Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

«Οι αρχαιότητες είναι η ψυχή μας, οι επενδύσεις το μέλλον μας»

03/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΣ

Ο νέος υπουργός Πολιτισμού εμφανίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ. Λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση Μπουτάρη, «πάνω από το πτώμα μου θα κουκουλώσετε ή θα απομακρύνετε
Της Βασιλικής Τζεβελέκου
Χωρίς προειδοποίηση, αλλά όπως ήταν σωστό, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος εισήλθε χθες στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου περίπου μία ώρα μετά την έναρξή της. Ηθελε να γνωρίσει από κοντά τα μέλη, να τα συγχαρεί για τη δουλειά τους και να δώσει σαφές μήνυμα. «Να κάνετε το καθήκον σας, αλλά και να βοηθήσετε να προχωρήσει η διαδικασία ανάπτυξης και επενδύσεων», είπε.
Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν η πρώτη τού ΚΑΣ, μία εβδομάδα ακριβώς μετά την υπουργοποίηση του κ. Παναγιωτόπουλου. Κι αν δεν συνέβαιναν οι πολιτικές εξελίξεις θα είχε μέγιστο ενδιαφέρον, καθώς βάσει της ημερήσιας διάταξης θα συζητιούνταν οι τεχνικές μελέτες απόσπασης των Βυζαντινών Αρχαιοτήτων από το Μετρό Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη. Ακανθώδες θέμα, καθώς το ΚΑΣ έχει γνωμοδοτήσει θετικά υπέρ της απόσπασης. Η απόφαση, ωστόσο, έχει διχάσει. Ενδεικτική του κλίματος είναι η φράση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας: «Πάνω από το πτώμα μου θα περάσετε για να κουκουλώσετε τα αρχαία και να τα απομακρύνετε από τον σταθμό». Ο δήμαρχος, μαζί με κλιμάκιο από τη συμπρωτεύουσα, θα έδινε το «παρών» στη χθεσινή συνεδρίαση. Ωστόσο, το θέμα αναβλήθηκε προφανώς για να ενημερωθεί καλύτερα ο υπουργός.
Συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Γιάννη Ανδριανό και τη γενική γραμματέα Λίνα Μενδώνη, τη «διαχρονική φίλη μου» όπως είπε, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισκέφτηκε το ΚΑΣ. Κι ήταν σαφής στην ολιγόλεπτη ομιλία του. «Ξέρετε και ξέρω την κρίσιμη αποστολή σας στις δύσκολες εποχές». Εδωσε εύσημα, αλλά «τράβηξε και το αυτί».
«Αν κι έχουν ακουστεί παράπονα για το ΚΑΣ στο παρελθόν, πρέπει να πω ότι έχετε κάνει εξαιρετική δουλειά με αυτή τη σύνθεση. Στο λίγο που ανέτρεξα είδα ότι πήρατε αποφάσεις με βάση τον ορθολογισμό και το συμφέρον του τόπου. Ζητώ να κάνετε πρώτον το καθήκον σας και δεύτερον να λάβετε υπ” όψιν ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη στιγμή. Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι για να προσχωρήσει η διαδικασία της ανάπτυξης και των επενδύσεων. Δεν είμαι υπέρ μιας ανάπτυξης που θα ρουφήξει την ψυχή και το είναι μας, την ιδιοσυγκρασία μας, που είναι η Ιστορία, οι αρχαιότητες, η συλλογική μνήμη, αυτό που με μια φράση αποκαλούμε ελληνικό πολιτισμό. Δεν είμαι της λογικής να καταστρέψουμε τον πολιτισμό για την ανάπτυξη. Αλλά να μη βρεθούμε και σε υπερβολές “δεν προχωράμε τίποτα” – μπορούμε να βρούμε λύσεις για όλα. Μιλάω για λύσεις που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη και επενδύσεις και θα σέβονται τον πολιτισμό. Το επιχείρημά μας δεν είναι “ελάτε στην Ελλάδα για να παίξετε στο καζίνο”. Η Ελλάδα δεν είναι το Λας Βέγκας της Μεσογείου. Το επιχείρημά μας είναι, “ελάτε στον τόπο που χιλιάδες χρόνια προάγει τον πολιτισμό, είναι λίκνο του πολιτισμού, πατρίδα του θεάτρου”».
Ο υπουργός ανέφερε ακόμα ότι «ο τόπος διεξάγει έναν ιδιότυπο οικονομικό πόλεμο και πρέπει να τον κερδίσουμε με την αξιοπρέπεια και τον πολιτισμό μας. Με τον ιστό που μας κράτησε σε συνοχή σαν έθνος και λαό. Και τούτο ποιείν κακείνο μη αφιέναι», κατέληξε με νόημα.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε και για την ανασυγκρότηση του υπουργείου. «Λάβαμε μήνυμα από την κυβέρνηση να το ανασυγκροτήσουμε ως ενιαίο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Κι εγώ θα ασκώ αρμοδιότητες Αθλητισμού και ο κ. Γιάννης Ανδριανός θα ασχολείται με τον Πολιτισμό, προκειμένου να έχουμε ενιαία δράση και κυρίως αποτελέσματα».
v.tzevelekou@efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου