Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

«Η Αθήνα στον κινηματογράφο»

 
 
2ο Κινηματογραφικό Αφιέρωμα στο Cine Αττικόν - Θόδωρος Αγγελόπουλος.

Από τις 11 έως τις 17 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το 2ο Κινηματογραφικό Αφιέρωμα με θέμα την Αθήνα στον Κινηματογράφο στο Ciné Αττικόν – «Θόδωρος Αγγελόπουλος» που βρίσκεται εντός του Αττικού Άλσους. Η διοργάνωση του φετινού αφιερώματος γίνεται από την Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και αποτελεί συνέχεια της περσινής απόλυτα επιτυχημένης διοργάνωσης. Στόχος και του φετινού αφιερώματος είναι οι δύο φορείς να προσφέρουν στους πολίτες της πρωτεύουσας την ευκαιρία μίας εβδομάδας δωρεάν ψυχαγωγίας ως ελάχιστη ανταπόδοση σε όσα έχουν προσφέρει οι ίδιοι Αθηναίοι στην πόλη τους όλα αυτά τα χρόνια.

Για το φετινό αφιέρωμα επιλέχθηκαν επτά ταινίες, μία ταινία από κάθε δεκαετία από το 1965 έως το 2005 και δύο με χρονολογία παραγωγής μετά το 2010, όλες με κοινό πρωταγωνιστή, την Αθήνα. Από το1965 έως σήμερα, συναντάμε μέσα από τα πάθη των ηρώων κάθε ταινίας μία Αθήνα που συνεχώς μεταλλάσσεται και μετεξελίσσεται. Από το ασπρόμαυρο φιλμ μέχρι την έγχρωμη εικόνα διαγράφεται η αλλαγή όχι μόνο του αστικού τοπίου, αλλά και των κατοίκων της, όπως η θέση της γυναίκας τότε και η οικονομική εξάρτησή της από τον σύζυγο, η έξαρση της αστυφιλίας, η διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων, η έλευση μεταναστών και η αφομοίωσή τους από την κοινωνία, η πάλη για την καθημερινή διαβίωση και η τριβή των σχέσεων. Μέσα από κάθε ταινία οι ήρωες ψάχνουν την ταυτότητα και τη θέση τους στην κοινωνία. Κοινό στοιχείο κάθε ήρωα ξεχωριστά είναι η ανάγκη του για αγάπη, αποδοχή και επιβεβαίωση του αισθήματος ότι ανήκει κάπου.

Το αφιέρωμα ξεκινά από τα στενά της Πλάκας με το «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» του Γιώργου Τζαβέλλα, συνεχίζει με το «Βαρύ Πεπόνι» του Παύλου Τάσιου, το «Bios + Πολιτεία» του Νίκου Περάκη, «Από την άκρη της πόλης» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, «Λιούμπη» της Λάγιας Γιούργου, «Το γάλα» του Γιώργου Σιούγα, για να κλείσει με το «Αν…» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη με τους πρωταγωνιστές της πρώτης ταινίας, ώστε να δούμε πώς εξελίχθηκε μετά από τόσα χρόνια η ιστορία αγάπης τους αλλά και πώς βιώνουν τον έρωτα οι σημερινοί Αθηναίοι.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και θα τηρείται σειρά προτεραιότητας. Όλες οι προβολές ξεκινούν στις 21.00.
Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 2 Ιουλίου 2013, 16:10
Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης,   http://www.zougla.gr/politismos
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου