Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Εκδήλωση στο Λονδίνο για πολιτιστικά μνημεία στα κατεχόμενα

Σεμινάριο με αντικείμενο την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα διοργάνωσε το βράδυ της Τετάρτης στο Λονδίνο η οργάνωση Lobby for Cyprus, στο χώρο του Θεάτρου Τέχνης.


Αρχικός ομιλητής ήταν ο δήμαρχος Κερύνειας Γλαύκος Καριόλου, ο οποίος έκανε μια συνοπτική παρουσίαση της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει πολιτιστικά μνημεία, κυρίως θρησκευτικού χαρακτήρα, στην κατεχόμενη Κύπρο. Όπως ανέφερε ο κ. Καριόλου, 575 εκκλησίες έχουν βεβηλωθεί, 19 έχουν κατεδαφιστεί και 41 έχουν μετατραπεί σε τεμένη ή χρησιμοποιούνται με τρόπο ασεβή. Μόνο λίγοι ναοί και θρησκευτικοί χώροι μπορούν να χρησιμοποιούνται ακόμα κανονικά, αλλά υπό αυστηρούς περιορισμούς, πρόσθεσε.

Ο κ. Καριόλου στάθηκε ιδιαίτερα σε δύο περιπτώσεις συντήρησης πολιτιστικών μνημείων στην κατεχόμενη περιοχή καταγωγής του, την οποία εκπροσωπεί ως δήμαρχος. Αρχικά στις εργασίες αποκατάστασης της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου Πάνω Κερύνειας, στην οποία ο ίδιος και πλήθος άλλων Ελληνοκυπρίων πρόσμεναν να βρεθούν για τον εσπερινό της Δευτέρας του Πάσχα στις 6 Μαΐου, για να λάβουν όμως μέσω των Ηνωμένων Εθνών την τελευταία στιγμή την αρνητική απάντηση των τουρκοκυπριακών αρχών.
Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν έντονες ανησυχίες για τις συνθήκες υπό τις οποίες φυλάσσεται το Πλοίο της Κερύνειας, καθώς υπάρχουν μεταξύ άλλων αναφορές για επικίνδυνα σωματίδια σκόνης. Ετοιμάζεται η συντήρηση και καλύτερη προστασία αυτού του αρχαιολογικού θησαυρού με πιθανή χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Φροστ του Ηνωμένου Βασιλείου και από την ΕΕ, ανέφερε.
Ο κ. Καριόλου ενέταξε αυτά τα δύο έργα στις ευκαιρίες ενεργής εμπλοκής των καταγόμενων από την Κερύνεια σε δραστηριότητες στην κατεχόμενη πατρίδα τους, προαναγγέλλοντας παράλληλα οργανωμένες δραστηριότητες για «μη-βιωματικούς» Κερυνειώτες.
Παρούσα ήταν και η ιδρύτρια της μη-κυβερνητικής οργάνωσης Walk of Truth (με έδρα την Ολλανδία) Τασούλα Χατζητοφή, γνωστή για τις προσπάθειες επαναπατρισμού λεηλατημένων πολιτιστικών θησαυρών. Αφού παρέθεσε την προσωπική της εμπειρία για το πώς άρχισε να αγωνίζεται για τον εντοπισμό και την επιστροφή κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών στη Κύπρο, η κ. Χατζητοφή έκανε και μια σύντομη αναδρομή στην υπόθεση των εκκλησιαστικών κειμηλίων που εντοπίστηκαν στα διαμερίσματα του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν στο Μόναχο πριν από 16 χρόνια, που νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα επεστράφησαν στις κυπριακές αρχές.
Η κ. Χατζητοφή μετέφερε το πάθος της για την Κύπρο και τους πολιτιστικούς της θησαυρούς συγκινώντας το ακροατήριο. Όπως σημείωσε, ψάχνοντας αυτούς τους θησαυρούς σε όλο τον κόσμο ανακάλυψε ότι ο μεγαλύτερος θησαυρός της Κύπρου είναι οι άνθρωποί της.
Τη δική του εμπειρία από τις προσπάθειες προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου μοιράστηκε και ο Τζιμ Καρυγιάννης, ελληνικής καταγωγής βουλευτής στο Κοινοβούλιο του Καναδά. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις συντονισμένες προσπάθειες εκλεγμένων πολιτικών ελληνικής καταγωγής σε ξένες χώρες να πιέσουν τις αρμόδιες αρχές ώστε να ενδιαφερθούν περισσότερο για θέματα καταστροφής πολιτιστικής κληρονομιάς, στην ανάγκη καταρτισμού σχεδίου για άσκηση πίεσης στην ΟΥΝΕΣΚΟ, το G8 και το G20, στη σημασία της συνεχούς ενημέρωσης μέσω επικοινωνίας με ξένους πολιτικούς, αλλά και στις κινήσεις που μπορούν να γίνουν οργανωμένα ή μεμονωμένα μέσου του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Ο δικηγόρος και μέλος του Lobby for Cyprus Κώστας Φραγκεσκίδης εξέτασε στη δική του τοποθέτηση τις νομικές δυνατότητες υποχρέωσης της Τουρκίας να σεβαστεί τα πολιτιστικά μνημεία στα κατεχόμενα. Είπε ότι υπάρχουν διεθνείς συνθήκες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, τις οποίες όμως δεν έχει επικυρώσει η Τουρκία, ενώ σημείωσε πως είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων από την ΟΥΝΕΣΚΟ ή την ΕΕ, επομένως θα πρέπει εκεί να ασκηθεί πίεση.
Το σεμινάριο έκλεισε την Εβδομάδα Κύπρου που παρουσιάστηκε από και φιλοξενήθηκε στο Θέατρο Τέχνης από τη Δευτέρα, σε συνεργασία με την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασίλειο.



Από: SigmaLive Ημερομηνία: Ιούλιος 18, 2013 13:48

- See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/56167#sthash.QNNnuhLx.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου