Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Κατέστρεψαν αρχαίους τάφους στην Αλβανία

Σύλησαν τύμβο στην τοποθεσία Βαλιαρέ.

Κατέστρεψαν αρχαίους τάφους στην Αλβανία  Σύλησαν τύμβο στην τοποθεσία Βαλιαρέ.

Ένα ακόμη πλήγμα δέχτηκε ο αρχαιολογικός θησαυρός που κρύβεται στον σημερινό νότο της Αλβανίας. Άγνωστοι κατέστρεψαν ολοσχερώς ανεξερεύνητο τύμβο στην τοποθεσία Βαλιαρέ, λίγο έξω από το Αργυρόκαστρο και εξαφάνισαν το περιεχόμενο του.

 
Ο τύμβος είχε τη μορφή πυραμίδας, ενώ υπολογίζεται ότι «έκρυβε» 11 τάφους.
Οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι οι τάφοι φύλαγαν ανεκτίμητο αρχαιολογικό θησαυρό, γι΄αυτό και αναφέρουν ότι πρόκειται για σημαντικότατη αρχαιολογική απώλεια.
Η ολοσχερής καταστροφή των αρχαίων τάφων στον συγκεκριμένο τύμβο έγινε με βαρύ σκαπτικό όχημα.
Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Βλαντιμίρ Κιριάκι, οι τύμβοι του Βαλιαρέ ανήκουν στην περίοδο του Χαλκού και η έρευνά τους θα έφερνε στο φως νέα και σημαντικά στοιχεία σχετικά με τον τύμβο στην κοιλάδα του Δρίνου και ιδιαίτερα για τις σχέσεις με τον Μυκηναϊκό πολιτισμό και τον πολιτισμό Κουργκάν.
Ο ίδιος αρχαιολόγος διαμαρτυρείται έντονα για την αδιαφορία των αρμόδιων αρχών.
Ο συγκεκριμένος τύμβος είχε εντοπιστεί πριν από μερικές δεκαετίες, αλλά οι προσπάθειες για την αρχαιολογική ανασκαφή προσέκρουσαν στην αδιαφορία κυρίως των κρατικών αρμόδιων αρχών.
Την ίδια τύχη με τον τύμβο του Βαλιαρέ, είχαν επί κομμουνιστικού καθεστώτος στην ίδια κοιλάδα οι γνωστοί τύμβοι της Βόδριστας, του Βοδίνου και της Κακαβιάς του 13-11ου αιώνα π.Χ.

Πηγή: AMΠE
Πέμπτη, 18 Iουλίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου