Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Σε φεστιβάλ αδελφοποιημένων πόλεων έντονη η παρουσία της Κομοτηνής

09.07.2013
Συνολικά 13 αποστολές από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Κίνα ακόμα και τη Ν. Κορέα συμμετείχαν στο τετραήμερο εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο δήμος της Γιάλοβα

Μουσείο χαρτιού και μουσείο πολιτισμού είναι στα σκαριά ενώ ο τουρκικός Δήμος ενδιαφέρεται και για συνεργασίες με την Ελλάδα σε πολλά επίπεδα
Δώδεκα χρόνια σχέσεων μετρά η Κομοτηνή με τη Γιάλοβα της Τουρκίας, πόλη με την οποία αδελφοποιήθηκε το 2001, ξεκινώντας μία σχέση συνεργασίας που ξεπερνά τα σύνορα των δύο χωρών. Κάθε Ιούλιο η Γιάλοβα φιλοξενεί τις αδελφοποιημένες πόλεις ανά τον κόσμο σ΄ ένα φεστιβάλ πολιτισμού.
 
Φέτος η πόλη της Κομοτηνής εκπροσωπήθηκε από την πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Μαρία Μαλαμίδου, τον αντιδήμαρχο Λεβέντ Ισμαήλ, τον καθηγητή μουσικής Χρήστο Χατζόπουλο και μία ομάδα μαθητών καθώς και συνεργάτες του δημάρχου Γιώργου Πετρίδη. Περισσότερα από 10 άτομα αποτέλεσαν την αποστολή της Κομοτηνής την οποία καλοδέχθηκε ο δήμος της Γιάλοβα επισφραγίζοντας το καλό κλίμα συνεργασίας που υπάρχει τα τελευταία 12 χρόνια. 
13 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Συνολικά 13 αποστολές συναντήθηκαν στο έδαφος της Τουρκίας, είπε η κ. Μαλαμίδου. Η ίδια τόνισε, πως υπήρχαν δήμοι από την Κίνα, τη Γερμανία, την Ν. Κορέα, τη Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν. Οι περισσότερες χώρες προέρχονταν από τα Βαλκάνια και συνυπήρξαν για μερικές ημέρες στο τετραήμερο φεστιβάλ στο οποίο η αποστολή της Κομοτηνής, έτυχε εξαιρετικής φιλοξενίας, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Μαλαμίδου. «Σε αυτές τις ατμόσφαιρες του πολιτισμού που τα πράγματα είναι λίγο πιο χαλαρά και δεν έχουν την ένταση της επιχειρηματικότητας ή των εθνικών συναντήσεων, υπάρχει καλύτερο κλίμα. Ίσως εδώ βγαίνουν κάποιες πιο ουσιαστικές συνεργασίες. Φυσικά, ο χρόνος το δείχνει αυτό. Τουλάχιστον για τη Γιάλοβα έχουμε να πούμε ότι κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια. Αγαπιόμαστε ως πόλεις», ανέφερε η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ. 
ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΓΩΝΙΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑΛΟΒΑ 

Η ελληνική αποστολή τραγούδησε και έπαιξε ελληνική μουσική με την οργάνωση ενός προγράμματος που επιμελήθηκε του Χρήστου Χατζόπουλου. Οι εμφανίσεις έγιναν σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους και μάλιστα σε διάφορα σημεία της πόλης. «Ήταν πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι η ξενάγηση εμπεριείχε ένα τμήμα του μουσείου χαρτιού που γίνεται στη Γιάλοβα. Επίσης, θα γίνει ένα μουσείο πολιτισμού που εκεί οι αδελφοποιημένες πόλεις θα εκθέτουν η καθεμία τα δικά της παραγόμενα προϊόντα πολιτισμού», ανέφερε η πρόεδρος. 
Πάντως επιδίωξη του δήμου Κομοτηνής είναι η συνεργασία των δύο δήμων να μη μείνει μόνο σε πολιτιστικό επίπεδο. «Φυσικά, και δε θα μείνει έτσι. Δεν είναι ότι απλώς πάμε, συμμετέχουμε μια φεστιβαλική διοργάνωση και μετά γυρνάμε. Αυτός είναι και ο λόγος που η εκπροσώπηση είχε να κάνει στελεχιακά με τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών και με μένα», σχολίασε η κ. Μαλαμίδου. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, οι Κομοτηναίοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Επιμελητήριο όπου ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, «έκανε μια ομιλία με βάση αυτούς τους άξονες, οι οποίοι μένουν ανοιχτοί. Από εκεί και πέρα μπορούν να συμβούν πράγματα, αλλά αυτό είναι επιμέρους και έχει να κάνει με το επιμελητήριο. Ο δήμος, δηλαδή, είναι προπομπός και ανοίγει το δρόμο προς αυτές τις συνεργασίες. Από εκεί και μετά όποιος θέλει και έχει τη διάθεση να βρει κάτι παραπάνω σε όλο αυτό μπορεί». 
Οι Τούρκοι οικοδεσπότες φέρθηκαν άψογα στην ελληνική αποστολή και δεν επικεντρώθηκαν στην ελληνική οικονομική κρίση, ανέφερε η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ.  «Υπάρχει μια αρχοντιά στην όλη συμπεριφορά τους. Επίσης είναι πάρα πολύ θετικό το γεγονός ότι πέρυσι είχε έρθει και ο δήμαρχος της Γιάλοβα εδώ έστω για λίγο και νομίζω ότι αυτό θα συνεχιστεί αρκεί να μπουν σε πιο συγκεκριμένες βάσεις κάποια ζητούμενα», σχολίασε η  πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.
Η επαρχία Γιάλοβας να θυμίσουμε ότι είναι  μία από τις έντεκα επαρχίες του διαμερίσματος του Μαρμαρά της Τουρκίας. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Μικράς Ασίας, κατά μήκος της νότιας ακτής του κόλπου της Νικομήδειας στα ανατολικά της Προποντίδας. Είναι η μικρότερη επαρχία της Τουρκίας με έκταση 847 Km2 ενώ ο πληθυσμός της είναι γύρω στις 300.000 κατοίκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου