Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Τα PIIGS φέρνουν το έθνικ τους

07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 
2ο Athens World Music Festival στην Τεχνόπολη (15-19 Ιουλίου) 
Παραδοσιακές μουσικές από Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ελλάδα κυριαρχούν σε μια διοργάνωση που ξεκίνησε πέρυσι και φιλοδοξεί να μείνει για πολλά χρόνια ακόμα

Της Μαρίνας Κουβέλη

Μετά την επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης, το Athens World Music Festival επιστρέφει και φέτος στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων για ένα πενταήμερο (15–19 Ιουλίου) γεμάτο με μουσικές από Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία και αρκετούς πολιτικούς υπαινιγμούς. Γι” αυτό και δίπλα στο 2ο Athens World Music Festival υπάρχει ο διακριτικός τίτλος PIIGS, αφού οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν κατάγονται από τις 5 ευρωπαϊκές χώρες που βασανίζονται από την οικονομική ύφεση. Η κάθε μέρα θα είναι αφιερωμένη και σε μια διαφορετική χώρα.


● Φιλοδοξώντας να καθιερωθεί ως πολιτιστικός θεσμός, το δεύτερο φεστιβάλ ξεκινά τη Δευτέρα με ένα αφιέρωμα στην Πορτογαλία και τα μελαγχολικά της παραδοσιακά φάντος. Αρχικά στη σκηνή θα ανέβει η Αντρε Μαΐα και το συγκρότημά της (21.00). Αμέσως μετά (22.00) τη σκυτάλη θα πάρει η Κριστίνα Μπράνκο, της νεότερης γενιάς ερμηνευτών, που θέλησαν να δώσουν νέα πνοή στο μουσικό παρελθόν της πατρίδας τους. Θα παρουσιάσει αποσπάσματα από τους δίσκους της «Ulisses», «Abril», «Não há só tangos em Paris» και το «Alegria».

● Την Τρίτη, 16 του μηνός, παίρνει σειρά η Ιταλία. Οι αγαπημένοι του κοινού Encardia (21.00) ξεκινούν με τις ταραντέλες, τα γκρεκάνικα τραγούδια τους και τους γιορταστικούς ρυθμούς τους. Το γκρουπ δημιουργήθηκε το 2004, έχει κυκλοφορήσει 5 δίσκους κι έχει διαγράψει ζηλευτή πορεία που περιλαμβάνει σχεδόν 500 ζωντανές εμφανίσεις σε Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Αλγερία, Ελβετία, Κύπρο, αλλά κυρίως στην ίδια την Ιταλία. Τη βραδιά θα κλείσουν (22.00) οι Nuova Compagnia di Canto Popolare. Συγκρότημα με ιστορία από το 1970, έχει πάντοτε στόχο την προώθηση των παραδόσεων της περιφέρειας της Καμπανίας (περιοχή στη Νότια Ιταλία με πρωτεύουσα τη Νάπολη).

● Την Τετάρτη, 17 Ιουλίου, ημέρα αφιερωμένη στην Ιρλανδία, θα ακούσουμε μπόλικη κέλτικη φολκ και θα παρακολουθήσουμε τον παραδοσιακό ιρλανδέζικο χορό river dance. Πρώτοι θα παίξουν οι Realta (21.00), συγκρότημα από το Μπέλφαστ, που μπλέκει τη διαχρονική αξία της παραδοσιακής μουσικής με στοιχεία από άλλους μουσικούς χώρους. Το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο «Open The Door For Three» κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2012. Ετοιμαστείτε για γκάιντες, ιρλανδικές φλογέρες, κιθάρα και bodhrán (παραδοσιακά τύμπανα). Στις 22.00 ακολουθούν οι Altan, διάσημοι για τα δυναμικά διπλά βιολιά τους και τις διαχρονικές a cappella εκτελέσεις παλαιών κέλτικων τραγουδιών.

● Η Πέμπτη, 18 Ιουλίου, ανήκει στην Ελλάδα. Πρώτη θα παίξει η Κρίστη Στασινοπούλου, από τις πιο αναγνωρισμένες εκπροσώπους της ελληνικής world music. Παρέα με τον Στάθη Καλυβιώτη θα παρουσιάσουν τον δίσκο «Greekadelia», ένα άλμπουμ που διακρίνεται ήδη στον κόσμο της έθνικ. Αμέσως μετά τη σκυτάλη θα πάρει η Θεσσαλονικιά ρεμπέτισσα Μαριώ (22.00), από τις εκφραστικότερες εκπροσώπους του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού. Γεννήθηκε στο Ρωσικό Θεσσαλονίκης και μπήκε στη μουσική από τα 13 της τραγουδώντας και παίζοντας ακορντεόν δίπλα στον πατέρα της, επίσης μουσικό. Από τότε υπηρετεί με πάθος το τραγούδι.

● Το φινάλε του φεστιβάλ θα γράψει την Παρασκευή, 19 του μηνός, η Ισπανία. Στις 21.00 θα γνωρίσουμε το μουσικό σχήμα των Xarnege. Η λέξη Xarnege ή Sharnègo προέρχεται από τη γασκωνική διάλεκτο και αναφέρεται στα χωριά που βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ της γαλλικής επαρχίας της Γασκωνίας και της χώρας των βάσκων και όπου οι κάτοικοι μιλούν και βάσκικα και γασκωνικά. Το Xarnege συνδυάζει πολλά στοιχεία, κοινά και στις δύο κουλτούρες. Τέλος, στις 22.00 αναλαμβάνουν οι Lenacay οι οποίοι εξερευνούν τις ρίζες του φλαμένκο. Στην Τεχνόπολη έρχονται για να παρουσιάσουν το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο «RYMA».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου