Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Πωλείται και το ιστορικό κτήριό του


Από παλιότερη κινητοποίηση συμβασιούχων του ΥΠΠΟ, έξω από το ιστορικό κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας
Eurokiniss
Φαίνεται ότι η «προτεραιότητα» της κυβέρνησης στον Πολιτισμό αυτή τη στιγμή, ατύπως βέβαια... είναι η μετακόμιση του υπουργείου Πολιτισμού! Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή ενημερωτική συνάντηση του υπουργού Πολιτισμού Π. Παναγιωτόπουλου, με τους δημοσιογράφους, την ώρα που οξύνονται τα μεγάλα και διαχρονικά προβλήματα σε όλους τους τομείς του Πολιτισμού και ιδιαίτερα στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.«Επειγόμεθα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, σε σχέση με τη μεταφορά του ΥΠΠΟ από τη σημερινή έδρα του στο ιστορικό κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας, στο κτιριακό συγκρότημα του πρώην εργοστασίου Τσαούσογλου, στην οδό Πειραιώς 260.


 «Είναι κατεπείγον να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία» συμπλήρωσε, ενώ σημείωσε ότι επισκέφθηκε ήδη το πρώην εργοστάσιο -όπου στεγάζει και παραστάσεις του Ελληνικού Φεστιβάλ- μαζί με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, στην οποία ανήκει. Ο υπουργός συνέδεσε τη «φούρια» για τη μεταφορά του ΥΠΠΟ με την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα, το πρώτο εξάμηνο του 2014, αλλά αξίζει να θυμίσουμε ότι το κτίριο της Μπουμπουλίνας πάει για ...ξεπούλημα μέσω ΤΑΙΠΕΔ.
Αλλαγές αναμένονται και στην πολιτική των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους. Ο υπουργός είπε ότι επισκέφθηκε πρόσφατα τη Σαντορίνη και τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου και διαπίστωσε, αφ' ενός, ότι δεν υπάρχει πωλητήριο, αφ' ετέρου, ότι το εισιτήριο είναι φθηνό... όπως του είπαν Αμερικανοί τουρίστες κρουαζιέρας!!! Εσπευσε, βέβαια, να δηλώσει ότι «δεν λέω να το ακριβύνουμε, αλλά να τα ξαναδούμε αυτά τα θέματα»...
Απαντώντας σε ερώτηση του «Ρ» για το ζήτημα της καταγραφής των λεηλατημένων αρχαιοτήτων μας κατά την περίοδο της Κατοχής -δεδομένου ότι την ερχόμενη Δευτέρα μεταβαίνει στη Γαλλία όπου θα έχει και συνάντηση με τη διοίκηση της ΟΥΝΕΣΚΟ για την πορεία εφαρμογής των διεθνών συμβάσεων προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς- ο υπουργός είπε ότι συναντήθηκε με τον καθηγητή Στ. Περράκη, ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα συνολικά για τις πολεμικές αποζημιώσεις, και ότι αυτή η συνάντηση «δείχνει τις προθέσεις» του. Πάντως, δεν ήταν σε θέση να απαντήσει αν η καταγραφή των λεηλατημένων αρχαιοτήτων -που ανακοινώθηκε από το ΥΠΠΟ πριν λίγους μήνες- άρχισε ή συνεχίζεται.
Για τις αρχαιότητες που βρέθηκαν στο Μετρό της Θεσσαλονίκης είπε ότι προγραμματίζεται σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ότι οι εργασίες συνεχίζονται, «αλλά όχι με το ρυθμό που πρέπει». Χαρακτήρισε ως «απώλεια» την παραίτηση του Σταύρου Ξαρχάκου από τη θέση του προέδρου του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου, αλλά «θα αξιοποιηθεί αλλού». Να σημειωθεί, επίσης, και βιάστηκε να το προεξοφλήσει... πως το Εθνικό Θέατρο «θα κάνει πράγματα φέτος». Για τις επιχορηγήσεις -με αφορμή το κλείσιμο του θεάτρου «Πόρτα»- είπε ότι το ΥΠΠΟ «πρέπει να ξεκαθαρίσει τι έχει για να δώσει».
Τέλος, ο υπουργός είχε συνάντηση με το Ισραηλινό Συμβούλιο, παρόντος και του πρέσβη του Ισραήλ, σημειώνοντας ότι το ΥΠΠΟ θα αναλάβει πρωτοβουλία για να αναδειχθεί η συλλογική μνήμη του Ολοκαυτώματος, σε σχέση με την Ελλάδα.
http://www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου