Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

«Φτερά» έχουν κάνει περισσότερα από 400 έργα του Πάμπλο Πικάσο

«Φτερά» έχουν κάνει περισσότερα από 400 έργα του Πάμπλο Πικάσο – Υποπτος ένας τε

Ύποπτος ένας τεχνίτης
Αντικείμενο μίας από τις πιο τολμηρές κλοπές έργων τέχνης των τελευταίων ετών είναι η δουλειά του Πάμπλο Πικάσο. Σύμφωνα με την Καθρίν Ουτίν-Μπλέι, την προγονή του, περισσότερα από 400 γα του ζωγράφου έχουν εξαφανιστεί.
Η κόρη της δεύτερης συζύγου του Πικάσο, Ζακλίν, θεωρεί πως ένας πρώην τεχνίτης ήταν εκείνος που άρπαξε τα έργα με επιχείρηση που κράτησε μήνες. Η ίδια θεωρεί πως η κλοπή έγινε ανάμεσα στο 2005 και το 2007, αλλά το αντιλήφθηκε μόλις πριν από δύο χρόνια, όταν ενημερώθηκε πως ένα από αυτά είχε διατεθεί προς πώληση σε μία γκαλερί στο Παρίσι.


Η 65χρονη κληρονόμησε μία τεράστια συλλογή της δουλειάς του Πικάσο έπειτα από το θάνατο της μητέρας της το 1986. Ανάμεσά τους τα σχέδια και οι υδατογραφίες που εκείνη δηλώνει πως έχουν κλαπεί και η αξία τους συνολικά εκτιμάται στα 1-2 εκατ. ευρώ. Τα έργα είναι αποθηκευμένα προσεκτικά σε αρχειοθήκες. Οταν λοιπόν ενημερώθηκε πως ένα από αυτά είναι σε γκαλερί, άρχισε την έρευνα ανακαλύπτοντας πως λείπουν πολλά περισσότερα. Επίσης ανακάλυψε πως έλειπαν έργα και από τη γειτόνισσά της, κόρη του εμπόρου έργων τέχνης με τον οποίο συνεργαζόταν ο Πικάσο.
Κατέληξαν λοιπόν πως ένοχος είναι ο τεχνίτης που δούλευε και στα δύο σπίτια, όπως δήλωσε στη Le Parisien η Ουτίν- Μπλέι, στην πρώτη της συνέντευξη για την υπόθεση.

Η αστυνομία εκτιμά πως περίπου 600 έργα τέχνης έχουν κλαπεί από τα δύο σπίτια. Δεν διευκρινίστηκε αν έχουν γίνει συλλήψεις, αλλά έως τώρα 22 από αυτά έχουν ανακτηθεί.
Δεν είναι η πρώτη φορά που προκύπτει ανάλογο ζήτημα. Το 2010 είχε βρεθεί μία συλλογή 271 έργων του Πικάσο, αξίας 40 εκατ. ευρώ, στο σπίτι του Πιερ Λε Γκενέκ, ενώ συνταξιοδοτημένου ηλεκτρολόγου. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως επρόκειτο για δώρο που του είχε κάνει ο ζωγράφος επειδή ο Λε Γκενέκ είχε εγκαταστήσει συναγερμό στο σπίτι του Πικάσο λίγο πριν πεθάνει. Η οικογένεια του Πικάσο όμως κινήθηκε νομικά εναντίον του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου