριξη της πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, του Γαλλικού Ινστιτούτου της Ελλάδος και του TV5 Monde.
http://www.avgi.gr