Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Προς συντήρηση τα τμήματα των λέμβων του Φαραώ Ντεν

Στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο
Ξύλινες δοκοί, τμήματα νεκρικής λέμβου. Αμπού Ραουάς, εποχή φαραώ Ντεν (2970-2920 π.Χ.).
 
  από Archaeology newsroom - Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013
Δύο δοκοί που αποτελούσαν τμήματα από ισάριθμες νεκρικές λέμβους της εποχής του Φαραώ Ντεν πρόκειται να συντηρηθούν από ομάδα ειδικών του Υπουργείου Επικρατείας για τις Αρχαιότητες της Αιγύπτου, σε συνεργασία με άλλους από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ανατολικής Αρχαιολογίας (IFAO).


Οι ξύλινες δοκοί αποκαλύφθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο πρώιμο δυναστικό νεκροταφείο της θέσης Αμπού Ραουάς, στα βόρεια ταφικού μνημείου γνωστού ως Μαστάμπα 6.
Η πρώτη δοκός έχει μήκος 390 εκ. ενώ η άλλη μόνο 70 εκ. Ένα άλλο τμήμα νεκρικής λέμβου είχε αποκαλυφθεί πέρσι και είχε μήκος 120 εκ.
Ο Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Μοστάφα Αμίν ενημέρωσε ότι τα ξύλινα τμήματα είναι σε κακή κατάσταση και πρόκειται να μεταφερθούν στο κέντρο αποκατάστασης του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου για ανάλυση και αποκατάσταση με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους.
Ο Ντεν, ένας από τοςυ πρωιμότερους φαραώ της Αιγύπτου, γνωστός και ως Ωρος-Ντεν, Ντεουέν ή Ουντιμού, ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον τίτλο «Βασιλιάς της Κάτω και Άνω Αιγύπτου» και ο πρώτος που αναπαρίσταται να φορά το διπλό στέμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου