Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Στάχτη έγιναν επτά σπουδαία έργα τέχνης που είχαν κλαπεί


«Εκαψα στο φούρνο Πικάσο και Μονέ» - Στάχτη έγιναν επτά σπουδαία έργα τέχνης που


«Έκαψα στο φούρνο Πικάσο και Μονέ»

Οσο οι αρχές αναζητούσαν επτά πίνακες κορυφαίων ζωγράφων, αυτοί καίγονταν σε ένα φούρνο στη Ρουμανία. Τουλάχιστον αυτό υποστήριξε μία γυναίκα, ομολογώντας πως κατέστρεψε έργα του Πικάσο, του Μονέ και του Ματίς μεταξύ άλλων, προσπαθώντας να εξαφανίσει αποδεικτικά στοιχεία.


Πρόκειται για έργα που είχαν κλαπεί από την Ολλανδία πέρυσι, σε μία επιχείρηση που είχε χαρακτηριστεί η μεγαλύτερη του είδους της την τελευταία δεκαετία. Η αξία τους υπολογίζεται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια και τώρα το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας της Ρουμανίας εξετάζει τις στάχτες, προκειμένου να διαπιστώσει αν όντως πρόκειται για τα απομεινάρια των έργων τέχνης.

Η Ολγκα Ντογκάρου, μητέρα ενός εκ των τριών υπόπτων για την κλοπή στο μουσείο Κούνστχαλ του Ρότερνταμ, ομολόγησε πως έβαλε στο φούρνο και έκαψε τους πίνακες. Οπως είπε στην Αστυνομία, όταν συνελήφθη ο γιος της τον Ιανουάριο φοβήθηκε και για αυτό έθαψε τα έργα σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι και στη συνέχεια σε νεκροταφείο χωριού της Ρουμανίας. Οταν όμως οι αρχές ξεκίνησαν τις έρευνες στην περιοχή για τον εντοπισμό των κλοπιμαίων, τα ξέθαψε και τα έκαψε.

Τα έργα που εκλάπησαν είναι το «Κεφάλι Αρλεκίνου» του Πάμπλο Πικάσο, η «Γέφυρα του Βατερλό» και η «Γέφυρα του Τσάρινγκ Κρος» του Κλοντ Μονέ, το «Κορίτσι που διαβάζει σε λευκό και κίτρινο» του Ανρί Ματίς, το «Κορίτσι μπροστά σε ανοιχτό παράθυρο» του Πολ Γκογκέν, η «Γυναίκα με κλειστά μάτια» του Λούσιαν Φρόιντ και την «Αυτοπροσωπογραφία» του Μέγιερ ντε Χαάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου